POROKA 2015: POROČNA OBLEKA & ČEVLJI

četrtek, 30. april 2015

Za ostale objave Poroka 2015 glej: klik.

na snegu

NEVESTINA OBLEKA

Pri poročni obleki sem že vnaprej vedela, da bom naredila tisto, kar pravijo, da se ne sme, to je da sem obleko nameravala naročiti pri Kitajcih, to je prek spletnih strani kot sta Ebay in Aliexspress. Glede na to, da imam večletne izkušnje s kupovanjem v tujih spletnih trgovinah in mislim, da vem, na kaj moram paziti, niti nisem razmišljala o alternativah. Šele čisto na koncu, ko sem obleko že skoraj naročila, sem imela nekaj pomislekov. Po razmisleku sem ugotovila, katere so prednosti in slabosti takega naročila:

  • prednosti:
- obleka je narejena po meri
- cena je več kot ugodna
- obleko naredijo po mojih željah
- v primeru hitre pošte mine od naročila do dneva, ko je obleka pri meni doma manj kot en mesec. Kar je pri tem najboljše je, da je možno najti prodajalce, ki hitro pošto (kot je npr. DHL) sploh ne zaračunajo (poštnina je brezplačna, v primeru, da bi jo morala plačati, bi verjetno presegla vrednost obleke)
- v primeru, da izdelek ne prispe v dogovorjenem roku, ima spletna stran dobro poskrbljeno za zaščito kupcev

  • slabosti:
- veliko tveganje, da bo obleka  taka kot si predstavljam, da bo (obleka ne bo točno taka kot je na fotografiji na njihovi spletni strani)
- tveganje glede kvalitete, obleke so narejene na Kitajskem za zelo nizko ceno
- obleke nima smisla vračati, saj bi bila cena poštnine previsoka
- njihove velikosti so drugačne kot naše, zato je najbolje naročiti obleko, ki je narejena po merah
- obleko je potrebno naročiti dovolj zgodaj, da jo lahko šivilja, v primeru, da bi to bilo potrebno, popravi
- priporočljive so izkušnje z nakupovanjem na tujih spletnih straneh in znanje angleščine

Za maturantski ples mi je obleko po meri naredila šivilja in spomnim se, da je bila moja ideja precej drugačna od končnega rezultata. Kasneje sem dala po meri delat še nekaj oblek in iz tega sem se naučila, da je pri oblekah, ki so narejene po meri, potrebno sprejeti, da bodo pri končnem izdelku včasih večja in drugič manjša odstopanja od tega, kar sem si zamislila in končnim izdelkom. To sem pri iskanju poročne obleke upoštevala tako, da sem pri oblekah gledala samo modele (kroje) in ne podrobnosti. Bolj mi je bilo pomembno, da je obleka narejena po mojih merah in željah (ponavadi označeno kot "custom made"). Pri izbiranju sem gledala tudi cene, in sicer sem iskala ceno pod 150 eur, saj bi morala pri ceni nad to vrednostjo plačati poleg davka še carino. Ko sem po urah iskanja našla obleko in ceno, ki mi je bila všeč, sem kontaktirala prodajalca in bila tako razočarana nad odzivom (slabo znanje angleščine, zaradi česar je bilo nemogoče komunicirati), tako da sem z iskanjem nadaljevala. Ko sem našla naslednjo primerno obleko (kroj) in primerno ceno, sem se z njihovo kontaktno osebo (Sophie Wang) pogovarjala tako dolgo, da me je prepričala, da imajo z izdelavo oblek izkušnje, da so dosegljivi in da se bodo prilagodili mojih željam. Prosila sem jo tudi, naj mi pošlje fotografije oblek, ki so jih oni izdelali in šele po ogledu fotografij sem se odločila za plačilo. Obleko sem naročila tukaj. Obleko so izdelali v 15 dneh in jo nato poslali prek DHL pošte, tako da je bilo naročilo plačano 14. 11. 2014 in obleka je bila že 3. 12. 2014 na Brniku. Ko sem plačala slabih 40 eur za davek in stroške (račun so mi poslali na mail še isti dan kot je prispela v Slovenijo), je bila naslednji dan pri meni doma.

Obleka mi je bila kot ulita, le v zgornjem delu (oprsje) mi je bila prevelika, za kar sem kriva tudi sama, saj sem jim poslala le mere, ki so jih zahtevali. Opazila sem, da nekateri zahtevajo več mer, drugi manj in bolje bi bilo, da bi jim poslala več kot premalo. Na to, da bo treba obleko popraviti, sem bila pripravljena. Moja soseda je šivilja, tako da nisem porabila veliko časa s pomerjanjem obleke pri njej, popravila pa mi jo je skoraj zastonj. Pred poroko sem jo dala še v čistilnico, kjer pa so na notranjo stran pritrdili listek flourescentno rumene barve z mojim imenom in priimkom, kar pa sem ugotovila šele, ko sem po poroki obleko slekla. K sreči se listek ni videl. Po poroki je šla obleka ponovno v čistilnico.

