PALEO ROŽMARINOV KOLAČ IZ BUČ (BREZ JAJC)

sreda, 28. oktober 2015
Na blogu ThePaleoMom sem pred dnevi našla recept za kolač, ki me je nadvse navdušil - predvsem zato, ker si prej nisem predstavljala, da lahko iz maslene buče in kokosove moke nastane tako odličen kolač. Kombinacija kokosove moke in bučnega pireja je perfektna, saj da bučni pire kokosovi moki vlažnost, tako da je kolač zelo sočen. Prav tako kolač ne vsebuje jajc, čemur ob pogledu na kolač ne bi verjeli, saj je lepe jajčno rumene barve. Namesto jajc uporabimo želatino in tako je kolač primeren tudi za vse tiste, ki jajc ne smejo uživati, kar da receptu še večjo vrednost. Ena od sestavin je tudi rožmarin, ki da kolaču najbolj izrazit okus - če niste ljubitelj rožmarina, priporočam, da količino rožmarina nekoliko zmanjšate, da bo okus bolj blag.
Prvoten recept je brez preliva, saj recept sledi avtoimunskemu protokolu. Da pa preliv kolaču piko na i in poskrbi za še večje razvajanje naših brbončic.


Potrebujemo:

Za bučni pire
- 1 žico masla
- 0,5 kg maslene buče (ali kakšne druge zimske buče)
- 2 žlički suhega rožmarina (ali vejico svežega rožmarina)

Za bučni kolač
- bučni pire
- 115 g masla
- ščepec soli
- 70 g javorjevega sirupa
- 60 g medu
- 110 g fino mlete kokosove moke
- 1,5 žličke soda bikarbone

Za jajčni nadomestek
- 3 žlice želatine
- 2 žlici limoninega soka
- 4 žlice vode
- 4 žlice vroče vode

Za preliv
- 60 g masla
- 150 g javorjevega sirupa
- 120 ml kokosovega mleka
- 1 žlička arrowroota (ali drugega škroba)
- ščepec soli


1. Bučni pire: Pečico vključimo na 200 °C. Bučo olupimo in narežemo na koščke. V ponvi segrejemo maslo, dodamo bučo in rožmarin ter premešamo. Če uporabimo sveži rožmarin, postavimo v ponev kar celo vejico rožmarina, ki jo po peki vzamemo ven. Ponev postavimo v pečico za 30 minut - vmes nekajkrat premešamo. Pazimo, da se nam buče ne primejo na dno ali prismodijo. Vzamemo iz pečice in buče s paličnim mešalnikom zmiksamo. Počakamo, da se bučni pire popolnoma ohladi, preden nadaljujemo s peko. Bučni pire lahko pripravimo že kakšen dan prej in ga shranimo v hladilniku.

2. Bučni kolač: Pečico vključimo na 180 °C. Pekač dobro namažemo z maslom. Bučni pire, sol, maslo, javorjev sirup in med zmešamo, dodamo še kokosovo moko in sodo bikarbono ter zmes dobro premešamo. Nato pripravimo jajčni nadomestek.

3. Jajčni nadomestek: Želatino, limonin sok in vodo damo v skodelico, dobro premešamo in pustimo, da želatina nabrekne. Nato dodamo vrelo vodo in dobro premešamo, da se želatina stopi (da ni grudic). Jajčni nadomestek dodamo masi in dobro premešamo. Maso zlijemo v pekač in postavimo v pečico. Pečemo približno 1 uro in 15 minut, oziroma dokler ni površje kolača zlato rjave barve in kompaktno na otip. Kolač pustimo v pekaču dokler se ne ohladi, šele nato ga previdno zvrnemo iz pekača in pri tem pazimo, da se nam kolač ne zlomi.

4. Preliv: V hladno kokosovo mleko vmešamo 1 žličko škroba. Mi smo uporabili arrowroot, lahko pa ga nadomestimo tudi s kakšnim drugim škrobom, npr. s tapiokino moko. Nato damo vse sestavine v posodo z neoprijemljivim dnom. Kuhamo približno 10 minut, na zmernem ognju, da rahlo vre. Vmes večkrat premešamo ter pazimo, da se ne preliv ne prime na dno. Ugasnemo in preliv ohladimo - zato, da se še nekoliko ohladi in da dobimo pravo konsistenco (glej spodnji video). Med hlajenjem stalno mešamo, da se ne naredi skorjica. Kolač prelijemo iz posode (kot je prikazano v videu), za natančnejši nanos pa z žlico.

2 komentarja on "PALEO ROŽMARINOV KOLAČ IZ BUČ (BREZ JAJC)"
  1. Brskam, kako porabiti buče, ki so mi še ostale, in naletim na tale kolač. Super zgleda! :) Me pa zanima, koliko jajc pride notri, če se pač namesto jajčnega nadomestka odločim uporabiti kar sveža jajca?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo. Ena žlica želatine nadomesti eno jajce, tako da uporabite 3 jajca.

    OdgovoriIzbriši