SNEŽENE KEPE Z BRUSNICAMI (brez glutena)

petek, 7. februar 2014

Ko je bilo v zadnjem tednu ogromno gospodinjstev več dni brez elektrike in je, sicer dolgo pričakovano, zimsko vreme povzročilo veliko škode, smo se nekateri spraševali ali je res smiselno vse modernizirati v tako veliki meri, da brez elektrike niti kuhati ne moremo.

Če smo se vseeno odločili za steklokeramiko ali indukcijo, pa je, za dni brez elektrike, dobro imeti za rezervo vsaj gorilnik za kampiranje, s pomočjo katerega lahko pripravite današnji recept, ki je zelo enostaven, vir toplote pa vseeno potrebujete. Gre za neko vrsto domačih rafaelo kroglic, vendar pa namesto lešnika oz. mandlja, ki bi sicer sodil v vsako kroglico, uporabite suhe brusnice, ki dodajo rahlo kiselkast in poseben okus.


Potrebuemo:
180 g masla
180 g kristalnega sladkorja
1 dl vode
150 g kokosove moke (ter še nekaj dodatne za povaljanje kroglic)
300 g mleka v prahu
100 g suhih in sesekljanih brusnic

V posodi raztopimo maslo, kateremu primešamo kristalni sladkor in vodo ter malo pokuhamo, da se sladkor raztopi. Odstavimo in primešamo kokosovo moko nato pa še mleko v prahu. Dobro premešamo. Ohladimo na sobno temperaturo in primešamo sesekljane brusnice. Z rokami oblikujemo kroglice v velikosti rafaela in jih povaljamo v kokosovi moki. 

Jaz sem maso pred oblikovanjem čez noč pustila v hladilniku, kar ni bilo najbolj pametno, saj se je tako zelo strdila, da sem jo morala ponovno segreti, da sem lahko oblikovala kroglice. Maso ohladite do te mere, da se kroglice lepo oblikujejo in ne čakajte predolgo. Hranite jih na hladnem.

Recept je prirejen po receptu iz revije Dober tek, december 2013, str. 11.
4 komentarji on "SNEŽENE KEPE Z BRUSNICAMI (brez glutena)"
  1. Videti so prav vabljive, imam pa eno vprašanje. Primešamo kokosovo moko in ... mleko v prahu ali sladkor v prahu?

    OdgovoriIzbriši
  2. oo, tale recept sem tudi jaz par dni nazaj našla med brskanjem po starih številkah Dober tek. Samo eno vprašanje: katero mleko v prahu uporabiti in kje kupiti?

    OdgovoriIzbriši
  3. Mleko v prahu sem kupovala v Intersparu, kjer sem bila presenečena nad (pre)veliko ponudbo, ki je onemogočala hitro odločitev. Po pregledanih cenah sem se odločila za posneto mleko v prahu od Pomurskih mlekarn. 1 škatla vsebuje 400 g mleka v prahu.

    OdgovoriIzbriši