Tvegala sem in v drugi trgovini (prav tako na Aliexpressu) naročila še belo jakno oz. blazer, vendar pa nisem vedela, ali se bo z obleko ujemala, ker gre za dve različni trgovini in že dva različna odtenka bele bi lahko pomenila, da blazerja ne bi mogla nositi. Ker je bil narejen po meri in je stal le 20 eur, sem ga naročila in narejen je bil natančno po merah, ki sem jih jim poslala. Naročila sem ga tukaj. Blago in dodatki so se tako dobro ujemali z obleko, da ni bilo mogoče ugotoviti, da ne gre za komplet.

Bala sem se, da obleka ne bo dovolj udobna in da bom komaj čakala, da se po polnoči lahko preoblečem v nekaj bolj udobnega in v ta namen sem imela s sabo tudi to drugo obleko. Ker je bila poročna obleka zelo udobna, sem v njej ostala do konca in se mi ni bilo treba preoblačiti.

Na Aliexspressu sem naročila tudi tiaro (to), za katero sem dobila veliko pohval in me je bilo sram povedati, kako poceni je bila. Res je, da ni bila zelo udobna, tako da sem jo po uradnem delu snela, vendar pa je dodala piko na i celotnemu izgledu. Kupila sem še plašč, pri čemer sem najprej razmišljala, da bi kupila belega, vendar se mi je zdel neuporaben, tako da sem izkoristila priložnost in kupila plašč kamelje barve, ki sem si ga že dolgo želela. Na Aliexspressu sem naročila tudi zapestnico, ki se je neverjetno svetila. Glede ostalega nakita sem kupila še ogrlico, ki pa sem jo nato zamenjala za tisto, ki sem jo kot darilo (presenečenje) dobila na dan poroke z ujemajočimi uhani.

NEVESTINI  ČEVLJI

tukaj sva v plesnem elementu, zaradi česar se ne vidi, da je bila obleka sicer skoraj do tal, ob hoji se čevlji niso videli

Ker nisem navajena visokih pet, sem iskala bele škornje s polno peto, saj sem vedela, da bo na dan poroke mrzlo, glede na to da je bila poroka 14. 2. 2015. Ko sem preiskala ves Europark in Citypark, sem ugotovila, da beli škornji letos niso moderni, zato sem začela razmišljati, da bi imela za zunaj, torej za uradni del, druge čevlje kot za slavje, ki je bilo v restavraciji. Ko sva z zaročencem pred poroko obiskovala plesni tečaj, sem videla, da so plesni čevlji v nadaljevalnih tečajih priporočljivi, zato sem ponovno izkoristila priliko in si za poroko dala delati plesne čevlje pri čevljarstvu Peta. Priročno je bilo tudi to, da mi na pomerjanja ni bilo treba hoditi v Ljubljano, saj je čevlje možno naročiti in pomeriti tudi v Trebnjem, ki mi je bližje, pa tudi drugod po Sloveniji, ne samo v Ljubljani. Plesni čevlji imajo podplat iz semiša, da ne drsijo, vendar pa so primerni le za notranje prostore, tako da jih po poroki, razen pri plesu, ni več mogoče uporabljati za vsak dan. Čevlji so se pri plesu na poroki precej obrabili, sem bila pa že vnaprej opozorjena, da je zlata barva zelo občutljiva (če te npr. soplesalec pohodi, se pozna). Ožulili me niso, mi je pa predvsem levo stopalo precej oteklo, zaradi česar so bili čevlji proti koncu že neudobni. Za čevlje oziroma škornje sem iskala nekaj toplega in udobnega in odločila sem se za sijoče, bleščeče škornje, ki so bili v enaki barvi kot plašč, tako da me na poroki ni zeblo v noge.


ŽENINOVA OBLEKA


Ko sva si, na poročnem sejmu na ljubljanskem gradu, ogledovala moške poročne obleke, sva ugotovila, da ima večina oblek še telovnik, namesto kravate pa plastron. Všeč so nama bile tudi podrobnosti kot so npr. zelo lepi gumbi. Za izposojo obleke se nisva odločila, ker sva imela srečo in sva obleko našla na zimski razprodaji, kjer so imeli za novoletne priložnosti na zalogi lepe, svečane in ugodne obleke. Sva si pa v Karizmi izposodila bel telovnik in ujemajoč plastron, oboje je izpadlo zelo svečano, žal pa niso imeli ujemajočega robčka za žep na suknjiču. V Karizmi sva kupila tudi srajco. Ker sva na oblekah, ki so namenjene izposoji, videla posebne gumbe, sva se odločila, da gumbe na obleki zamenjava. V Zlati nitki imajo tako bogato ponudbo lepih gumbov, da sva se težko odločila. Izbrala sva te:


ŠE NASVET ZA SVATE

Predvsem med ženskami je bilo proti večeru že kar nekaj utrujenih nog, zato vsekakor priporočam, da na poroko vzamete še kakšen udoben par čevljev. Na zimski poroki pa tudi moškim pride prav, če za cerkev in uradni del obujejo toplejše čevlje in se za slavje ter ples preobujejo v drug par čevljev.

Objavi Komentar
Objavite komentar