NOVI RECEPT ZA PALAČINKE IN TAPIOKINA MOKA (PALEO)

torek, 22. oktober 2013

Ostali recepti za paleo palačinke: klik!, klik!

Spodnji recept za palačinke je odličen. Pripravi se ga zelo hitro, palačinke se odlično spečejo, zelo lepo se jih lahko obrača, pri čemer se ne trgajo, lepo pa se tudi zvijejo - čisto tako kot običajne palačinke, saj so pripravljene iz osnovnih sestavin: mleka, jajc in moke (tapiokine - več o tej moki spodaj). So okusne in rahle, saj namesto sladkorja dodamo banane. Prvič sem jih naredila brez banane, kar pa vam odsvetujem, ker jih je mučno žvečiti, saj so zelo gumijaste. Ker so bile palačinke brez banane preveč gumijaste, sem naslednjič dodala eno banano, vendar pa se mi je zdelo, da je okus po banani premočan, zato sem naslednjič uporabila samo polovico banane, kar se mi zdi najboljša možnost. Banana poskrbi za rahlost, doda pa tudi okus, zato je nikar ne izpustite. Sicer pa je najboljše, da prvo palačinko spečete in poizkusite ter nato ocenite, ali je potrebno še kaj dodati, rahlost in mehkobo palačink uravnavajte z banano (če so preveč elastične, dodajte še malo banane, če pa so preveč mehke, dodajte še malo moke in mleka). Palačinke vsebujejo precej ogljikovih hidratov in so zelo nasitne. 

Potrebujemo:
40 g tapiokinega škroba oz. moke
1/2 do 1 (manjše) banane
1 jajce
50 do 100 ml mleka
ščepec soli


S pomočjo paličnega mešalnika spasiramo banano, ki ji dodamo jajce in 50 ml mleka (kateregakoli: mandljevega, kokosovega, kravjega, kozjega...). Dodamo tapiokino moko in dobro premešamo (lahko kar s paličnim mešalnikom). Po potrebi dolijemo še malo mleka - toliko, da dobimo pravo konsistenco, tako da se masa lepo zlije na ponev (raje bolj redko kot preveč gosto). Ponev segrejemo in dodamo malo kokosove masti, gheeja, palmovega olja ali druge maščobe, ki jo razlijemo po ponvi. Na segreto ponev zlijemo del mase in spečemo na obeh straneh (jaz jih pečem malo dlje, ker so mi bolj všeč zapečene - hrustljave in ne maram bledih). Namažite jih z jabolčno marmelado (lahko jih namažete z navadnim mandljevim maslom ali pa čokoladnim) in jih zvijte ter postrezite.



Tapiokina moka, ki jo uporabimo v tem receptu ne vsebuje glutena. Podobna je koruznemu škrobu (gustinu) in je na embalaži poimenovana kot tapioca starch (tapiokin škrob), tapiokina moka je torej isto kot tapiokin škrob. Pridobijo ga iz korenine cassave, kupite pa ga lahko tudi v slovenskih trgovinah (jaz sem ga kupila pri najboljšem sosedu, kjer ga imajo na polici z azijsko hrano, 400 g stane 2,15 eur). Gre torej za škrob, je vir ogljikovih hidratov. Osebam, ki želijo znižati vnos ogljikovih hidratov se zato ne priporoča. V paleo svetu so mnenja o tem škrobu deljena, zdravim in aktivnim osebam se ne odsvetuje. Tudi arrowroot powder, ki ga pri nas še nisem zasledila v trgovinah, je pa pogosta sestavina tujih receptov, lahko nadomestite s tapiokino moko. Sicer se razlikujeta predvsem v tem, da tapioca jedem doda elastičnost, zato je idealna za palačinke, kruh, piškote ipd., arrowroot powder pa je boljši npr. za torte, kjer je potrebna rahlost. Obstajajo tudi tapioca pearls (biseri), to so granule, ki se uporabljajo za pudinge.

