BOŽIČNA PALEO VEČERJA

ponedeljek, 23. december 2013

Pripravila sem jedilnik za praznično večerjo, ki ga lahko uporabite kadarkoli, ne samo za božič (pripravila sem še en praznični jedilnik, dosegljiv tu: klik). Količine so prilagojene za štiri osebe, vendar pa jih lahko ustrezno spremenite, če boste imeli goste. Neprimerni hrani, po kateri se slabo počutite, se boste v prazničnih dneh namreč najlažje izognili tako, da boste hrano pripravili sami, kar sicer pomeni, da boste nekaj časa posvetili kuhanju in pripravam, vendar pa sem, poleg receptov, pripravila tudi načrt, kako vse jedi pripraviti najhitreje. Recepti so enostavni, vendar podrobno obrazloženi, zato da vam bodo gotovo uspeli. V jedeh bodo uživali tudi nepaleo jedci, ki jim ne povejte, da gre za paleo jedilnik, saj sami tega ne bodo niti opazili. Če pa boste praznovali drugje, pa izbirajte predvsem zelenjavo, meso in sadje.

Jedilnik vključuje predjed, glavno jed ter sladico in še piškote:


Naj vas dolžina spodnjega besedila ne prestraši. Recepti so namenoma podrobno napisani, vsebujejo pa tudi predloge, kako jih lahko prilagodite svojemu okusu, tako da zamenjate sestavine s tistimi, ki jih imate raje. Pazite, da uporabite fino mleto kokosovo moko, ki je drugačna od običajne, kupite pa jo lahko v trgovinah z zdravo prehrano.

***PREDJED***


Za predjed sem pripravila bline, ki sem jih obložila s prekajenim lososom, smetanovim hrenom in koprom. Če se mlečnim izdelkom izogibate, lahko smetano nadomestite s katerokoli sočno zelenjavo ali sadjem (kumare, češnjevi paradižniki...). Če vam ni všeč prekajeni losos, ga lahko nadomestite s šunko ali suhim pršutom, ki ga lahko, namesto s hrenom in smetano, obložite z melono, svežimi figami, olivami, mandarinami, grozdjem ali koščki sveže paprike. V primeru, da vam ne ustrezajo bline, pa jih lahko nadomestite z na kolobarje narezano svežo kumaro. Za še bolj izbrano oblogo, pa lahko koper nadomestite s katerokoli svežo začimbo (drobnjak, bazilika...) ali pa s kaviarjem.

Za bline potrebujete:

  • 6 rumenjakov in 6 beljakov
  • 40 g fino mlete kokosove ali mandljeve moke (jaz sem uporabila kokosovo)
  • dva ščepca soli 
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • žličko kisa ali žličko limoninega soka
  • maščobo (svinjsko mast, kokosovo olje, maslo ali drugo)

Za smetanov hren potrebujete:

  • 4 žlice kisle smetane (pol lončka)
  • 2 žlički hrena (sveže naribanega ali iz kozarčka)
  • ščepec soli

Potrebujete še:

  • 50 g prekajenega lososa
  • svež ali posušen koper 

Priprava:
Najprej pripravite bline. Specite dve debeli palačinki, pripravite pa tudi okrogel modelček za izrezovanje piškotnega testa, s katerim boste izrezali bline. Rumenjake, kokosovo oz. mandljevo moko, sol, sodo bikarbono in kis zmešajte z ročnim mešalnikom. Beljake stepite v sneg. Tretjino stepenih beljakov z ročnim mešalnikom vmešajte v rumenjakovo zmes. Preostale beljake ročno vmešajte v rumenjake. Mešajte počasi ter rahlo. Segrejte neoprijemljivo ponev, premera 20 cm ali manj ter jo namastite. V ponev vlijete polovico mase, kot bi pekli palačinko. Če je masa gosta, jo razporedite z žlico tako, da bo prekrila celotno dno ponve. Ponev pokrijte s pokrovko. Na prvi strani pecite 5 minut. Pazite, da ponev ne bo prevroča, ogenj nastavite na srednjo temperaturo. Po petih minutah palačinko obrnite s širšo lopatko. Ogenj zmanjšajte in pecite še 3 minute. Palačinko predenite na krožnik, kjer se bo hladila. Isti postopek ponovite še z drugo polovico mase. Ko se palačinki ohladita, lahko izrežete kroge.

