ČOKOLADNI MOUSSE IZ SAMO DVEH SESTAVIN

sreda, 19. marec 2014

Za čokoladno peno potrebujete le dve sestavini: čokolado in vodo, kar pa še ne pomeni, da ne smete uporabiti različnih dodatkov. Del vode lahko npr. nadomestite s kavo ali pa likerjem, aromami, lahko uporabite čokolado z višjim odstotkom kakava ali pa nižjim. Če ste že kdaj pripravljali domači sladoled v aparatu za sladoled, potem veste, da se krema ves čas meša in ohlaja in sčasoma nastane sladoled. Tudi v tem receptu je podobno. 

Potrebujemo:
- 265 g temne čokolade
- 240 ml vode
- 4 žlice sladkorja (poljubno) ali/in druge dodatke 
- led

Najprej se prepričamo, da imamo dovolj ledu, ki ga bomo potrebovali za ohlajanje posode. Led pripravimo v večjo posodo. Pripravimo tudi kozarčke oz. posodice za peno (vsaj 4). Čokolado nasekljamo in damo v posodo, ki je primerna za štedilnik. Na čokolado zlijemo vodo (jaz sem jo predhodno zavrela, saj sem s tem skrajšala čas topljenja čokolade). Posodo grejemo na nizkem ognju in mešanico čokolade ter vode mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne stopi. Takoj ko se čokolada stopi, tako da je gladka in nima več grudic, posodo prestavimo na led in mešamo. Lahko mešamo z metlico ali pa električnim mešalnikom. Posoda se postopoma ohlaja, zato se nam bo sprva zdelo, da se nič ne spremeni. Kmalu pa se bo mešanica začela gostiti, takrat električni mešalnik ugasnemo in mešamo ročno, z metlico. Takoj, ko opazimo, da se je čokolada začela gostiti pri stenah in dnu posode, prenehamo z mešanjem in peno hitro prelijemo v kozarčke. Ko se namreč posoda ohladi ter se začne čokolada strjevati, kar vidimo po tem, da se je začela prijemati na stene posode in gostiti, se kar naenkrat čokoladna tekočina spremeni v peno, zato moramo postopati hitro ter čokolado preliti v posodice, ki jih postavimo v hladilnik, lahko pa jih postrežemo takoj. Če se nam med postopkom karkoli ponesreči, npr. da ima čokolada grudice ipd. lahko preprosto ponovimo postopek (čokoladno mešanico stopimo in ponovno ohladimo med mešanjem). Pena bo zagotovo uspela, če ne prvič, pa drugič.

Vsi, ki želite videoprikaz postopka, si ga lahko pogledate tu:


Ta video sem videla že pred leti in za nekaj časa nanj pozabila, po daljšem iskanju pa sem ga ponovno našla. Priporočam ogled, saj je v njem razloženo, zakaj gresta čokolada in voda skupaj, kljub splošnemu prepričanju, da se ju ne meša.
2 komentarja on "ČOKOLADNI MOUSSE IZ SAMO DVEH SESTAVIN"
  1. Preizkušeno. Za prave čokoholike, je zelo "čistega" okusa in za "povprečnega" sladkosneda v bistvu "ni dobr" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je bilo zelo dobro, torej sem čokoholik:) Povprečni sladkosned pa naj doda kakšno žlico sladkorja in namesto 90% čokolade uporabi 50%, doda naj še kakšno slajše sadje ali pa liker pa bo tudi užival.

      Izbriši