tapiokina moka iz Mercatorja (hipermarket)

Pri paleo receptih na internetu pogosto naletim na sestavine, kot npr. arrowroot powder, ki jih v Sloveniji ni možno kupiti v običajnih trgovinah s hrano. Najde se jih v internetnih trgovinah, morda tudi v specializiranih trgovinah, v katere pa ne hodim, ker jih nimam v bližini. Tapiokino moko sem večkrat videla na polici v trgovini, vendar sem oklevala ali naj jo kupim, saj sem vedela za deljena paleo stališča o njej. Mandljeva moka je sicer zelo uporabna, vendar pa je težje prebavljiva, ima pa tudi veliko omega 6 maščobnih kislin, zato vedno iščem nove možnosti, kako se jo lahko zamenja. Mandljevo moko v receptih lahko nadomestimo s kombinacijo tapiokine in kokosove moke. Tapiokina moka mi je všeč tudi zato, ker nima posebnega okusa ali vonja in je bolj podobna navadni moki, okus mandljev namreč ne spada v vsak recept. Priznam, da včasih pogrešam, ne samo okus, ampak tudi teksturo običajnega kruha, testa za pico in podobnih glutenskih živil in glede na zgornje palačinke, ki so celo boljše od že preizkušenih, mislim, da jo bom uporabila v večih receptih.

tapiokina moka oz. škrob

Še opozorilo za vse, ki imate celiakijo: proizvajalci tapiokini moki včasih dodajo navadno moko in tako goljufajo. Na moki, ki jo jaz uporabljam in je na zgornji fotografiji, sicer piše, da vsebuje 100% tapiokino moko, vendar pa nima oznake, da je gluten-free, zato svetujem posebno pozornost.
5 komentarjev on "NOVI RECEPT ZA PALAČINKE IN TAPIOKINA MOKA (PALEO)"
  1. Živjo,
    A se lahko tapiokino moko kombinira s ajdovo recimo (ali pirino). Palačinke majo dobro strukturo, ampak so rahlo preveč gumijaste :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo!

    Poizkusite uporabiti manj tapioke in več ostalih sestavin, vsekakor je potrebno malo eksperimentirati, da recept prilagodite svojemu okusu. Glede ajdove moke nimamo izkušenj, lahko pa poizkusite in nam sporočite:) Kot nam je znano iz drugih receptov je potrebno ajdovo moko pred uporabo ponavadi popariti. Pirina moka pa ima gluten, tako da, če se ga izogibate, vam je ne priporočamo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zakon! Hvala za razlago. VečX sem jo ze držal v rokah in imel vprašaje nad glavo. Tudi sam bil razdvojem med pravili PALEO/HFLC načina ter nadomestka, kot oblika moke.

    Sedaj vem kako in kaj!
    TOP
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanima me, ako ste probali že z laneno moko?
    Jaz sem to storil v nedeljo in sem bil navdušen kot mali otrok. Zakaj? Šele odpirajo se mi ideje za pripravo različnih PALEO sladic in jedi in zatorej mi redko dotične zadeve tudi uspejo. Saj veste: vaja dela mojstra in obratno :D
    Ampak, glede na to, kako delikatne so in zahtevajo celega človeka, sem jih uspešno napekel. Ok, roko na srce. Prva poskusna je romala v wc. Nastala je, well, ena močnata kepa :D
    So pa rahle kot svila in res se jim moramo v nulo posvetiti.
    Ta ideja z banano, pje, ni slaba. Mrbit se bodo manj trgale.
    Sem pa kupil laneno seme in ga zmlel v mlinčku. Samo po sebi pa je seme super, saj ima nekaj o3 maščob in rahlo oreščkast okus. And the best part of it, TATALNO BREZ OH!

    Tapioko pa sem si zadnjič ravno ogledal. Super ker je gluten free, ker je podobna kot običajna moka in naredi dobro strukturo. Pri kolicini OH, pa je podobna kot pri rižu ali testeninah a ne? nekje 70g?