Za smetanov hren lahko izberete svež hren, ki ga naribajte. Če pa boste izbrali tistega iz lončka, pa pazite, da bo brez dodane smetane ali jabolka. Hrenu dodajte kislo smetano in ščepec soli ter dobro premešajte. Pred nadevanjem na bline kremo poizkusite in po potrebi dodajte smetano, hren ali sol. Maso predenite v plastično vrečko, ki ji boste odrezali konček, da jo boste natančneje nabrizgali na bline.

Sestavljanje:
Izrezane bline najprej obložite s koščki prekajenega lososa v velikosti bline, lahko pa sega tudi čez rob. Na lososa nadevajte približno žličko smetanovega hrena. Potresite s svežimi ali posušenimi začimbami. Jaz sem uporabila suh koper.

****GLAVNA JED***


Za glavno jed sem izbrala jed, ki vsebuje raznovrstno zelenjavo in piščanca v odlični omaki, ki pa se jo postreže v individualnih porcelanastih ramekinih, prekritih s hrustljavim testom. Gre za skodelice presenečenja, saj jedci ne bodo vedeli, kaj se skriva pod skorjo, dokler jedi ne bodo poskusili. Glede na to, da je treba posebej pripraviti nadev, posebej pa testo, sem pričakovala, da bo s tem več dela, vendar pa jed sploh ni komplicirana. Dodatno sem si jo poenostavila tako, da sem izbrala zamrznjeno zelenjavo (grajsko mešanico, ki vsebuje narezano korenje, cvetačo in brokoli), tako da sem prihranila nekaj minut, ki bi jih porabila za čiščenje in rezanje zelenjave. Namesto grajske mešanice lahko izberete katerokoli zelenjavo, npr. stebelno zeleno, papriko, grah, kolerabo, ipd. Za mesno jušno osnovo lahko uporabite kar govejo juho. Če nimate ničesar pri roki, pa lahko uporabite tudi vegeto, najbolje domačo ali pa tisto natur.

Za nadev potrebujete:

  • polovico piščančjih prsi (200 do 300g g) in žlička masti za peko
  • 30 g masla
  • 15 g fino mlete kokosove moke
  • 3 do 4 dl mesne osnove (najbolje piščančje)*
  • žličko tapiokine moke (5 g)
  • 1 žlico kokosovega mleka (10 g)
  • polovico sesekljane sveže čebule ali žličko čebule v prahu
  • 2 stroka česna
  • 300 g zelenjave (npr. zamrznjene grajske mešanice: korenje, brokoli, cvetača, vsakega 100 g)
  • 1/2 žličke soli (odvisno od tega, kako slana je mesna osnova)
  • 1/4 žličke majarona
  • ščepec timijana
  • ščepec popra


Za testo potrebujete:

  • 40 g hladnega masla
  • 50 g fino mlete mandljeve moke
  • 30 g fino mlete kokosove moke
  • 1 veliko stepeno jajce
  • ščepec soli


*Mesno osnovo najlažje naredite tako, da kadar pečete piščanca ali drugo meso, maščobo in sok, ki se nacedita in ostaneta v pekaču, prelijete v steklen kozarec za vlaganje (pred prelivanjem naj se tekočina malo ohladi, ker je vroča maščoba lahko nevarna) in postavite v hladilnik. Ob hlajenju se bosta maščoba in sok ločila, tako da bo maščoba na vrhu, mesni sok, ki bo želiral, pa bo ostal na dnu - le tega pa lahko uporabite v različnih jedeh, namesto vegete - žlico tega želeja raztopite v vodi in dobili boste mesno osnovo. Če je želeja veliko, ga lahko ponovno raztopite, prelijete v posodice za led, zamrznete in uporabljate namesto vegete oz. jušnih kock.

