BUČNI SLADOLED (BREZ STROJČKA in JAJC)

ponedeljek, 9. oktober 2017
Vroči poletni dnevi so sicer mimo, vendar v tem mesecu z vrta pobiramo jesenske buče (npr. muškatno, masleno, hokaido), jih dobimo od znancev ali kupimo v trgovini. Buče sicer nekaj časa lahko počakajo v kleti, nekaj pa jih lahko zamrznemo, če imamo za to prostor, ali pa iz njih naredimo bučni pire, ki ga shranimo v kozarcih. Bučni sladoled smo pripravili brez strojčka in brez vmesnega mešanja, ključna sestavina je namreč kondenzirano mleko, zaradi česar tudi ni potrebno dodajati jajc. Za ljubitelje bučnega olja in bučnih semen lahko sladoled pokapamo z bučnim oljem in potresemo z narezanimi bučnimi semeni, kar pa seveda lahko tudi izpustimo.


Potrebujemo:
pločevinko kondenziranega mleka* (397 g)
200 g bučnega pireja**
400 ml sladke smetane (nestepene)
pol žličke cimeta v prahu
pol žličke ingverja v prahu
ščepec naribanega muškatnega oreščka
poljubno: bučno olje in bučna semena

Vse sestavine zmešamo s pomočjo mešalnika. Mešamo tako dolgo, da se začimbe popolnoma vmešajo in ni nobenih grudic (približno 2 minuti). Prelijemo v posodo (npr. od sladoleda, ki ima pokrov) in zamrznemo. Z bučnim oljem sladoled pokapamo pred postrežbo, lahko ga potresemo še z bučnimi semeni. Postrežemo ga lahko tudi s pečenimi jabolki (po tem receptu), prelite s karamelo.


*Ko kupujemo kondenzirano mleko, ki je sladko, pazimo, da ne kupimo tistega, ki je za v kavo (ponavadi je v tetrapak), ampak tistega, ki je za sladice (ponavadi v pločevinki ali tubi - Interspar, Mercator hipermarket, E.Leclerc).

**Bučni pire se pripravi tako, da bučo operemo, razpolovimo in odstranimo semena. Moja je bila ravno prav velika, da sem obe polovici položila na pekač in dala v pečico. Če je prevelika, jo razrežemo na večje kose. Bučo na pekač položimo tako, da je prerezana stran (meso) na pekaču in jo nekajkrat prepikamo z nožem ter pečemo na 200°C. Dolžina peke je odvisna od velikosti buče, jaz sem jo pekla eno uro. Spekla sem jo en dan prej, preden sem pire pripravljala, da se je popolnoma ohladila. Meso sem postrgala in ločila od lupine ter meso spasirala v multipraktiku. 

Priporočamo tudi ostale recepte z jesenskimi bučami:
Objavi Komentar
Objavite komentar