PALEO TORTA Z ZAMRZNJENO KREMO

sreda, 10. september 2014

Pri tortah je ponavadi tako, da jih ne delamo samo zase, ampak jih spečemo za posebne priložnosti ter torto razdelimo med goste. Ker je družba ponavadi mešana, kar pomeni, da je vsaj nekaj gostov vsejedcev, je lepo, če najdemo tak recept, ki bo všeč tudi ostalim. Če pripravljamo brezglutensko torto je naša naloga nekoliko lažja, saj gostje ne bodo ugotovili, da gre za brezglutensko torto, če jim tega ne bomo povedali sami. (Nekaj receptov za brezglutenske torte najdete tudi na našem blogu, npr.  nutelina torta, kostanjeva torta, čokoladna mousse torta). Pri paelo torti pa je potrebno vzeti v zakup, da so sestavine težje dostopne in posledično dražje kot pri brezglutenskih tortah. Zaradi tega jaz ponavadi paleo torto spečem za manjšo družbo. Dober recept za biskvit (kreme niso problem) za paleo torto je težko najti, posebno če ne želite težkih tort, takih ki vsebujejo veliko jajc (kot npr. ta recept), mandljeve moke (npr. ta) ali čokolade. 

Kadar pečem paleo torto, se držim spodnjega recepta, saj je preizkušeno dober, kreme pa menjam, tako da vsakič dobim drugačno torto. Pri peki biskvita pazim, da so vse sestavine sobne temperature, nekatere pa še dodatno pogrejem. Recept za zamrznjeno kremo je čisto spodaj.

Sestavine za biskvit:
80 g fino mlete kokosove moke
65 g arrowroot moke
110 g masla
50 g  kokosovega sladkorja, zmletega v prah
85 g medu (segretega, tekočega)
100 ml mleka (kateregakoli, lahko kokosovega, mandljevega...)
4 velika ali 5 majhnih jajc
1 žlica vanilijevega ekstrakta
1 žlička tartarja ali 2 žlički pecilnega praška Alnatura iz DM
1/2 žličke soli
1/2 žličke sode bikarbone
žlička jabolčnega kisa ali ščepec tartarja

Pečico vključimo na 200°C. Zmehčanemu maslu dodamo sladkor in tekoči med (maslo lahko zmehčamo v mirkovalovni pečici, v kateri lahko pogrejemo tudi med, če ni tekoč) ter premešamo z ročnim mešalnikom. Dodamo še arrowroot, kokosovo moko, sol in pecilni ter dobro premešamo. Mleko pogrejmo, da je mlačno in mu dodamo rumenjake, ki smo jih predhodno ločili od beljakov. Mleko dodamo preostali zmesi, ki jo z ročnim mešalnikom zmešamo in dodamo še vanilijev ekstrakt. Beljake v ločeni posodi stepemo z žlico jabolčnega kisa (ali ščepcem tartarja). 2 zvrhani žlici beljakov primešamo preostali zmesi, nato pa postopoma vmešamo še preostale beljake (ne z mešalnikom, ampak s pomočjo večje žlice), Takoj, ko so beljaki vmešani, prenehamo mešati, četudi ostane bela sled. Pečemo do 30 minut (po 20 minutah začnemo preverjati, ali je biskvit že lepe zlato rjave barve). 

Glede izbire velikosti pekača se odločam glede na to, koliko kreme bom uporabila in kako debele plasti biskvita želim. Biskvit po tem receptu sem že pekla v pekaču velikosti 20 cm, vendar pa sem ga še prerezala in napolnila s precej kreme, če pa bi uporabila manj kreme, pa bi ga pekla v pekaču premera od 16 cm do 18 cm. Testo je precej tekoče, zato ga ponavadi spečem kar v kakšni kozici, ki je primerna za v pečico (npr. v tefalovi, na katero se testo ne prime). Glede kreme mi je všeč preprosta krema s sadjem in kokosovim mlekom. Mleko stepem, tako da se speni in zgosti ter po navodilih iz vrečke dodam potrebno količino želatine. Primešam še narezano sadje in kremo namažem na biskvit, obdan z obročem, kar ponovim še po vrhu zgornjega biskvita. Ohladim v hladilniku, tako da se krema strdi in se lepo reže. Lahko bi uporabila tudi kakšno drugo kremo, najraje imam take, ki so pripravljene s kokosovim mlekom. Na zgornji fotografiji lahko vidite zamrznjeno kremo, ki pa bi jo zlahka pripravili tako, da bi z njo premazali biskvit (kot je opisano zgoraj, z uporabo želatine, namesto z zamrzovanjem). Priporoča se uporabo te želatine.

Torta na fotografiji je premazana z ganachem, ki sem ga pripravila tako, da sem približno 70 ml kokosovega mleka segrela, da je skoraj zavrel, nato pa odstavila in v mleko nalomila 70 g temne čokolade (razmerje je 1;1) in premešala, da se je čokolada stopila. Ko se je začel ganach hladiti, se je začel tudi gostiti in s še toplim sem premazala biskvit.

Sestavine za kremo:
3 rumenjaki
10 izkoščičenih datljev
1 žlička vanilijevega ekstrakta
ščepec soli

Vse sestavine damo v blender in dobro premešamo. Če blenderja nimamo, uporabimo palični mešalnik. Kremo nekaj ur ohlajamo v hladilniku (najbolje čez noč), nato pa jo, tik pred postrežbo približno 20 minut mešamo v strojčku za sladoled, da nastane penasta zamrznjena krema.
Objavi Komentar
Objavite komentar