KAKO IN KAJ KUHATI ZA ENO OSEBO?

ponedeljek, 10. februar 2014
Tortica samo za eno (lačno:)) osebo, pripravljena v kozici.

Leta sem kuhala samo zase. Predvsem v študentskih letih, ko sem se naveličala hrane, ki jo je bilo mogoče dobiti na študentske bone in ko sem več časa preživela v študentskem stanovanju in manj na faksu, je bilo treba tudi kaj skuhati. Kadar sem bila ves dan doma, mi je bilo kuhanje v popestritev, kadar pa sem imela veliko drugih obveznosti, je bilo tudi breme. Sedaj sicer več ne živim sama, vendar pa še vedno kuham za enega - za enega paleo jedca (zase) in za enega nepaleo ("normalnega") jedca. Čeprav nekateri pravijo, da je kuhati za enega isto kot kuhati za štiri in da je treba samo količine v receptu prilagoditi eni osebi, pa tisti, ki smo to poskusili, vemo, da le ni tako enostavno. 

Zakaj pa bi sploh kuhali, če kuhamo samo zase? Eden ni nobeden, samo zase se ne splača ipd. so pogosti odgovori tistih, ki bi morali kuhati samo zase, pa ne kuhajo. Nekateri tudi pravijo, da se kuhati samo zase ne splača s finančnega vidika in raje jedo v menzah in restavracijah, kjer jim niti posode ni treba pomiti.

Zakaj bi sploh kuhali? Na to vprašanje dobro odgovori Michael Pollan v spodnjem videu:


Kako torej kuhati samo za eno osebo?
  • Ne razmišljajte o umazani posodi

Če kuhamo samo za enega to ne pomeni nič manj umazane posode. Umazanih krožnikov bo sicer manj, vendar pa bo posode za kuhanje približno enako veliko. Če pred kuhanjem razmišljate, da se za enega pa res ne splača umazati toliko posode, potem se morate motivirati in pozabiti na posodo. Sicer pa poiščite recepte za jedi, ki se lahko pripravijo v samo eni posodi, npr. jedi iz voka, rižote...

  • Skuhajte za dvakrat

Morda neradi pogrevate jedi, vendar pa se to načelo včasih splača malo spregledati. Jaz sem se kmalu naučila, da če že kuham, se mi splača skuhati vsaj za dvakrat. Ko sem tehtala med obema stranema, torej ali pogrevati ali ponovno kuhati, sem se raje odločila za prvo možnost in hitro sem se privadila misli, da dvakrat zapovrstjo jem isto, včasih pa sem preostanek tudi zamrznila.

  • Ugotovite prave količine

Sprva je to ponavadi težko, ugotoviti koliko sploh skuhati samo za enega, če smo vajeni kuhati za več oseb. Priporočam vam, da si zapomnite ali zabeležite merice. Jaz sem kmalu ugotovila, da moram, če kuham riž samo zase, odmeriti polovico skodelice za kavo, vedela sem tudi koliko krompirja moram nalupiti za pire krompir in koliko česa porabim, tako da nisem kupovala premalo in da si nisem ustvarjala velikih zalog.

  • Naj vas cene ne premamijo

Če tudi vi v trgovini ne pogledate samo cene za izdelek, ampak izdelke med sabo primerjajte glede na ceno v litrih oz. kilogramih, ste v večini primerov ugotovili, da se bolj splača kupiti količinsko večje izdelke kot manjša pakiranja. Vendar pa, če kuhate le zase, ocenite, ali boste sami res porabili 250 g masla ali pa se vseeno splača kupiti manjše maslo, četudi je malo dražje, saj ga boste sicer morali zavreči, ker se bo pokvarilo.

