PALEO TESTO ZA PICO IZ CVETAČE

ponedeljek, 11. maj 2015

Ko sem pred dobrima dvema letoma začela slediti paleo dieti, sem kmalu naletela tudi na recept za paleo testo za pico iz cvetače. Kmalu zato, ker sem pogrešala pico in sem želela najti paleo različico testa. Testo iz cvetače me ni privlačilo, preizkusila pa sem nekaj drugih receptov, ki so se mi zdeli boljši približek navadnemu testu, npr. testo iz mandljeve moke, pa iz tapiokine moke in še mnogo drugih. Sedaj si ponavadi testo naredim kar iz brezglutenske moke, kar sicer ni paleo, je pa enostavneje, testo pa je takšno, kot je tisto iz navadne moke.

Pred časom sem ponovno naletela na ta recept in odločila sem se, da ga preizkusim. To je bil bolj eksperiment, če je res mogoče narediti užitno testo iz cvetače, za katerega sem bila prepričana, da bo spodletel, da mi okus ne bo všeč in da tekstura ne bo prava. Pa me je pozitivno presenetil, saj okus cvetače ni bil moteč, testo je bilo tanko in okusno. Tisti, ki so vajeni navadnega testa bi bili nad testom verjetno razočarani, vendar če pomislimo, da v bistvu jemo cvetačo s sirom in šunko, postanemo nad testom takoj navdušeni. Sicer je recept, če smo natančni, primal in ne paleo, saj vsebuje mocarelo, torej je za tiste paleo jedce, ki se ne izogibajo mlečnim izdelkom.


Potrebujemo:
- 1 majhna glava cvetače
- 50 g naribane mocarele (za pico, ne v slanici) 
- 1 veliko jajce
- 1/2 žličke soli
- origano

Cvetačo očistimo in operemo, odstranimo ji liste in steblo in jo razrežemo na cvetove. Cvetove položimo v multipraktik in jih grobo zmeljemo (da dobimo cvetačni riž). Zmleto cvetačo preložimo v posodo in jo postavimo v mikrovalovno pečico, kjer jo kuhamo približno 8 minut (lahko pa jo tudi skuhamo v vodi ali na pari). Počakamo, da se cvetača nekoliko ohladi, nato pa jo preložimo v kuhinjsko krpo in iz cvetače iztisnemo toliko vode, kolikor je mogoče. To je sicer najbolj zamuden del priprave testa, ki pa je obenem tudi najpomembnejši - če iz cvetače dovolj dobro ne iztisnemo vode, bo namreč testo razmočeno in ne bo dobro.
Vključimo pečico na 220°C. Pripravimo pekač, tako da ga obložimo s peki papirjem, ki ga namastimo. Cvetačo ponovno pretresemo v posodo, ji dodamo jajce, sol, origano in naribano mocarelo. Testo nežno razporedimo po peki papirju na približno pol centimetra debelo in ga postavimo v pečico za približno 30 minut, da se dobro zapeče. 
Testo vzamemo iz pečice, počakamo, da se nekoliko ohladi, nato ga obrnemo na hrbtno stran, ki je manj vlažna. Testo obložimo s poljubnim nadevom in vrnemo v pečico, da se speče še nadev.  

Za bolj vizualne napotke si oglejte naslednji video: KLIK!
2 komentarja on "PALEO TESTO ZA PICO IZ CVETAČE"
  1. Živjo,
    Meni je samo testo vedno všeč, ampak ko dam gor nadev (osnova je ponavadi domača paradižnikova omaka), se zaradi mokrega paradižnika testo spet navlaži in ni pravega učinka. Zanima me, kaj ostali uporabljate, da vam tako lepo uspe? Hvala za info :) Nana

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo.
    Hmm, razlogov za mokro testo je lahko več. Pomembno je, da se cvetačo, še preden se jo zamesi v testo, res dobro osuši, potem ko jo pokuhamo. Poleg tega je nujno, da se testo med peko obrne, da se zapeče še na drugi strani. Kadar za nadev uporabljamo svežo zelenjavo, jo je dobro predhodno popražiti, da spusti vodo. Že iz fotografije je razvidno, da je testo precej zapečeno, tako da je tudi to pomembno. Pri nekaterih pečicah je potrebno čas peke podaljšati za 5 do 10 minut. Testo se z nadevom obloži, ko je do konca pečeno in ne prej. Drugih idej nimam:) Nam je do sedaj po tem postopku vedno uspelo.

    OdgovoriIzbriši