PALEO CVETAČNI PIRE

četrtek, 24. januar 2013

Ne marate cvetače? Jaz tudi ne, ker mi smrdi. Zato tudi dolgo nisem poskusila cvetačnega pireja, nad katerim je paleo svet navdušen. 

Bel krompir ne spada med paleo živilo. Glede na to, kako pogosto je na evropskih jedilnikih kot priloga, sem ga tudi jaz sprva pogrešala. Zato sem se vdala; preprostost priprave, uporabnost in predvsem okusnost cvetačnega pireja pa so me prepričali. 

Osnovni recept je tak: cvetačo operemo v vodi, ji odstranimo liste in steblo, če je preveliko, razrežemo jo na cvetove in jih skuhamo na pari, v slani vodi ali pa v juhi (piščančji, goveji...). Kuhajmo malo dlje kot bi sicer, ker mora biti cvetača res dobro kuhana. Jaz jo nato dobro odcedim, sicer je preveč vodena, dodam ghee (ali drugo paleo maščobo) in jo pretlačim z vilicami, ker mi je všeč, da ni preveč pretlačena. Kot prilogo jo dodam k tistim jedem, h katerim bi pasal pire krompir. 

Osnovnemu receptu lahko dodajate začimbe: zdrobljen česen, poper, drobnjak ali rožmarin... Če imate radi blažji okus po česnu, lahko cel česen k cvetači dodate 5 minut pred koncem kuhanja, nato pa ga odstranite. 

Prednost cvetačnega pireja pred krompirjevim je v tem, da se ga lahko pogreje. Tako da ga lahko pripravite količinsko več in ga imate za več obrokov.

2 komentarja on "PALEO CVETAČNI PIRE"
  1. Never thought of it! Supr ideja, hvala :)
    P.S. blog mi je FUL všeč. Fajn je, da ste združl moči za ta blog. Zihr vas to tut povezuje.

    Keep up the good work! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Ana za pozitiven odziv, pa oglasi se še kaj:)

      Izbriši