POROKA 2015: POROČNI ŠOPEK (rustic, vintage)

četrtek, 16. april 2015

Za ostale objave Poroka 2015 glej: klik.


Izbira poročnega cvetja je bil zajeten projekt, saj sem mu namenila kar precej časa. Največ sem se seveda ukvarjala z idejami za poročni šopek, ki nevesto spremlja na celotnem uradnem delu in je posledično na večini fotografij, torej za vedno ostane v spominu, hkrati pa zaokroži celotno nevestino podobo. Poročno cvetje je lahko hitro kičasto, glede na šopke, ki sem si jih ogledala na spletnih straneh slovenskih cvetličarjev, pa me je tudi skrbelo, ali bom našla cvetličarja, ki bo znal preseči klasiko, to je (pre)več cvetov in manj zelenja, torej trendov izpred nekaj let. Pomembno je bilo, da najdem cvetličarja v bližini doma, saj je tik pred poroko še veliko obveznosti in je priročno, če se gre po cvetje čim bližje. Kljub temu, da omenjam trende, pa sem pravzaprav želela vintage oz. rustikalni šopek, nežnih pastelnih, kremnih barv, kot glavno rožo sem izbrala bele ranunkule, namesto zelo aktualnih in skorajda nepogrešljivih sukulentov (echeveria), ki vintage šopkom dajejo prepoznavnost, pa sem se odločila za bel in mehak suh bombaž, ki tudi pritiče zimski poroki.


Pred sestankom s cvetličarko sem predvsem na Pinterestu našla veliko fotografij šopkov, ki so mi bili všeč, posebno takih z zlatimi dodatki, saj je bila barva starega zlata tista, ki smo jo izbrali za barvo poroke. Za cvetličarko sem pripravila prezentacijo, v katero sem vključila izbrane fotografije, prav tako pa tudi značilnosti teh šopkov (to je, da se peclji vidijo, da so poviti s čipko, pa tudi katere rože so primerne za take šopke) in jo nesla s sabo na sestanek. Prezentacijo delim spodaj, odstranila sem le nekaj zadnjih fotografij, na katerih so bili šopki, ki mi niso všeč (fotografije "ne lepih" šopkov sem dodala zato, da je cvetličarka videla, čemu se želim izogniti). Za ogled kliknite gumb "play":




S cvetličarko sva se dogovorili, da poleg poročnih šopkov izdela še naprsne šopke ter ikebano za v cerkev:


Čipko za poročni šopek sem našla v trgovini Zlata nitka, kjer imajo široko ponudbo čipk (na metre), izbrala sem to:


Iz tujine se je k nam preselila tradicija, da ženin meče podvezico, nevesta pa šopek. Namesto metanja šopka obstajajo tudi alternative, in sicer se lahko pripravi nadomesten šopek, ki ga potem nevesta meče namesto originalnega ali pa se originalnega preda naprej tako, da ga nevesta, ki ima čez oči prevezo izroči eni izmed deklet, ki se okrog nje vrtijo v krogu, dokler igra glasba. Ko se glasba ustavi, da nevesta šopek tisti, ki stoji pred njo. Kljub razmišljanju o omenjenih alternativah, sem šopek na poroki vrgla in lepo je pristal v roke tisti, ki ji je bil namenjen, pri tem pa se ni nič poškodoval, tako da ga je lahko odnesla domov.


Sama sem kupila svileni trak, s katerim je bil ovit pecelj, in sicer v zlati barvi, zraven pa sem kupila še bucike v isti barvi (razvidno na zgornji fotografiji). Zlat trak se na šopku sicer ni zelo videl, ker ga je prekrila čipka, je pa vseeno prišel prav za naprsne šopke.

Poroči šopek seveda nekaj stane, cvetličarka mi je sicer povedala, da je bil njen najcenejši poročni šopek zgolj 7 EUR, vendar pa tudi vintage oz. rustikalni šopki niso zelo dragi, saj lahko vsebujejo manj cvetov in več zelenja, odvisno od tega, katere rože izberete. Pomembno je najti pravo osebo, ki upošteva nevestine želje in da koristne predloge ter nasvete glede izbire cvetja.
Objavi Komentar
Objavite komentar