TESTO ZA PICO (brez glutena/paleo)

sreda, 6. november 2013

Komu se ob pogledu na, "normalno" pico z navadnim testom, polni glutena ne cedijo sline? Meni se :) Recept za testo za pico, ki smo ga že objavili, je sicer v redu, ampak ker sem preizkusila veliko boljšega, ga moram deliti z vami.

Paleovembrovci mi bodo žugali s prstom, ker jim delam skušnjave, saj spada tapiokina moka v času Paleovembra med prepovedana živila, vendar pa sem vam zadnjič, v objavi o tapiokini moki obljubila nekaj receptov za njeno uporabo in testo za pico je tako odlično, da si ga bodo tudi Paleovembrovci shranili za grešne dni.

Če boste pico obložili z običajnimi sestavinami (pelati, salama, sir) kot to vidite na fotografiji, upoštevajte, da boste težko rekli, da gre za paleo pico. Lahko pa jo obložite z bolonjsko omako in zelenjavo ali pa z mesom boljše kvalitete, vendar pa upoštevajte spodnje priporočilo, da oblogo predhodno toplotno obdelajte. Če mlečnih izdelkov ne jeste, lahko za okus po siru namesto le-tega uporabite kvasove kosmiče (nutritional yeast), ki jih lahko kupite v trgovinah z zdravo prehrano in ga posujete po pici.


Če ste že lačni, potem preložite pripravo tega recepta na kdaj drugič. Recept namreč vsebuje kvas in zahteva, da testo pustimo hajati od 75 do 90 minut. Ko sem ga pripravljala prvič, sem testo pustila hajati dobre pol ure in zdi se mi, da je tudi to zadostovalo, vendar pa ni primerjave s popolno vzhajanim testom, zato se držite recepta. Vsi, ki vam mandljeva moka v prevelikih količinah ne odgovarja, boste čisto spodaj našli recept za testo, ki vsebuje precej manj mandljeve moke.

Potrebujete:
50 ml tople vode
5 g kvasa
1 žličko sladila (med ali javorjev sirup)
110 g mandljeve moke
90 g tapiokine moke
1/4 žličke soli
1 žlico olivnega ali drugega olja (npr. kokosovega)
1 veliko žlico beljaka
1,5 žličke jabolčnega kisa


Najprej pripravimo kvasec. Voda mora biti topla (pa tudi posoda, v kateri bomo hajali kvas, mora biti topla, najlažje jo segrejemo tako, da jo speremo z vročo vodo). V vodo damo sladilo (jaz sem uporabila žličko javorjevega sirupa, sladilo je za kvasovke, okusa se v testu ne čuti) in razdrobljen kvas, premešamo in pustimo vsaj 5 minut, da se kvas aktivira. Med tem časom v posodi zmešamo suhe sestavine (fino mleto mandljevo in tapiokino moko ter sol), nato dodamo kvas, premešamo in dodamo še ostale tekoče sestavine (olje, kis, beljak), dobro premešamo (ne skrbite, ker je testo precej tekoče, tako mora biti) pokrijemo s krpo in pustimo, da shaja (od 75 do 90 minut). Sicer testo v tem času ne bo zelo naraslo, se bodo pa v njem začeli delati mehurčki. Pripravite pekač, tako da ga obložite s peki papirjem in malo naoljite. Pečico vključite na maksimum. Testo z naoljenimi rokami nežno razporedite po peki papirju na približno pol centimetra debelo. V pečici pecite dokler ne opazite rjavih robov (približno 6 do 10 minut, odvisno od temperature pečice). Šele ko je testo pečeno, ga obložite s poljubnim nadevom in vrnite v pečico, da se speče še nadev.


V primeru, da boste dodajali npr. zelenjavo, morske sadeže - karkoli, kar zahteva malo daljšo toplotno obdelavo, to storite vnaprej (npr. zelenjavo že prej popražite), saj boste testo vrnili v pečico le za nekaj minut, toliko da se sir lepo razleze oz. da se vse dodane sestavine dobro pregrejejo (za 3 do 5 minut).


Pri tem receptu je pomembno, da pri mandljevi moki ne uberete bližnjice. Če boste namesto mandljeve moke uporabili mlete mandlje, ki jih lahko dobite v vsaki trgovini, ne boste dobili prave jedi. Mandljeve moke ni težko pripraviti (podrobna navodila smo objavili tu: klik). Mandlje morate olupiti, kar je najlažje storiti tako, da jih prevrete v vodi, odcedite in olupite, nato jih osušite v pečici na nižji temperaturi ali pa v dehidratorju in jih zmeljete. Jaz jih zmeljem najprej v sekljalniku, vendar to ni dovolj fino mleto, zato že zmlete mandlje zmeljem še v kavnem mlinčku. Ker se v kavnem mlinčku mandlji hitro sprimejo, zaradi maščob, ki jih vsebujejo, jih pred mletjem v kavnem mlinčku stehtam, nato pa jim primešam tapiokino moko in šele nato dobljeno mešanico zmeljem. Na ta način preprečim sprijemanje mandljeve moke in dobim zelo fino mlete mandlje. Tako fino mlete mandlje pa lahko kupite samo v specializiranih prodajalnah ali na internetu. Ker mandljeve moke ne uporabljam pogosto, si je ne delam na zalogo. Ponavadi olupim celo vrečko mandljev (200 g), jih dobro posušim, nato pa hranim v hladilniku. Zmeljem jih šele, ko moko potrebujem.


Vsi, ki vam mandljeva moka povzroča težave, lahko preizkusite drugačno razmerje mandljeve in tapiokine moke, tako da povečate količino slednje. V tem primeru bo testo bolj tekoče in bo imelo manj zračnih luknjic, vendar bo še vedno zelo dobro. Jaz sem naredila tako:

40 ml vode (malo manj kot v originalnem receptu, ker bo testo sicer preveč tekoče)
5 g kvasa
60 g mandljeve moke (občutno manj kot v zgornjem receptu)
80 g tapiokine moke
1 žličko sladila (med ali javorjev sirup)
1/4 žličke soli
1 žlica olivnega olja
1 žlica beljaka
1,5 žličke jabolčnega kisa.

Ko sem delala po zgoraj opisanem postopku, sem dobila testo, ki ga je potrebno z žlico razmazati po predhodno naoljenem peki papirju in izgleda tako:


Idejo za recept sem dobila tu: klik. Tisti, ki se sprašujete ali je kvas paleo, pa si preberite več o tem tu: klik. Še nasvet kako na domači kuhinjski tehtnici tehtati manjše količine (do 10 g). Moja kuhinjska tehtnica, ki je sicer digitalna, ni najbolj občutljiva, zato se številka na zaslonu, kljub dodajanju snovi ne premakne. Če imate tudi vi to težavo, to lahko rešite z odvzemanjem snovi namesto z dodajanjem. Torej; če želite stehtati 5 g kvasa, najprej odtehtajte 20 g. Kos razdelite na pol, ter polovico odvzemite, tako da dobite 10 g. Nato še temu kosu odvzemite polovico, tako da dobite 5 g. Preprosto:)
2 komentarja on "TESTO ZA PICO (brez glutena/paleo)"
  1. Kaj lahko nadomestim namesto kvasa? 😀

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo,

    žal recepta nismo poskusili brez kvasa.

    Kadar pripravljam pico brez kvasa, si pomagam s tem receptom (je pa v receptu osnova brezglutenska moka): https://glutenfreeonashoestring.com/yeast-free-gluten-free-pizza-two-ways/

    Lp, Eva

    OdgovoriIzbriši