PIRA Z ZELENJAVO

ponedeljek, 17. junij 2019

Vsaka gospodinja je pri peki kruha že kdaj uporabila pirino moko. Ta je v naši kuhinji največkrat v rabi, saj jo pridelujemo doma. Doma imamo prav tako piro v zrnju in pred časom sem jo iz radovednosti pripravila kot nadomestek riža. Od prvega poizkusa pa vse do danes je to ena izmed naših najljubših jedi. Všeč mi je njen okus in struktura, ki jo skuham do te mere, da ostane še malo žvečjiva in jo je tako pripravljeno prav užitek jesti. Piro z zelenjavo sem pripravila že na mnogo načinov, je pa sledeč za nas najokusnejši in ohranja primarne okuse vseh sestavin, ki jo sestavljajo. Sami jo lahko pripravite iz vam ljube zelenjave, jaz pa jo vedno pripravim iz sezonske zelenjave, pozimi pa dodam še kaj iz zamrzovalnika. 



Za pripravo potrebujete:
  • 150 g pire v zrnju
  • 4 korenčke
  • pol glave zelja
  • šopek listov listnanatega ohrovta/cvetače/brokolija
  • 1 srednje velik por
  • sol
  • suha bazilika in origano
Navodila za kuhanje: 

  1. Piro vsaj 12h prej namočimo. 
  2. Naslednji dan jo kuhamo 10-15 minut, oziroma po okusu. Jaz imam raje, da je malo manj kuhana.
  3. Korenček narežimo na palčke, listnati ohorvt in zelje na krpice in por na kolobarje.
  4. Zelenjavo v voku popražimo zelo na hitro, tako da se lepo zapeče, hkrati pa ohrani surov okus in s tem vse hranilne snovi, ki jih kot surova vsebuje. 
  5. Med praženjem jo posolimo in začinimo z baziliko ter origanom. 
  6. K praženo zelenjavi dodamo kuhano piro, dobro premešamo in naša jed je pripravljena. Sama sem zraven pripravila še veliko skledo solate, ki se super prileže zraven.



Če želite bolj "rižotast" okus, lahko zelenjavo pripravite z paradižnikovo mezgo in piro malo dlje pokuhate. Sama na isti način velikokrat pripravim tudi pirino rižoto z kitajskim pridihom in ji dodam malo sojine omake ter na koncu preko prelijem ražvrkljano jajce. Ne glede na to v kakšni obliki jo pripravite vas ne bo razočarala. 

Če želite še več idej za sezonske recepte pa pokukajte na : https://vrtiljakcasa.si/

Z ljubeznijo,

Objavi Komentar
Objavite komentar