Priprava:

Najprej nasolite in popoprajte polovico piščančjih prsi in jih pecite v pečici ali v pokriti neoprijemljivi oz. litoželezni ponvi, na žlički masti. Medtem, ko se piščanec peče, pripravite testo, saj se mora pred uporabo v hladilniku dobro ohladiti. Testo pripravite tako, da zmešate kokosovo in mandljevo moko ter sol in dobro polovico stepenega jajca (drugo polovico prihranite za premaz), nato pa dodate na koščke narezano hladno maslo iz hladilnika, ki ga z vilico razdrobite v moki. Nič hudega, če kakšen drobec masla ostane, testo bo še boljše. Ko je maslo razdrobljeno, se bo testo enostavno oblikovalo v kepo, ki jo zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik.

Sedaj se lotite izdelave nadeva. Če boste uporabili čebulo, jo nasekljajte in prepražite na maščobi ter odstavite. Meni koščki čebule v nadevu niso všeč, zato sem uporabila čebulo v prahu. V ponvi stopite 30 g masla in dodajte 2 žlici kokosove moke (15 g), premešajte in pražite tako dolgo, da bo kokosova moka vpila maslo. Zalijte z mesno osnovo v katero ste vmešali žličko tapiokine moke - količino osnove prilagodite velikosti skodelic, v kateri boste pito pekli. Sama sem izbrala individualne skodelice, lahko pa bi pito pekli tudi v manjšem steklenem ali keramičnem pekaču, prostornine dobrega pol litra. Preverite, ali je piščanec pečen. Ko je pečen, ga vzemite iz ponve oz. pečice in odstavite, da bo pred rezanjem počival. Mesni osnovi dodajte še žlico kokosovega mleka oz. smetane (če ste imeli mleko na hladnem, se je tekočina ločila od maščobe, ki je na vrhu - uporabite smetano, ki je na vrhu). Kuhajte 10 minut in občasno premešajte, saj se bo tekočina zgoščevala. Nato dodajte zelenjavo ter začimbe in pokrito kuhajte 20 minut oz. tako dolgo, da bo zelenjava kuhana. Če boste uporabili zamrznjeno zelenjavo, kjer so koščki zelenjave veliki, jo z vilicami razdelite na manjše delčke. Če pa uporabljate svežo zelenjavo, pa jo narežite na majhne koščke. Primešajte še pečeno piščančje meso, ki ste ga razrezali na majhne kocke.

Ko je zelenjava kuhana, nadev razporedite v 4 skodelice oz. v pekač in pustite, da se hladi. Ko boste na nadev položili testo, nadev ne sme biti vroč. Preden se boste lotili valjanja testa, vključite pečico na 200°C. Testo se zelo lepo valja, vendar pa je precej mokro, zato se vam bo prijemalo na vajlar, pa tudi trgalo se bo, če ga ne boste valjali med dvema plastema prozorne folije. Naredite torej tako, da kepo testa položite na kos prozorne folije in ga prekrijte z drugim kosom prozorne folije. Razvaljajte v krog, testo naj bo debeline 3 mm. Iz testa izrežite večji krog (večji kot ga boste potrebovali in ga položite na ramekin, napolnjen z nadevom). Sedaj ga ob robovih pritisnite ob ramekin. Šele nato odstranite prozorno folijo. Sedaj lahko odvečno testo odrežete, vendar pa pustite vsaj pol centimetra, da sega čez rob. Zarežite nekaj zarez, dolžine 1 cm, lahko na sredini testa. Premažite s preostalim jajcem, ki ste mu dodali žlico vode. V segreti pečici pecite 15 do 20 minut oz. dokler testo na porjavi.

*** SLADICA ***

*POTS DE CRÈME*


Za sladico, ki jo postrezite po večerji, sem izbrala čokoladne lončke - pots de crème. Sladica v paleo priredbi ne vsebuje mleka, je bogatega okusa z gosto kremo in je najboljša ohlajena - iz hladilnika. Pri izbiri čokolade bodite pozorni, da boste uporabili temno čokolado, priporočam tisto s 60% kakavovih delov. Jaz sem uporabila 70% čokolado, ki pa ni dovolj sladka, zato sem morala dodati sladilo (med, lahko pa bi uporabili tudi kokosov sladkor ali drugo). Kremo lahko popestrite s sadjem (npr. jagodami, malinami) ali pa smetano, kar dodajte na že strjeno kremo.

