MAGIČNA TORTA

torek, 25. februar 2014

Moka, sladkor, jajca, maslo oz. olje in mleko so osnovne sestavine marsikaterega recepta za biskvit (npr. tega in tega). Ali ni zanimivo koliko različnih peciv lahko dobimo s kombinacijo teh osnovnih sestavin, ki jih z različnimi dodatki, npr. s sadjem, kremami ali drugim spremenimo v torte? Še bolj zanimivo pa je, da lahko zgolj iz enega testa dobimo pecivo oz. torto s tremi plastmi - torej v pekač naenkrat zlijemo eno testo in ko je pečeno, dobimo tri plasti, tako kot vidite na zgornji fotografiji. Ker se ta čarovnija naredi sama, med peko, se torta imenuje magična. Vrhnja plast je biskvitna, srednja kremasta, spodnja pa je nekje vmes med obema. Bolj kot sestavine, ki niso čisto nič posebnega, je pri torti pomembna tehnika (predvsem kako vmešamo beljake), tri različne plasti pa se naredijo, če testo pečemo na nižji temperaturi in dlje kot eno uro. Priprava ni zahtevna, sestavine so enostavno dosegljive in relativno poceni.

Potrebujemo kvadraten model oz. pekač velikosti 20x20 cm, višine vsaj 5 cm. Jaz sem uporabila keramični pekač, ki sem ga kupila v Mercatorju za relativno nizko ceno (pod 5 eur, mislim, da je bil 3,5 eur). Testo pa ne naraste več kot za 1 cm.

Potrebujemo:
115 g bele moke
150 g belega sladkorja v prahu
500 ml mlačnega mleka
4 jajca (sobne temperature)
125 g stopljenega masla
1 žlico hladne vode
1 žlico vanilijevega ekstrakta 
1 čajno žličko limoninega soka ali jabolčnega kisa
ščepec soli


Najprej stopimo maslo, saj se mora pred uporabo ohladiti na sobno temperaturo. Pekač obložimo s peki papirjem, jaz sem ga obložila tako, da sem za dno izrezala poseben kvadrat, za stranice pa trakove, ki so malo širši kot je višina stranic. Peki papir se lažje oblikuje, če ga zmočimo z vodo. Jajca, ki niso neposredno iz hladilnika, ampak so sobne temperature, ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjakom dodamo sladkor v prahu in stepamo, da masa naraste in zbledi. Dodamo žlico hladne vode, premešamo, dodamo še vanilijev ekstrakt in ponovno premešamo. (Vanilijev ekstrakt lahko seveda zamenjamo z vanilijevimi semeni, ne pa z vanilijevim sladkorjem, razen če bi ga dali v večji količini, saj je vanilijev dodatek zelo pomemben, brez njega bo testo imelo okus po jajcih.) Dodamo še ščepec soli, premešamo ter dodamo stopljeno maslo. Ko je masa dobro zmešana, dodamo presejano moko, premešamo in dolijemo mleko ter ponovno premešamo. Masa ne sme imeti grudic, v primeru da jih ima, jo precedimo. Pečico vključimo na 150°C. Stepemo beljake, ki jim, ko so napol stepeni in so že bele barve ter mehurčkasti, dodamo žličko limoninega soka ali pa jabolčnega kisa, zaradi stabilizacije beljakov. Beljake stepemo do konca, da je sneg svetleč in beljakovi vrhovi na metlici, ki jo potegnemo iz snega, čvrsti (zaključimo preden sneg postane suh in se začne lomiti). Sedaj pa sledi ključni del, pri katerem bodimo posebej pazljivi, saj je potrebno sneg vmešati v preostalo zmes jajc, sladkorja in moke. Najlažje bomo to storili z metlico. Takoj, ko so beljaki vmešani, tako da imamo enakomerno zmes, z mešanjem prenehamo in testo vlijemo v pekač. Pečemo 80 minut na 150°C. Ko je testo pečeno, ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga za vsaj eno uro postavimo v hladilnik, da se bo lažje rezalo. Pred rezanjem testo prestavimo na desko za rezanje in ga z daljšim, ostrim nožem, ki smo ga predhodno pomočili v hladno vodo, razrežemo na kocke, ki jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.

Recept za testo sem našla tu in je identičen temu videoreceptu.
2 komentarja on "MAGIČNA TORTA"
  1. Podobno limoninemu pudingu Jamia Oliverja.
    http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/lovely-lemon-curdy-pud
    Čeprav ta je men nebeški še topel :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Podoben recept, tehnika je malo drugačna, saj se peče pri višjih stopinjah, sigurno pa je tudi po tem receptu dobro:)

    OdgovoriIzbriši