SEZONSKO PREHRANJEVANJE IN JESENSKI RECEPTI

ponedeljek, 25. november 2019
Predstavljajte si, da se zaprejo vse trgovine in si morate vso hrano za preživetje pridelati sami. Bi znali vzgojiti  hrano na naravi in človeku prijazen način? Bi vedeli katera zelenjava ali sadje se sadi in pobira v določenem letnem času?  Bi znali iz tistega, kar vam je uspelo pridelati to tudi skladiščiti in shraniti tako, da bi s tem preživeli celo zimo? Bi znali iz posameznih pridelkov v različnih sezonah pripraviti različne jedi in v kuhinji vseeno ohraniti raznovrstnost in nove okuse? Sezonsko prehranjevanje je nekaj najbolj naravnega za naše telo. Narava nam zagotovi točno tiste plodove, katerih vsebina v točno določenem letnem času zadovolji potrebe našega telesa. Tako zunaj kot tudi znotraj naših teles se odvijajo letni časi in  se spreminjajo sezone. Ko naravi dovolimo, da poskrbi za nas, bo poskrbela, da bodo naša telesa zdrava in podprta v vseh obdobjih našega življenja.
Vodilo, ki me vodi pri kuhanju in v življenju je: PREPROSTO ŽIVLJENJE = PREPROSTE SESTAVINE. To pomeni, da poskušam večino zelenjave sama pridelati na domačem vrtu in jih na čim bolj preprost način spremeniti v okusen obrok. Naši obroki so vegetarijanski, če pa se v družini pojavi želja po mesu pripravim tudi domače meso. Obrokov ne načrtujem vnaprej, saj z vsakodnevnim obiskom vrta vidim česa je v obilju in se nato odločim kaj lahko iz tega pripravim. Žita (poleg pire in pšenice, ki jo pridelamo doma) in mlečne izdelke (maslo, kisla smetana, sir) kupim pri zaupanja vrednih kmetijah. V kuhinji preživim veliko časa, saj neizmerno uživam v pripravi jedi. Pri tem poskušam biti inovativna in hkrati preprosta, včasih pa si dovolim tudi “grešiti”. Beseda hrana zame poimenuje nekaj kar nas hrani. Sama si želim in skrbim za to, da nas v največji možni meri hranijo surovine, ki imajo v sebi energijo naših rok in lastnega dela. Na ta način stvari krožijo in se vračajo nazaj v naše telo.

Kaj pomeni sezonsko prehranjevanje in zakaj je pomembno?
Jesti sezonsko pomeni, da popolnoma sprejmemo letni čas in plodove, ki nam jih narava v tem času ponuja. Pomeni uživati tisto sadje in zelenjavo, ki na naših vrtovih, drevesih in grmovnicah obilno rastejo v točno določnem obdobju. Sezone se med seboj prepletajo in tako je med prehodi letnih časov na krožnikih vedno obilje in mešanica zelenjave, ki se znajde tako v eni kot v drugi sezoni. Tak način prehranjevanja in delovanja nas poveže z cikli narave, z lastnimi cikli, nas umiri in naredi bolj prisotne. Sezonska hrana vsebuje vitamine, minerale in druga hranila, ki jih naše telo glede na letni čas potrebuje. In ko se na tak način podpremo v našem telesu ustvarimo okolje, ki je zelo spodbudno za naše delovanje na vseh ravneh. Ko se povežemo z cikli narave, se povežemo z življenjem in sezonam znotraj in zunaj sebe.



Jesensko sadje in zelenjava

Za polno in raznoliko jesen je potrebno poleti vrt zelo skrbno negovati. Vso energijo, ki jo bomo poleti vložili v sadike in vzgojo rastlin, nam bo povrnjena skozi celo jesen in še dolgo v zimo. V jeseni se na naših krožnikih še vedno pojavljajo sladki plodovi poletja, v drugi polovici jeseni pa začnejo prevladovati bolj jesenski pridelki. Zelenjava, ki jo v kuhinji uporabljam v jeseni: ostanki poletnih plodov (paprika, paradižnik, jajčevec, bučka), blitva, belo zelje, rdeče zelje, brokoli, cvetača, por, glavnati ohrovt, listnati ohrovt, različne vrste solat, radič, motovilec, regrat, špinača, redkvice, kolerabica, , krompir, koleraba, buče, korenček, sladek krompir… Sadje, ki ga v kuhinji uporabljam v jeseni: jabolka, hruške, kaki, kivi, grozdje, orehi, lešniki, kostanj… Za pomoč pri tem kaj raste v določeni sezoni si lahko pomagate z razpredelnicama na tej spletni strani: https://gajbica.si/kaj_je_v_sezoni/. Če kakšne zelenjave ali sadja zmanjka to naročimo pri Zelenem krogu (https://www.zelenikrog.si/) , kjer lahko dobiš raznovrstne pridelke direktno od kmetov.


Jesen na krožniku
Spodaj prilagam seznam jedi, ki si v jeseni znajdejo na našem krožniku. Jedem bom počasi dopisala recepte, ki vam bodo v pomoč  pri pripravi jedi. Prilagodite jih svojim željam in potrebam,  predvsem pa ne pozabite uživati v okusih jeseni.


Z ljubeznijo,


Objavi Komentar
Objavite komentar