POROKA 2015: DEKORACIJA & ZAHVALE

četrtek, 14. maj 2015

Za ostale objave Poroka 2015 glej: klik.

Pri poročni dekoraciji je dobro začeti z barvo, ki naj bi bila rdeča nit poroke (barva poroke), zato ker je od tu naprej nato vse lažje, saj vemo, v katerih barvah iščemo dekoracijo. Jaz sem najprej mislila, da bi lahko bila to rdeča barva, ker je najbolj klišejsko valentinova, saj smo imeli poroko ravno na valentinovo. Zadovoljna sem, da smo se potem odločili za barvo starega zlata, saj mi je bil končni izgled res lep in v vintage pridihu, ki smo ga imeli že z izbiro šopka, pa tudi moje obleke, plašča in nakita. S to barvo se lepo ujamejo vse barve narave: zelena, rjava, rdeča, oranžna in vsi vmesni odtenki. To pričara prelivanje in zlivanje z barvami narave, barvami v cerkvi, kjer je značilno veliko pozlate, vse pa se najbolj odrazi na fotografijah. Za zimsko poroko se mi zdijo primernejše pastelne in ne preveč intenzivne barve. Namesto da bi dobili značilno in opazno kombinacijo (kar dobimo v primeru, če se odločimo za izrazito barvo kot npr. popularne: vijola, oranžna), dobimo hvaležnejšo barvno paleto, pri kateri si lahko privoščimo različne odtenke.

Dekoracijo smo potrebovali v cerkvi, gostilnici, kjer smo imeli pogostitev in v restavraciji, kjer smo imeli slavje. Ikebano za cerkev (lahko vidite tukaj) smo naročili v cvetličarni, klopi in oltarja nismo dekorirali. Pravzaprav smo imeli poleg ikebane dekoracijo le na stolih za mladoporočenca in priči. Najraje bi za te stole najela prevleke, saj je to za 4 stole res minimalni strošek, izgleda pa lepo in svečano, vendar pa župnik ni vedel, katere stole bo uporabil za poroko, zato sem raje kupila 4 bele mašne na poteg.


V restavraciji, kjer smo imeli slavje, smo vse dekorirali sami, čeprav sem sprva mislila, da bi to delo prepustila cvetličarju, vendar sem na koncu ocenila, da bomo zmogli brez njega. Preko Ebaya sem naročila sizoflor v zlati barvi, mašne za stole (na katerih so bile bele prevleke) v skoraj neopazni nežni krem barvi (morala bi izbrati rjave) in mašne na poteg v zlati barvi za dekoracijo avtomobilov (druge dekoracije avtomobilov nismo imeli). Vse našteto sem naročila 3 mesece pred poroko, tako da je vse prispelo pravočasno.


Dekorirati je bilo potrebno 5 okroglih miz in "čelo", to je podolgovato mizo, kjer sva sedela nevesta in ženin s pričami ter starši. Na sredino vsake okrogle mize smo dali sizoflor in ga odrezali 2 prsta pod robom mize. Sizoflor je bilo treba konkretno zapogniti oz. narediti rob, da se je manj premikal. Na vsako od okroglih miz smo dali vazico z oranžnimi vrtnicami, med katerimi je bil listek z napisom priimka tistih, ki so za tisto mizo sedeli (sedežni red). Poleg vaze smo za vsako mizo pripravili jedilni list, ki smo ga dali v lep okvir.


Okvirji so bili kupljeni v trgovini Madal Bal. Ker niso plastični, temveč iz lesa in stekla, smo med dekoriranjem enega tudi razbili. K sreči smo jih imeli dovolj, tako da se to ni poznalo. Z jedilnimi listi je bilo kar nekaj dela, oblikovala sem jih v Photoshopu in natisnila na svetleč papir. Kljub temu, da smo na mize dali samo te tri stvari, je bila miza na dan poroke zelo polna, saj je bil na vsaki mizi še krožnik s pecivom in sadnimi nabodalci ter pijačo (nalepke za vino smo izdelali sami, postopek je prikazan tukaj), tako da mize niso izgledale prazne.