  • Imejte pravo opremo in posodo

Kupite manjše ponve in manjše posode, da se bodo jedi bolje kuhale. Če želite npr. zelenjavo ali pa meso dušiti, se vam bo v veliki ponvi hitro prijelo, ravno zato potrebujete manjšo. Pa tudi kuhanje bo v manjši posodi hitrejše, saj se večje posode dlje časa segrevajo. Kupite tudi manjše pekače, ki so ponavadi keramični ali pa namesto njih uporabite posode (kozice), ki so primerne tako za kuhanje na štedilniku kot v pečici. Glede ostale opreme pa priporočam mikrovalovno pečico za pogrevanje in za odmrzovanje. Preverite tudi velikost vaše pečice - če imate pečico standardne velikosti, se te običajno dolgo segrevajo. Razmislite o nakupu namizne pečice, ki deluje podobno kot običajna pečica in je bolj primerna za peko manjših količin.

  • Zamrzovati ali ne zamrzovati?

Nekateri so pristaši kuhanja večjih količin. Preostanek nato porazdelijo v posamične porcije, ki jih zamrznejo in nato posamično odtajajo, tako da imajo vedno obrok za rezervo v zamrzovalniku. Sama nikoli nisem imela dovolj velikega zamrzovalnika, da bi to prakticirala, poleg tega pa je za ta sistem potrebna tudi organiziranost. Pogosto se mi je namreč zgodilo, da sem na rezerve pozabila, kar se lahko prepreči z malo organiziranosti (npr. da določeni del zamrzovalnika namenite že pripravljenim obrokom, tako boste vedno vedeli, kje so, nekateri pa si naredijo tudi sezname vsega, kar so spravili v zamrzovalnik in s tem preprečijo, da bi na kaj pozabili). Golaž, zrezki v omaki, polnjene paprike, sarme, štruklji, jota, goveja juha, narezan kruh, lazanja, bolonjska omaka, cmoki, svaljki, ipd. so jedi, ki jih lahko skuhate v večjih količinah in nato zamrznete. Jaz sem tudi sir, ki sem ga kupila v kosu naribala in zamrznila, nato pa iz vrečke jemala po potrebi. Presenetljivo se ni sprijel in je prišel zelo prav.

  • Kaj kuhati?

Rižote, testenine (njoki, široki rezanci, valvice, makaroni, ravioli...) na tisoč načinov (z različnimi omakami, s tunino, s pestom itd., ali pa kot testeninski narastki), omlete in frtalje, solate, ribiji fileji, nabodala, zrezki, palačinke ali carski praženec itd. so enostavne jedi, ki jih lahko pripravimo na štedilniku, so hitre, za pripravo pa ni potrebno umazati veliko posode.

Ko se primerno opremite in poiščete recepte, ki se vam zdijo primerni za vas, je potrebna le še motivacija in odločitev, da se tudi samo za enega splača kuhati in potem gre vse lažje:)
2 komentarja on "KAKO IN KAJ KUHATI ZA ENO OSEBO?"
  1. Odličen članek! Jaz sicer kuham za dva, ampak ogromno stvari spravim v zamrzovalnik, ker se mi ne da tri ali več dni zapored jesti iste hrane. Mineštre in ostale enolončnice, kruh pečem enkrat na 14 dni manjše hlebčke, ki nato počakajo v zamrzovalniku, naredim več omake bolonjske omake in enkrat je polivka za makarone, enkrat za v tortilje, tretjič za lazanjo ali musako...obožujem načine na katere lahko kombiniram isti osnovni recept...pa še to zmrznjena hrana ki se jo kupi v trgovini in doma pripravljeni obroki ki nekaj časa počakajo v zamrzovalniku nimajo nič skupnega, zato meni ta način kuhanja pomeni da bom jedla kakovostno in zdravo, obenem pa tudi zelo hitro pripravljeno. Aja pa še to: odličen blog je ta vaša Retrospektiva!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za komentar in za pohvalo. Za opisan način kuhanja in zamrzovanja pa je potrebno nekaj organiziranosti ali pa dober spomin, da vemo kaj vse smo v zamrzovalnik spravili. Pomaga pa tudi, če si na vrečke napišemo kaj natančno se nahaja v vreči in pa datum priprave. Bolonjska omaka oz. mleto meso sta res zelo uporabna v različnih jedeh, se strinjam.

    OdgovoriIzbriši