Potrebujete: 

  • 100 g temne čokolade
  • 1/2 pločevinke kokosovega mleka (200 g)
  • 2 majhna rumenjaka ali 1 velik
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • žličko vanilijevega ekstrakta
Priprava:

Čokolado z večjim nožem drobno nasekljajte in jo pretresite v keramično posodo. Kokosovo mleko prelijte v neoprijemljiv lonec, dodajte rumenjaka in ščepec soli ter dobro premešajte. Na zmernem ognju kuhajte 10 minut ob konstantnem mešanju in spremljanju temperature. Masa ne sme nikoli zavreti, saj se bodo jajca skuhala. Ves čas morate paziti, da se  mleko ne bo prijelo na dno posode. Najprimernejša temperatura je tista, pri kateri se iz mleka kadi para. Če imate kuhinjski termometer, pazite, da bo temperatura med 70 in 80°C. Ko je masa kuhana, vanjo vmešajte žličko vanilijevega ekstrakta in pol žličke cimeta in še vročo prelijte na čokolado. Posodo s čokolado pokrijte, da bo zadržala toploto in jo pustite stati vsaj 5 minut (nič ne mešajte, samo prelijte s kokosovo mešanico in pustite). Čez pet minut rahlo premešajte in mešajte, dokler se čokolada ne bo popolnoma stopila. Ko dobite enotno kremo, jo prelijte v štiri keramične posodice, ki jih postavite v hladilnik, saj se mora krema ohladiti in strditi. Postrezite hladno.

*PIŠKOTI S KIVIJEM*


Piškotki so primerni za po večerji ali pa ob čaju oz. drugi pijači. Poleg kokosove in tapiokine moke vsebujejo tudi kivi, ki jim podari sočnost in presenetljiv okus, piškoti so namreč zanimivega sladko-kislega okusa in so mehkejši kot sem pričakovala.

Potrebujete:

  • 50 g fino mlete kokosove moke
  • 20 g tapiokine moke
  • 70 g kokosovega olja 
  • 40 g medu
  • 1 žličko vanilijevega ekstrakta
  • ščepec soli
  • pol zrelega kivija

Priprava:
Vse sestavine zmešajte, kivi pretlačite z vilicami in ga vmešajte v testo, ki ga zberite v kepo, zavijte v prozorno folijo in pred valjanjem ohladite v hladilniku. Valjajte na peki papirju, na katerega položite kepo testa, ki ga prekrijete z drugim peki papirjem ali pa kar s prozorno folijo, v katero je bilo testo zavito. Ker piškotki med peko nič ne narastejo, testo zvaljajte bolj na debelo - na približno pol centimetra. S poljubnim modelčkom izrežite piškote. Od peki papirja jih najlažje odlepite tako, da testo pod piškotom spodrežete s širokim nožem, odstranite odvečno testo in jih kar z nožem prenesete na pekač, obložen s peki papirjem. V pečici, segreti na 200°C jih pecite 6 minut. Takoj, ko opazite, da začnejo ob robovih rjaveti, jih odstranite iz pečice in jih ne premikajte s pekača vsaj 10 minut, nato pa jih prenesite na rešetko, da se dokončno ohladijo. Ko se ohladijo, so tudi trši kot še topli in takrat jih lahko potopite v raztopljeno čokolado. 

KAKO SE LOTITI KUHANJA VEČERJE

Sledi še načrt - organizacija dela, ki omogoča, da celotno večerjo pripravite v enem popoldnevu. Testo, ki se mora ohladiti oz. sladico, ki se mora pred postrežbo strditi, je potrebno pripraviti najprej. Čisto na koncu pa se naredi glavno jed, saj jo je treba postreči vročo. Da po nepotrebnem dvakrat ne vključujemo pečice načrt tudi predvideva zaporedno pripravo jedi, ki se pečejo v pečici. Ob hkratni pripravi večih jedi vam priporočam uporaba timerja za kuhanje, nastavitve opozorilnega zvočnega signala, da se je predvideni čas iztekel. Recepte si pred kuhanjem natisnite, tako da jih boste imeli ves čas pri roki.

