POROKA 2015: POROČNO PECIVO & DARILA ZA SVATE

četrtek, 23. april 2015
Za ostale objave Poroka 2015 glej: klik

darilca za svate - kartonaste škatle s piškoti v vrečkah

Na poroki ne sme manjkati sladkih dobrot, peciva in piškotov vseh vrst in oblik. Najboljše slaščice so seveda domače, zato smo peciva in piškote pekli sami (seznam peciva je čisto spodaj). S peko piškotov in peciv smo začeli dva tedna pred poroko. Piškote, ki zdržijo dlje časa, smo pospravili v hladno klet, biskvitne podlage za kremna peciva pa smo dobro zavili v prozorno folijo, označili ter kar na nalepke napisali kaj je z vsako podlago potrebno še narediti, nato pa smo jih dali v zamrzovalnik. Tako smo zadnje dni pred poroko brez težav in časovne stiske pripravili še kreme in dokončali peko slaščic. Pekli smo večinoma polovične ali manjše mase, da je bilo različnih peciv več. Pomoč pri peki je ponudilo tudi nekaj sorodnic, ki smo jih zadolžili predvsem za kremna peciva, ki morajo biti pripravljena zadnji hip. 


Razlog, da smo pekli toliko peciv in piškotov, je bil predvsem ta, da sta se mladoporočenca odločila, da bosta svatom dala peciva in piškote za domov, namesto drugih darilc za svate. Kolikor poznamo naše svate, ki so precej sladkosnedni, je bila to logična in pričakovana izbira, čeprav je v zadnjih letih trend, da se svatom kot darilo podari kaj drugega. Poleg tega je ponavadi na porokah veliko druge slastne hrane, zaradi človek ne more poskusiti vseh dobrot, ko pa pride domov, bi z veseljem pojedel še kakšno slaščico. Prav tako smo dali večji poudarek na raznolikost in kvaliteto peciva kot na količino. Nekaj piškotov in peciva sta mladoporočenca in njuni starši, kot je pri nas navada, odnesli tudi v službo, da so pogostili še sodelavce. Večina peciva se je razdelila, na sami poroki pa se peciva ni veliko pojedlo (ne več kot 5 dag na osebo), na mizah smo imeli namreč tudi sadje (sadna nabodalca), po polnoči pa je sledila še odlična (brezglutenska) poročna torta. Pecivo smo razrezali na manjše koščke kot sicer, prav tako smo pekli manjše piškote kot običajno, saj so najboljši majhni slastni grižljački.


čokoladni fondi s sadjem

Med obredoma smo svate postregli s potico, krofi, slanimi rogljički in različnimi obloženimi kruhki. Posladkali so se lahko tudi s čokoladnim fondijem, v katerega so pomakali sadna nabodalca iz jagod, grozdja ter ananasa. Da je bila čokolada za fondi hitro pripravljena, smo v Hoferju kupili posebno čokolado za fontane in fondije, pri čemer smo zmešali mlečno ter temno čokolado. Potice, krofe in obložene kruhke smo razdelili na pladnje, kruhki so bili v košari, sicer pa smo kupili tudi zlate krožničke (papirnate), tako da si je lahko vsak nanje naložil kar si je želel.


Pecivo za svate smo že pred poroko razvrstili v plastične škatle (za biskvitna peciva) in kartonaste škatle (za piškote), to pa zato, da se je suho pecivo ločilo od kremnega.


pecivo za domov

Piškote smo, preden smo jih dali v kartonaste škatle, dali v posebne vrečke, tako da so bili piškoti med sabo ločeni. Namen teh vrečk je bil, da se piškoti čimbolj ohranijo, torej da se ne lomijo in da se med sabo ne mešajo. Vrečke smo kupili v Dami v Novem mestu (uporabili smo jih tudi riž, ki smo ga pripravili za svate). 


Prednost zimske poroke z nizkimi temperaturami je tudi pri pecivih, saj ni vseh potrebno hraniti v hladilniku in prenesejo tudi kakšno noč v hladni kleti. Za toliko različnih peciv bi potrebovali kar nekaj hladilnikov. Zelo prav pride kakšen dodaten pladenj (npr. plastičen), na katerega se preloži že pečeno pecivo, da se mu nato doda kremo in se ga na tem pladnju tudi razreže, nam je proti koncu že primanjkovalo pekačev. Za kreme, ki smo jih v zadnjih dneh pred poroko dali na predhodno pečene in odmrznjene biskvitne podlage bi prav prišel še kakšen dodaten kvadraten nastavljiv obroč, namesto katerega smo nato uporabili razrezano acetatno folijo (za grafoskope). Prav nam je prišlo, da smo dovolj zgodaj nakupili vse sestavine, ki smo jih potrebovali, tako da ni bilo potrebno izgubljati časa z iskanjem po trgovinah, prav tako smo predhodno poiskali in izpisali potrebne recepte. Večina uporabljenih receptov je že starih in preizkušenih, za tiste, ki smo jih našli na internetu, smo na seznamu dodali tudi linke, ostali pa so zapisani v naših zvezkih z recepti. Dodala bi še, da je pri pecivu, ki je oblito s čokolado res pomembno, da se glazure ne dela s kombinacijo margarine, ker se pojavijo vodne kapljice. Jaz jo delam s kombinacijo sladke smetane, čokolade in ruma, tako kot je opisano pri tem receptu (glej pod čokoladni poliv).

Seznam poročnega peciva:


suho pecivo

Seznam piškotov:
- Orehovi rogljički 
- Vanilijevi rogljički obliti s čokolado (kuverturo)
- Medvedje šape / marmeladni žepki 
- Husarski krapki z marmelado 
- Linški piškoti 
- Razpokančki 
- Orehi z nutello 
- Breskvice 
- Ježki 
- Orehovi trikotniki 
- Mašinski keksi 
- Beljakov čips 
- Čokoladni piškoti s solnim cvetom 
- Krhki lešnikovi polmesci

kremno pecivo


Seznam biskvitnih peciv:
- Jogurtovo pecivo z višnjami (brez glutena) 
- Medena pita 
- Madžarica 
- Šahovnica 
- Korenčkove rezine 
- Čokoladne kocke (brez glutena) 
- Lešnikove rezine 
- Rumovi polmeseci 
- Bananino pecivo (brez glutena) 
- Rumove kroglice 
- Vanilijevo pecivo z bananicami Casali 
- Spomladanskopecivo z borovnicami 
- Mini roladice z različnimi kremami
- Pomarančne rezine 
- Marmelada, čokolada, okrašeno z beljaki pecivo 
- Šamrole

Potice
- Lešnikova potica
- Orehova potica
- Potratna potica

Krofi
so bili kupljeni na dan poroke. Glede krofov smo dolgo premlevali, ali bi jih imeli ali ne. Ker je pri vsaki poroki potrebno uskladiti več pogledov in mnenj, smo nato upoštevali, da je bila na dan poroke tudi pustna sobota in tudi svatom so bili všeč.

slani kifeljčki
1 komentar on "POROKA 2015: POROČNO PECIVO & DARILA ZA SVATE"
  1. Ooolalal porocno pecivo <3 sploh dan po poroki, ko ze za zajtrk odpres skatlo :) meni osebno najboljsi spomincek s poroke :)

    OdgovoriIzbriši