    Kakšno pa je vaše mnenje glede riževe moke? Pravtako gluten free in seveda, iz riža, katerega pa vsi obožujemo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najprej čestitke za uspešno eksperimentiranje v kuhinji. Nočem vam vzeti tega veselja s sledečim:
      Laneno seme (mleto) oz. lanena moka v receptih deluje odlično, zato ker dobro poveže sestavine. Tako kot npr. jajca, zato se v receptih tudi uporablja namesto jajc (žlico lanene moke se pomeša s tremi žlicami vode in pusti 5 minut, podobno kot chia semena). Doma sicer imam mleta lanena semena, ampak jih skorajda ne uporabljam. Zakaj? Ker ima lan visoko vsebnost fitoestrogenov, to je rastlinski estrogen. Po fitoestrogenih je znana soja, zaradi česar se tudi odsvetuje. Seveda so v zvezi s tem polemike, nekateri so za, drugi proti. Jaz glede tega ne kompliciram, se pa izogibam lanu (ki vsebuje najvišjo vrednost fitoestrogenov) in pa soji. Pri sezamovih semenih, ki so nižje na lestvici pa že popustim (tahini mi je dober, je pa res, da ga jem le vsake toliko, ker mi je kupljen grenek, doma se mi ga pa ne ljubi pripravljati). Če vas slučajno zanima, tu najdete lestvico živil, ki vsebujejo največ fitoestrogenov: http://www.pkdiet.com/pdf/pld/phytoestrogen.pdf Na prvem mestu je lan, na drugem pa soja.

      Če se vam palačinke trgajo, potrebujete nekaj, kar jih bo bolj povezalo, bodo pa tudi bolj žvečljive. V ta namen lahko namesto tapiokine moke uporabite tudi krompirjev škrob ali riževo moko. Riževa moka je za peko brezglutenskih sladic odlična. Ko sem prebrala knjigo od Jamineta, Perfect Health Diet, ki je poznan po safe starches, sem poskusila z rižem, ampak mi ni ustrezal, enostavno je to preveč škroba zame, medtem ko mi je bel krompir čisto vredu. Z riževo moko se zelo lepo dela, ampak mi žal ni všeč, ker, vsaj meni, hitro dvigne sladkor v krvi.

      Meni so škrobnate moke všeč, ker se lahko s kombinacijami pripravi zelo dobre priboljške. To so: tapiokina, krompirjev škrob, koruzni škrob (mi je manj ljub, zaradi GMO) in riževa moka. Všeč mi je tudi arrowroot. Všeč so mi zato, ker se z njimi (s kombinacijo, mešanico) lahko lepo in enostavno speče brezglutenske sladice (sicer niso strogo paleo). So tudi enostavno prebavljivi (v nasprotju z npr. mandljevo moko) in ne povzročajo alergijskih reakcij. Po drugi strani pa se moram vsake toliko opomniti, da nimajo posebne hranilne vrednosti. Tudi Jaminet opozarja (http://perfecthealthdiet.com/category/food/desserts/), da imajo naštete moke oz. škrob nizko hranilno vrednost in še nekaj, kar se mi zdi zanimivo, da imajo nizko vsebnost vode. Riž in krompir imata visoko vsebnost vode, moke pa ne. Problem niso samo kalorije, ampak tudi prebava, zato priporoča, da se moke uporablja za sladice, ki se jih poje v kombinaciji z maščobo in tekočino, ne pa z beljakovinami, ravno zaradi otežene prebave.

      Glede OH, pa mislim, da bi jih po količini razvrstila (od najmanj do največ): tapioka, navadna bela moka, arowroot, koruzni škrob, riževa moka, krompirjev škrob. Na številke se sama toliko ne oziram, ker sem kar občutljiva na oh, opazim razliko med odzivom na tapioko in npr. riževo moko, pa čeprav morda v številki ni velike razlike.

      Želim vam še veliko uspešnih kuhinjskih eksperimentov.

      Izbriši