ZELJNI ZAVITEK

ponedeljek, 14. oktober 2019
Topli jesenski dnevi so pravi balzam za rast rastlin. Naš vrt je poln jesenske zelenjave, med njimi tudi  zelja. Letos sem sadila različne vrste zelja, da preizkusim katero nam po okusu najbolj odgovarja in katero dlje zdrži kot ozimnica. Ker so mi škodljivci sadike napadli že v sadilnih lončkih in nato še po presajanju sem bila prepričana, da pridelek ne bo velik, zato sem jih nekaj še dokupila. Naj vam povem, da so kljub slabem začetku skoraj vse sadike uspele, zato na vrtu zelje prevladuje. Za večino sadik sem ugotovila, da so se kljub slabim začetkom zelo lepo razvile samo, da so "preživele" poletno vročino. Zeljne glave so po zunanjih listih pojedene od polžev, ki pa gredo skupaj z listi v slast kokošim. Ko pa zeljno glavo očistimo, dobimo popolno sredico. Večino zelja bom čim dlje pustila na na vrtu, saj dobro prenaša nizke temperature in bo na ta način ostalo najbolj sveže za sprotno uporabo. Zelje se v moji kuhinji pojavlja zelo pogosto. Ponavadi ga uporabim v solati, kot dodatno zelenjavo pri zelenjavnih jedeh ali pa pri slastnem sladkem zelju z krompirjem. Ker zelja na vrtu več kot dovolj in sem želela poizkusiti še kaj novega, zato sem se lotila priprave zeljnega zavitka.


Za pripravo potrebujemo:
  • 500 g svežega zelja
  • 2 mali čebuli
  • 2 stroka česna
  • 500 g vlečenega testa
  • sol, poper, lovorjev list
  • 1 jajce
  • 2 dl kisle smetane
Navodila za pripravo:

  1.  Zelje očistimo zunanjih listov, tako da pridemo do svežih belih listov, ga razpolovimo ter narežemo ali na ribamo na trakove.
  2. Čebulo in česen sesekljamo in ju na nizkem ognju popražimo. Po parih minutah praženja dodamo narezano zelje, prilijemo 2 dl vode, solimo in popramo, dodamo lovorjev list in vse skupaj dobro premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovom in pri nizki temperaturi z občasnim mešanjem kuhamo približno 20 minut tako, da se zelje zmehča.
  3. Kuhano zelje nato precedimo tako, da odstranimo tekočino in jo prihranimo za pozneje.
  4. Izberemo okrogel pekač in ga namažemo z oljem ter nanj položimo prvi list vlečenega testa. Premažemo ga z malo vode in olja in nato dodamo še drug list, pri katerem ponovimo dodajanje vode in olja. Naslednja plast je plast zelja, katerega polovico mase razporedimo po celotni površini. 
  5. Sledi ponovno dodajanje dveh listov vlečenega testa in mazanje z oljem in vodo, ter dodajanje druge polovice zelja, katero prekrijemo še z zadnjima listoma vlečenega testa. 
  6. Vse dele testa, ki visijo preko roba zatlačimo navznoter in premažemo z oljem. 
  7. Kot zadnje v lonček zmešamo 0,5 dl tekočine, ki je nastal pri kuhanju zelja in 0,5 dl olja ter zavitek prelijemo. 
  8. Zavitek položimo v pečico, ki smo jo segreli na 180° celzija  in pečemo približno 20 minut. 
  9. Med tem časom pripravimo mešanico enega jajca in 2 dl kisle smetane, s katero prelijemo zeljni zavitek in ga pečemo še dodatnih 10 min. 
  10. Zavitek nato vzamemo iz pečice, počakajmo, da se malo ohladi in uživajmo v novih okusih.


Če želite še več idej za jesenske recepte pa pokukajte na: https://vrtiljakcasa.si/.

Z ljubeznijo,




  
Objavi Komentar
Objavite komentar