Najprej se lotite izdelave testa za piškote in ga dajte v hladilnik, da se bo pred valjanjem dobro ohladilo. Nato naredite pots de crème, da se bodo dovolj časa hladili in strdili. Sledi masa za bline, ki jo specite. Odstavite, da se bodo "palačinke" pred rezanjem ohladile. V plastično vrečko pripravite smetanov hren, ki ga do uporabe pustite v hladilniku. Pripravite praznično mizo, umazano posodo pa pomijte oz. pospravite v pomivalni stroj.

Sedaj se lahko lotite kuhanja glavne jedi. Najprej nasolite in popoprajte piščanca in ga specite. Medtem ko se piščanec peče, pripravite testo, ki ga postavite v hladilnik ter skuhajte nadev za piščančjo pito. Ko se nadev kuha, pospravite umazano posodo. S kuhanim nadevom napolnite posodice in jih odstavite, da se bodo ohladile, preden jih boste prekrili s testom. Ko se posodice hladijo, izrežite krogce za bline in jih obložite z lososom ter smetanovim hrenom. Postavite jih na hladno.

Vključite pečico, razvaljajte testo za piškote in izrežite piškote z modelčki. Polagajte jih na pekač, obložen s peki papirjem. Sedaj jih specite in medtem, ko se pečejo, razvaljajte testo za piščančje pite ter jih pripravite za peko. Ko so piškoti pečeni, jih v pečici zamenjajte s piščančjimi pitami. Medtem ko se pite pečejo, pospravite umazano posodo. Pečene pite vzemite iz pečice in jih postavite na pult oz. na sobno temperaturo, pred serviranjem naj počivajo od 10 do 15 minut, ker so vrele. Na mizo postavite predjed. V primeru, da gostje zamujajo oziroma če se želite pred večerjo še urediti, lahko pite vrnete v toplo pečico, kjer bodo počakale. Pomembno je le, da je pečica izključena in že malo ohlajena (pod 150°C). Piškote preložite na servirni krožnik in jih pripravite za postrežbo. Večerja je pripravljena, sprostite se in uživajte.

PREDNOSTI TEGA JEDILNIKA

Pri izbiri jedi sem upoštevala naslednje dejavnike:

  • Vse jedi je možno pripraviti v enem popoldnevu, niso zahtevne in niso vsakdanje.
  • Jedi lahko počakajo, če gostje zamujajo, vse jedi pa je možno pripraviti že vnaprej.
  • Ni veliko dela s pripravo za serviranje, saj so jedi zasnove tako, da so že razdeljene po porcijah, kar pomeni, da lahko mizo na sredini bogato okrasite (s cvetjem, s svečami ali drugimi aranžmaji za katere ponavadi zmanjka prostora), saj ne potrebujete veliko prostora za posodo in hrano. To tudi pomeni, da po večerji ne bo veliko dela s pomivanjem umazane posode.
  • Vse jedi je možno pripraviti že en dan (ali več) prej, glavno jed pa lahko tudi pogrejete v pečici ali pa nadev pripravite vnaprej, pite pa s testom prekrijete na dan večerje, tako bodo še bolj sveže.
  • Jedi so lahko prebavljive, porcije pa so (čeprav izgledajo majhne) dovolj velike in nasitne - preizkušeno!

Pa še viri, kjer sem dobila recepte (blini, piščančje pite, čokoladna krema in piškoti). Nekatere sem precej prilagodila, druge pa sem bolj upoštevala.
1 komentar on "BOŽIČNA PALEO VEČERJA"
  1. MMMMMM, ker smo takrat potovali, bom tale jedilnik uporabila za kakšno slavnostno priložnost.. Superr! Hvala!

    OdgovoriIzbriši