ROŽE

Rože za gostilnico in restavracijo so bile moj projekt. Najbolj me je skrbelo, da bi rože ovenele še preden bi prišli v restavracijo. Ko sem teden pred poroko iskala, kje še bi lahko rože naročila, razen v cvetličarni, sem najlepše rože našla v Hoferju, kjer so bili tako prijazni, da so ugodili moji prošnji in za dan pred poroko naročili toliko šopkov kot sem jih potrebovala. Naročila sem oranžne vrtnice. Tako sem dobila res sveže rože, ki so se odlično obdržale. Verjetno mi ni potrebno posebej omenjati, da so bile tudi cenovno zelo ugodne. V cvetličarni sem kupila še hrano za rože, tako da je bila v vseh vazah voda obogatena s to hrano, pa tudi prej, ko sem doma skrajšala stebla, sem k vodi dodala hrano za rože. Dolgo sem iskala vaze, saj nikjer niso imeli belih kvadratnih vaz, kakršne sem želela za glavno mizo. Na koncu sem jih kupila v Merkurju in ker niso bile bele, ampak prozorne, smo jih sami presprejali. Najprej smo jih posprejali z belim sprejem in šele ko se je ta posušil, smo nanje nanesli še sprej z drobnimi zlatimi bleščicami, oba spreja sem kupila v Bauhausu. Za okrogle mize smo uporabili manjše vaze, ki smo jih že imeli doma. Če se peclji vidijo v vazi, se optično povečajo in so videti čudno, zato smo se tudi lotili projekta s sprejanjem. Če bi uporabila prozorne vaze, bi imela še več dela, ker bi morala nekaj ukreniti glede pecljev, da se ne bi videli, dober primer je tukaj.


Vse vrtnice sem že doma skrajšala in jim odstranila večino listov (sem in tja sem kakšnega pustila). Šopke sem pripravila na način kot je prikazano v tem videu (kot prikažejo za rumene vrtnice). Zelo pomembno je, da se vsako steblo, tik preden se ga da v vazo, odreže, tako da rože ostanejo sveže dlje (kot je pojasnjeno v tem videu).

Ker sem dobila res sveže rože, bi jih lahko brez problema pripravila že v četrtek, namesto v petek, ko je bilo še nešteto drugih opravkov.


Za gostilnico sem naredila šopek tako kot je prikazano tukaj, dodala pa sem še zlato praprot, ki sem jo tudi kupila v trgovini Madal Bal, enaka kot je bila tudi v ikebani.

omizje po koncu ohceti


ZAKAJ NA POROKI NISMO IMELI BALONOV?

Zadnje časa so baloni trend poročnih dekoracij. Nekateri pari se odločajo, da v cerkvi vsako klop okrasijo z baloni, napolnjenimi s helijem, ob koncu obreda pa balone odvežejo in spustijo v zrak. Drugi imajo balone tudi kot dekoracijo v gostilni ali za dekoracijo avtomobilov. Nekje sem, pod fotografijo svatov, ki spuščajo balone v zrak, prebrala komentar, da je bolj primerno spuščati balone kot živali (nekateri pari namreč spustijo grlice kot simbol ljubezni). Malo je poznano dejstvo, da lahko baloni škodijo pticam in naravi. Že en balon lahko predstavlja resno grožnjo, kar velja še toliko bolj, če naenkrat spustimo več balonov, saj se lahko ptice zapletejo v trakove, s katerim je bil balon privezan, ali pa ga zamenjajo za hrano, zaradi česar ptica umre. Več lahko preberete tukaj. Poleg tega je helij, s katerim so baloni napolnjeni, neobnovljiv vir, prodajna cena helija pa je prenizka. Manj je znano tudi, da je zelo dragocen vir v medicini in znanosti, zaradi česar ga je škoda tratiti za balone, saj njegove zaloge pojenjajo. Helij je tako dragocen, da bi morali, po oceni enega izmed strokovnjakov, za en balon odšteti 80 eurov. Sicer pa se mi baloni za poročno dekoracijo tako ali tako niso zdeli dovolj elegantni in svečani.

ZAHVALE

Namesto da bi svatom ob zaključku dala najino fotografijo, sva zahvale dala v vsako škatlico s piškoti. Oblikovala sem jih v Photoshopu, v fotokopirnici pa so mi jih natisnili na 200-gramski papir.

Za vse sodelujoče (glasbenike, župnika, fotografa in snemalca, vodjo strežbe v gostilnici, kjer smo imeli pogostitev med obredoma) sem pripravila zahvalna darilca, in sicer sem kupila kremni med za ženske in medeni liker za moške, na katere sem privezala zahvale, vsak pa je dobil še škatlo piškotov. Za matičarko in pooblaščenko sem pripravila simbolično darilce, in sicer za vsako lonček kremnega medu ter čaj.

Ker so se najini svati za naju zelo potrudili, sva se jim po poroki zahvalila tako, da sva za vsako družino dala razviti fotografije, s čimer je bilo veliko dela, saj smo morali najprej izbrati fotografije, nato pa smo jih še razvrstili v albume, ki sem jih naročila tukaj.
3 komentarji on "POROKA 2015: DEKORACIJA & ZAHVALE "
  1. Pozdravljeni, zanima me, kje ste naročili sizoflor (tekače za mize) in v kateri barvi je to?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naročila sem ga na ebayu, v zlati barvi, je pa temnejše barve kot sem pričakovala, na ebayu je izgledalo kot da je rumeno zlato, kot vidite na fotografijah, pa je barve starega zlata.
      Lp,
      Špela

      Izbriši
  2. Če ga kdo potrebuje, mi lahko napiše na mail, ker mi ga je še nekaj ostalo.

    OdgovoriIzbriši