BARVANJE LAS S KANO

ponedeljek, 4. november 2013

* Pridobila sem nove informacije o kani ter ostalih naravnih barvilih (indigo, sena, alma), Lusheve kane pa več ne uporabljam. Zakaj je temu tako in katera kana je res naravna, kako jo uporabljati, zamešati ter kupiti
sem objavila na tej povezavi (Barvanje s kano - 2. del).

Barvanje las je ena izmed težkih odločitev vseh, ki se želimo izogibati toksičnim substancam. Že pred leti sem zato začela, namesto običajnih barv za lase, uporabljati kano, natančneje Lushovo kano. Takrat je bil kos še 10 eur, sedaj je že 13,45. Že takrat sem z barvanjem ponavadi odlašala, sploh kadar sem se barvala sama, vendar pa so me rezultati - mehki in sijoči lasje, vedno znova prepričali. Težava pri običajnih barvah (pa tudi pri tistih, ki so označene kot bolj naravne) so bile predvsem v tem, da me je ob barvanju peklo lasišče, lasje pa so bili po uporabi izsušeni, pri barvanju z Lushevo kano pa teh težav nikoli nisem imela.

Zdi se mi, da je bila sestava Lusheve kane včasih malo drugačna, ali pa je bilo razmerje sestavin drugačno, zdi se mi, da je vsebovala več kakavovega masla, saj je bila trša, v roki pa se je topila. Sedaj lepše diši, lažje jo je rezati in bolje se topi. V vseh letih, od začetkov pa do sedaj, pa se ni spremenilo dejstvo, da je barvanje z omenjeno kano lahko velika packarija:) Predstavljajte si, da si na lase nanašate blato, ko se kana strdi in posuši, je namreč še najbolj podobna blatu, pa tudi že med nanašanjem je kot blato. Kljub temu, da sem imela v zadnjih letih malo premora od Lusheve kane, ker se mi enostavno ni dalo ukvarjati z njo, sem vseeno ponovno poskusila z novim kosom in s pravilno predpripravo ter s pomočjo nekoga, ki vam barvo nanese, gre lažje in je čisteje. Jaz uporabljam odtenek Caca Marron, sem jo pa tudi že mešala z drugimi kanami npr. s Caco Brun, za temnejši odtenek. Navodila za pripravo kane so sicer na Lushevi spletni strani, kjer imate tudi video s praktičnim prikazom. Tudi jaz sem kano sprva pripravljala po njihovih navodili, vendar imam sedaj svoj sistem, ki je, po mojem mnenju, boljši:) 

Vseeno si poglejte njihovo stran, ker vsebuje pomembno opozorilo, in sicer, da če vam rezultat ni všeč, ne morete veliko storiti, saj boste, v primeru, da boste lase poskusili razbarvati, to povzročilo, da bo kana prodrla še globlje v lase in se je bo še težje znebiti. V primeru, da vam torej rezultat ne bo všeč, vam bo preostalo le, da lase pobarvate na temnejšo barvo, vendar vam v tem primeru svetujem, da se posvetujete s frizerjem, da ne boste še bolj nezadovoljni. Bila sem že pri večih različnih frizerjih in kadar sem se pred tem barvala s Caca Marron so me vedno spraševali kdo me je barval ter s kakšno barvo in vedno tudi pohvalili odtenek. Posebnost Lushevih kan je v tem, da lasje dolgo po uporabi zelo lepo svetijo, na svetlobi je to zelo opazno. Caca Marron je kostanjeva barva, mislim da je frizer v Lushevem videu uporabil ravno ta odtenek, ki pa ga je verjetno zmešal še z nekim drugim. Če imate narastek in neenakomerno pobarvane lase vas zna kana tudi malo razočarati, saj ne boste dobili enakomerne barve. Zato bi bilo najbolje, da si narastek redno barvate (pri čemer preostalih las ne barvate). Mene neenakomernost ne moti, saj jo opazim samo jaz (tako vsaj mislim :)).


Pa začnimo! Pripravimo:
- nož in kuhinjsko desko 
- posodo za štedilnik ter kuhalnico ali žlico za mešanje (na spodnji sliki)
- večji plastičen kozarec
- čopič za nanašanje barve
- rokavice za enkratno uporabo
- mrežico za lase (to je tista čudna reč na zgornji sliki, ki je na kozarcu)
- ogrinjalo za barvanje

Pregosta kana.

