DIY PROJEKT: AKVAREL PORTRET

četrtek, 27. februar 2014

Ta vikend sem se lotila izdelave 'mini me' portreta z vodenimi barvicami. Ta DIY projekt sem videla že pred časom na Pinterestu, deževna sobota pa je bila kot nalašč za tak projekt in za ustvarjanje.  
Uokvirjen portret je že dobil mesto na steni v moji sobi, se mi pa sicer zdi to super unikatno darilo, s katerim praktično ni stroškov, obdarovanec pa bo nad darilom zagotovo navdušen.

Mene je najbolj fascinirala preprostost izdelave. Za izdelavo ne potrebuješ posebnega umetniškega talenta ali znanja, le nekaj časa in volje, končni izdelek pa daje ravno nasproten vtis.
Poleg tega ne potrebuješ nobenih posebnih pripomočkov, dovolj je, da doma malo pobrskaš po predalih (če imate podobno filozofijo kot pri nas doma, kjer vse stvari shranimo, ker človek nikoli ne ve, kdaj jih bo spet potreboval:)). Sama sem našla risalne liste iz petega razreda in vodene barvice iz tretjega razreda, ko sem jih verjetno tudi zadnjič uporabljala:).
Tutorial za izdelavo tega akvarel portreta sem našla pri GrowCreative, kjer je Elise izdelala dvobarvne potrete. Slovenski prevod se najde tu: KLIK!.

Potrebujemo:
- portretno fotografijo
- risalni list
- navaden svinčnik
- akvarilne barve / vodene barvice / tempera barvice
- okvir

Mojo fotografijo je, kot lahko opazite, že nekoliko načel čas, saj je fotografija stara kakšnih 20 let, ko so bile v modi "čelada" frizure in hlače z naramnicami :).

1. korak: 
Izberemo fotografijo, ki jo želimo portretirati in jo v programu PicMonkey (brezplačni program za korekturo fotografij, registracija ni potrebna) spremenimo: 
Odpremo PicMonkey in izberemo Edit - From computer (in naložimo fotografijo) - Effects - Posterize.
Število barv (number of colors) izberemo sami (jaz sem jih izbrala 7), ostalih nastavitev pa ne spreminjamo (detail pustimo na 80, fade pa na 0) in fotografijo shranimo.  


2. korak: 
Spremenjeno fotografijo natisnemo na papir. Papir obrnemo na hrbtno stran in jo pobarvamo z navadnim svinčnikom. To storimo zato, da bomo lahko fotografijo prerisali na risalni list.


3. korak:
Natisnjeno fotografijo položimo na risalni list. Priporočam, da jo fiksirate s selotejpom (še bolje washi tape, ker se ne prime tako močno na papir), saj se vam sicer lahko zgodi, da se vam fotografija zamakne in tako fotografija ne bo lepo prerisana. 
Z navadnim svinčnikom (ki naj bo dobro ošiljen) obrobimo fotografijo. Pomembno je, da obrobimo vse dele, tudi vse sence, da bomo potem naš portret znali pravilno pobarvati. S svinčnikom močno pritiskamo, da se grafit na hrbtni strani dobro odtisne.


4. korak:
Z akvarelnimi barvami ali vodenimi barvicami pobarvamo prerisan portret. Najlažje je, če imate "poster fotografijo" ves čas ob sebi in jo poskusite čimbolje imitirati. Ta del je najbolj zamuden, sama sem potrebovala približno 4 ure. Če boste delali s tempera barvicami, jih zelo dobro razredčite z vodo. 
Jaz sem uporabila vodene barvice, saj je bila barvna paleta najbolj podobna barvam s fotografije.
Sliko pustimo, da se posuši, jo obrežemo in uokvirimo
Objavi Komentar
Objavite komentar