JOGURTOVA TORTA (BREZ GLUTENA IN JAJC) & JOGURTOVA STRJENKA

torek, 30. junij 2015
V soboto sem spekla svojo prvo torto:). Pri iskanju recepta imela dve zahtevi: torta mora biti enostavna za pripravo & biskvit ne sme vsebovati glutena in jajc, saj jih slavljenka ne sme jesti. Večina receptov, ki ne vsebujejo jajc, vsebuje kakšno posebno sestavino (npr. xanthan gum), ki je doma nisem imela, zato je bilo recept nekoliko težje najti. Biskvit sem našla na strani jamieoliver.com. Biskvit sicer ni tako rahel, kot bi bil, če bi mu dodala jajca (če se jajc ne izogibamo, dodamo 3- 5 jajc), je pa vseeno zelo okusen. 


Ker se v poletnem času bolj priležejo lahke, osvežujoče sladice, sem se odločila za kremo iz smetane, jogurta in kisle smetane in za borovnice. Sama sem naredila preveč kreme, zato sem preostanek kreme, borovnic in soka napolnila v kozarčke in dobila še eno sladico, jogurtovo strjenko:).  


Biskvit:

- 250 g masla (na sobni temperaturi) 
- 250 g mletega sladkorja 
- 2 vanili sladkorja
- 1 jogurt (180 ml) 
- sok ene limone in pol 
- 250 g brezglutenske moke (npr. Schär Mix Pâtisserie) 
1,5 žličke pecilnega praška (brez glutena)
- poljubno: 3 – 5 jajc (odvisno od velikosti)

Pečico vključimo na 200 stopinj. Obroč za torte (jaz sem uporabila raztegljivega, brez dna, premera 22 cm in višine 8,5 cm) namažemo z maslom in ga obložimo s peki papirjem. Sama sem se bala, da bo masa spolzela iz obroča, zato sem izrezala peki papir v obliki kroga z nekoliko večjim premerom, ga namočila z vodo in postavila v obroč in ga pogladila, da se je lepo oprijel obroča. V posodi zmešamo maslo, mleti sladkor in vanili sladkor. Stepamo približno 5 minut, da postane zmes svetla in puhasta. Dodamo jogurt in sok limone in premešamo. Masa lahko postane grašasta, vendar ni s tem nič narobe, saj postane zmes potem, ko dodamo moko, spet gladka. Moko in pecilni prašek postopoma presejemo v maso in stalno mešamo. Če je masa preveč gosta, lahko dodamo mleko. Mleko dodajamo postopoma, dokler masa gladko ne spolzi iz žlice.  Maso zlijemo v obroč in postavimo v pečico. Pečemo 35 – 45 minut (do zlato rumene barve). Ali je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v biskvit in če je zobotrebec čist, je biskvit dovolj pečen, sicer ga pečemo še nekaj minut. Biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo stati 5 minut, potem pa obroč odstranimo in počakamo, da se ohladi. Ko je biskvit ohlajen, odstranimo peki papir in ga prestavimo na pladenj za torto. 

* torta na dnu ni zažgana, le želatina je spolzela na dno:)

Krema:

- 300 ml kisle smetane 
- 1 jogurt (180 ml) 
- 100 g mletega sladkorja (oziroma po okusu) 
- 2 vanili sladkorja
- 400 ml smetane za stepanje 
- 180 g svežih ali zamrznjenih borovnic (lahko uporabimo tudi kakšno drugo sadje) 
- želatina (ali preliv za torte) 
- 1 - 2 dcl borovničevega soka (ali voda + borovničev sirup)

Ko je biskvit ohlajen, pripravimo kremo. V posodi zmešamo kislo smetano, jogurt, mleti in vanili sladkor. Posebej stepemo smetano in jo dodamo ostalim sestavinam. Poizkusimo, če je krema dovolj sladka, sicer dodamo še več sladkorja. Pripravimo želatino (po navodilih na vrečki) in jo vmešamo v kremo. Ponovno namestimo obroč okoli biskvita in vanj zlijemo kremo. Torto postavimo v hladilnik za 5 ur (najbolje kar čez noč), da se krema strdi. Kreme dodamo toliko, da ostane še prb. 1 cm prostora za sadje.
Iz zamrzovalnika vzamemo borovnice (ali kakšno drugo sadje) in jih razporedimo po torti. Nato pripravimo želatino in jo vmešamo v sok. Sok prelijemo po torti. Torto ponovno postavimo v hladilnik in počakamo, da se želatina strdi. 

Jogurtova strjenka: 
Če nam kaj kreme ostane ali pa želimo pripraviti jogurtovo strjenko, lahko uporabimo iste sestavine. Za 1 kozarec potrebujemo približno 150 g kreme, 70 g borovnic in 0,5 dcl borovničevega soka (z želatino).
Objavi Komentar
Objavite komentar