Če nimate ekstremno dolgih las, potem ni potrebno, da naenkrat porabite cel kos, polovica bo zadoščala (v mojem primeru je dovolj samo tretjina). Vedno stremim k temu, da porabim minimalno količino. Ne samo iz varčevalnega vidika :), ampak zato, ker se priporoča, da pustite kano na laseh vsaj dve uri, priporoča se celo še dlje. Glede na to, da kos tehta 325 g, ki mu dodate še vodo, morate na glavi nositi več kot pol kilograma, kar že po pol ure postane zelo nadležno, zato je smotrno uporabiti le del in ne celega kosa. Po originalnem receptu se cel kos kane prelije z vročo vodo in nato stopi, vendar pa je pri kani ključno doziranje vode, kar je težko izvedljivo, če naenkrat topite cel kos. Če boste vode dodali premalo, bo zmes pregosta in se ne bo lepo nanašala, pa še drobila se bo, tako da je boste imeli več na tleh kot na laseh. Če pa bo vode preveč, bo preredka, tako da bo spet nastala packarija. Najlažje je kano stopiti tako, da jo predhodno narežete. Kane ni težko rezati, če uporabite večji nož, se pa narezana veliko lepše in hitreje stopi, kot če boste topili cele kose, pa tudi vodo je tako veliko lažje dozirati. Zato jaz naredim tako, da tretjino kane odrežem (za krajše lase tretjina zadošča), jo nasekljam in približno 1 dl vode zavrem, nato pa posodo odstavim in vanjo vmešam vso narezano kano. Premešam in kana se hitro stopi. Postopoma dodam še približno 1 dl vode, dokler ne dobim prave konsistence. Kana je pregosta, če se vidi dno posode (na fotografiji zgoraj). Ko lepo polzi z žlice, je ravno prava (glejte spodnjo fotografijo). Upoštevajte, da se kana po ohladitvi še dodatno zgosti, tako da je lahko sprva malo bolj redka. Ko je kana stopljena, tako da v njej ni nobenih grudic, jo prelijem v plastičen kozarček (ki mi ga po uporabi ni potrebno prati, ampak ga lahko odvržem v smeti). Najboljši so tisti, v katerih prodajajo predhodno narezano sadje ali pa smoothije, saj so malo trši. Za barvanje se vedno preoblečem in imam jopo, ki je namenjena le temu. Prednost kane je, da se lepo odstrani z oblačil, moja jopa je bela in kljub temu, da se ob barvanju las s kano vedno umaže, se barva tudi lepo spere z blaga, pa tudi s kože. Zato tudi kože predhodno nič ne mažem s kremami. Preden začnete z barvanjem, preverite ali boste imeli dovolj tople vode za pranje las. Lase je namreč potrebno prati nadpovprečno dolgo in hitro se zgodi, da porabite vso toplo vodo, kar gotovo ne bo všeč ostalim članom vašega gospodinjstva:)

Tako kosistenco želite. Tekočo, vendar ne preveč.

Najboljše je, da vam kano nanese nekdo drug, čeprav sem že velikokrat kano nanašala kar sama, vendar sem predhodno tla obložila s starim časopisnim papirjem. Pred nanašanjem preverite, da ni prevroča. Ko bo vsa kana na vaših laseh, imate tri možnosti. Če boste lase ovili s prozorno živilsko folijo, upoštevajte, da se kana ne bo nikoli posušila in se bo ves čas topila, kar ni najbolj prijetno, saj polzi po koži. Če imate res kratke lase, jo lahko pustite odkrito, ko se bo posušila pa pazite, da boste pazljivi, ker lahko odpadajo drobci. Tretja možnost, ki jo priporočam vsem, še posebno tistim, ki imate dolge lase pa je, da lase pokrijete z mrežico za lase. Ja, s tisto mrežico, ki jo uporabljajo stare mame. Na ta način bodo lasje ostali skupaj, mrežica pa bo preprečila, da bi drobci kane odpadali. Po približno dveh urah in pol je čas, da lase operete (če zdržite, jo lahko pustite tudi dlje). Pranje las vam bo vzelo več časa kot sicer. Toplejšo vodo boste uporabili, hitreje bo šlo, saj se kana pri višjih temperaturah začne topiti. Upoštevajte, da bo nekaj kane vseeno ostalo na lasišču (na laseh ne sme ostati, spirajte tako dolgo, da je voda čista), kana se bo zares sprala šele pri naslednjem pranju las.

Seveda je najlažje kupiti že pripravljeno barvo ali pa oditi k frizerju, kar je vsake toliko seveda potrebno storiti. Če ga obiskujete pogosto, ima to lahko negativne posledice za vašo denarnico:) Zato sem si že pred leti kupila profesionalne škarje za lase (ki so resda drage, vendar se vam investicija hitro povrne), tako da vam lahko nekdo drug postriže konice, npr. po tem postopku: klik, (če imate zelo dolge lase, lahko to storite celo sami) in če se tudi barvate sami, je prihranek občuten. Zato vam, če najdete odtenek kane zase, priporočam, da preizkusite barvanje s kano (Lush), saj boste imeli svetleče in mehke lase. Za razliko od ostalih barv za lase ima kana namreč tudi negovalni učinek in las ne poškoduje. 

2 komentarja on "BARVANJE LAS S KANO "
  1. Zelo izcrpno in lepo predstavljeno.
    Ali kana pokrije sive lase?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz izkušenj ne morem govoriti. Pri Lushu pa pravijo, da bodo lasje, ki so začeli siveti med temnejšimi lasmi sijoče rdeči in da če so vaši lasje več kot 40-odstotno sivi, bo barva kar živahna. Sive lase torej prekrije, vendar pa bo odtenek precej živahen. Meni je Caca Marron všeč, ker je precej naravne, kostanjeve barve in ni tako rdečkasta kot so ostale kane (npr. Caca Brun). Če imate možnost, morda najprej poskusite na pramenu las, ki ni na najbolj opaznem mestu, da vam ne bo žal:)

      Izbriši