PALEO PITA IZ ČEŠENJ

ponedeljek, 15. junij 2015
Ker je sezona češenj, sem se včeraj lotila peke pite iz češenj. Sprva sem se sicer nekoliko obotavljala, če sem res pripravljena vključiti pečico in že tako vroče stanovanje ogreti še za nekaj stopinj:)
Vendar se je, glede na rezultat, to več kot splačalo, saj je pita odlična. Testo iz mandljeve, kokosove in tapiokine moke je čudovito, piškotno in hrustljavo in niti ni opaziti, da ni iz navadne moke, nadev iz češenj pa je sočen in zelo preprost za pripravo. Namesto češenj lahko uporabimo tudi kakšno drugo sočno sezonsko sadje, npr. breskve, jabolka (ki jim dodamo cimet), jagode, borovnice, maline, pravzaprav katerokoli jagodičevje ali pa pito napolnimo npr. s čokoladnim moussem. Domišljija ima pri peki pit vedno prosto pot:).
Recept za češnjevo pito sem našla na Appetite for Discovery, recept za testo pa na Food republic.


Testo:
 - 100 g mandljeve moke
- 60 g fino mlete kokosove moke*
- 60 g tapiokine moke (več na: klik)
- 110 g hladnega masla
- ščepec soli
- 1 jajce

Pečico vključimo na 180 stopinj. Suhe sestavine zmešamo v posodi. Maslo iz hladilnika narežemo na koščke in ga dodamo suhim sestavinam. Z vilicami ga pretlačimo, da dobimo drobtine. Jajce razžvrkljamo in ga vlijemo v maso. Testo premešamo z vilicami. Na hitro ga pregnetemo s prsti. Razdelimo ga na na dva dela in en del postavimo v zamrzovalnik. Preostalo maso damo v pekač za pite (sama sem uporabila kar ponev premera 28 cm) in ga s prsti oblikujemo. Postavimo v pečico in pečemo približno 15 minut (da je testo zlato rumene barve).

Nadev:
 - 450 g izkoščičenih svežih češenj (ali drugega sadja)
- 0,5 dl vode
- 2 žlici medu
- 1 žlička tapiokine moke ali arrowroota

Medtem, ko se testo peče, pripravimo nadev. V lončku zmešamo vodo in tapiokino moko. V ponev stresemo češnje, ki jih zalijemo z mešanico vode in tapiokine moke. Dodamo 2 žlici medu in na zmernem ognju kuhamo 10 - 15 min, da postanejo češnje mehke, vendar še vedno ohranjajo svojo obliko.

Ko je testo pečeno, nadev stresemo na testo, iz zamrzovalnika pa vzamemo drugo polovico testa in ga naribamo testo po češnjevem nadevu. Pito postavimo nazaj v pečico za 10 - 15 minut, da postane naribano testo zlato rumene barve.

Priloga:
- 2 dl jogurta (brez laktoze)
- 1 dl smetane (ali creme fraiche brez laktoze)

Če želimo, lahko poleg pite postrežemo še preliv iz smetane in jogurta, ki da piti še večjo sočnost ali pa paleo sladoled.

* kokosovo moko se lahko kupi v Hoferju, Müllerju (takšno; klik) in trgovinah z zdravo prehrano, npr. v Kalčku (takšno: klik); običajna kokosova moka (klik) ni primerna

Še en paleo recept iz češenj lahko najdete tu: Češnjev kolač.
Objavi Komentar
Objavite komentar