PALEO RECEPT: PALAČINKE

ponedeljek, 17. junij 2013
Opomba: Imamo dva nova, izboljšana recepta za palačinke, ki se lepo obračajo, enostavno pečejo in so odličnega okusa, najdete ju tu: klik!, klik!

Oh, palačinke. Receptov za paleo palačinke je malo morje, ampak so večinoma za tiste ameriške, pa še te se dostikrat primejo na ponev ali pa težko obračajo, tako da ponavadi na koncu namesto palačink dobimo šmorn (carski praženec). Zato smo preizkusili tri recepte, ter jih, po šolsko, ocenili in napisali nekaj priporočil, da vam bodo gotovo uspele. Iskali smo predvsem recepte za naše palačinke - crepes (tanke palačinke) in izbrali dva. Rezultat našega poizkusa so trije preizkušeni recepti. Pa začnimo s prvim, najbolj preprostim:

AMERIŠKE PALAČINKE:

  • 1 jajce
  • 1 banana
  • poljubno: cimet, ingver...
  • kokosova mast (za ponev)
S paličnim mešalnikom zmešamo banano in jajce ter dodamo cimet ali druge priljubljene začimbe (lahko tudi vanilijev ekstrakt oz. vanilijo v prahu). V ponvi segrejemo kokosovo mast, z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer 5 cm (večje je težje obračati) in zapečemo, dokler se ne pojavijo mehurčki. Nato obrnemo in pečemo do zlato rjave barve:

Naša ocena: 4

Ocena za enostavnost peke: 3
Ocena za okus: 5
Skupaj: 4

Pri teh palačinkah je pomembno, da pečete res majhne krogce. Verjetno bi lahko maso razlili tudi po ponvi in dobili eno debelo palačinko, vendar pa bi jo morali kar dobro zapeči, da bi jo lahko obrnili, pa še predebela bi bila. Pri peki izberite tako ponev, na katero se vam palačinke ne bodo prijemale, to pa lahko preprečite tudi s tem, da ponev predhodno namastite s kokosovo maščobo tako, da je celotna ponev prekrita z njo. Jaz običajno odvečno maščobo prelijem v skodelico, preden na ponev zlijem maso, sicer bi bile palačinke bolj ocvrte kot pečene:) Prednost tega recepta je preprostost sestavin in pa okusnost, so namreč zelo dobre. Še posebno dobre so, če jim, med peko, dodate borovnice ali drugo sadje. Tudi sicer jih lahko jeste zraven svežega jagodičevja ali pa prelijete z omako iz jagod.

PALAČINKE S KOKOSOM (Vir)

  • 3 jajca
  • 90 g kokosovega mleka
  • 30 g kokosove moke
  • 20 g medu (žlica)
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • kokosova mast (za ponev)
Kokosovo moko zmeljemo v kavnem mlinčku kolikor na drobno gre in jo dodamo ostalim sestavinam. Zmiksamo vse sestavine in spečemo v predhodno namaščeni in segreti ponvi tako, da z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo, da se razlije po celotni ponvi. Pečemo, dokler se ne pojavijo mehurčki oz. dokler se spodnja stran ne zapeče tako, da je dovolj trdna za obračanje. S širšo lopatko palačinko najprej privzdignemo pri robovih in jo obrnemo, da se speče še na drugi strani:

Naša ocena: 5

Ocena za enostavnost peke: 4
Ocena za okus: 5
Skupaj: 5

Po okusu so odlične, le pri peki morate biti res pozorni in previdni pri obračanju. Da se vam ob obračanju ne strgajo preprečite tako, da jih na zmernem ognju (raje na manj kot na več) najprej dobro spečete in da jih obrnete s širšo lopatko (z vilicami verjetno ne bo šlo). Namazali smo jih s čokoladnim mandljevim maslom

 

LEPE PALAČINKE (Vir)

  • 3 jajca
  • 20 g mandljeve moke
  • 50 g mandljevega mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 žlice olivnega ali kokosovega olja
  • + žlica medu
  • kokosova mast (za ponev)
Vse sestavine zmiksamo. Spečemo v predhodno namaščeni in segreti ponvi tako, da z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na ponev, da se razlije po celotni ponvi. Pečemo, dokler se spodnja stran ne zapeče. S širšo lopatko palačinko obrnemo, da se speče še na drugi strani. Namazali smo jih z jagodnim namazom s chia semeni:

Naša ocena: 3

Ocena za enostavnost peke: 5
Ocena za okus: 2
Skupaj: 3

So najbolj fotogenične palačinke, saj odlično izgledajo in se enostavno pečejo ter obračajo. Žal pa nimajo okusa, še najbolj se čuti okus po jajcih, česar pa pri palačinkah nikakor nočemo, zato nujno dodajte žlico medu, ki ga v originalnem receptu ni (zato smo mu za okus dali samo oceno 2, z medom bi bile palačinke gotovo boljše). Odlično se obračajo in ni nevarnosti, da bi se trgale. Recept sem že preizkusila tudi v druge namene - kot tortilje (vendar v tem primeru izpustim vanilijev ekstrakt in raje dodam ščepec soli). Napolnim jih z zelenjavo in mletim ali piščančjim mesom in dobim odlične tortilje!
7 komentarjev on "PALEO RECEPT: PALAČINKE "
  1. Meni so najboljše prve, čeprav mi vedno iz njih nastane carski praženec :-) Z jagodami so sedaj pri meni najbljubši zajtrk!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za tole :). Podajam se na enomesečno brezglutensko dieto in tole je kot naročeno :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam za recept za čokoladno karamelno torto brez moke. Posebno biskvit je zelo lepo uspel, se ne opazi, da je brez moke in ga bom uporabila še pri kakšni drugi torti.

      Srečno na brezglutenski poti!

      Izbriši
    2. Živjo!
      Preizkusila sem prvi recept in iz palačink je nastal šmorn(: sicer dobrega okusa, ampak v obliki palačinke se nikako ni hotelo obračat.

      Zato sem zadnjič naredila palačinke iz kostanjeve moke, kokosovega mleka in jajc. njam(:

      Izbriši
    3. Živjo,

      imamo nov odličen recept za palačinke, ki se super obračajo:) Spremljajte, ker bo kmalu objavljen na blogu (sestavine so podobne kot pri ameriških palačinkah, vendar smo dodali še tapiokino moko). Kje ste pa kupili kostanjevo moko? Ste jo morda delali sami?

      Izbriši
    4. pozdravljena,

      zmede me kokosova moka, saj kupujem kokosovo moko, ki je fino mleta in se je uporabi malo:) tukaj pa se uporabijo mleti kokosovi kosmiči
      mogoče bi bilo dobro to malo razložiti

      mlinčka nimam in se velikokrat zmedem, ali lahko uporabim svojo moko


      lp

      Izbriši
    5. Živjo,
      o kokosovi moki smo že govorili tu: http://www.retrospektiva-blog.com/2014/03/paleo-krofi.html?showComment=1412755414685#c5980723992634343143

      Poimenovanje pa je lahko res zavajujoče, zato ker je v naših trgovinah pod imenom kokosova moka drug proizvod kot je prava kokosova moka, ki je zelo fino mleta in ima čisto drugačne lastnosti - v teh primerih jo na blogu poimenujemo kot fino mleto kokosovo moko, v novejših objavah pa so tudi linki do proizvoda, ki smo ga uporabili.

      Ti problemi v poimenovanju pa nastajajo predvsem zaradi prevajanja receptov iz angleščine in zaradi nedoslednega označevanja izdelkov s strani trgovcev.

      Izbriši