PALEO PLOŠČAT KRUH IN PIŠČANČJI KARI Z BUČO

četrtek, 6. november 2014

KRUH 
(recept za curry je spodaj)

Receptov za paleo kruhe je veliko, ker pa kruha niti ne pogrešam, jih še nisem preizkusila veliko. Pri ploščatem kruhu (indijsko: naan) mi je všeč, da ga ni potrebno peči v pečici, ampak se ga speče podobno kot palačinke, v ponvi. Masa je pripravljena hitro, saj samo zmešamo vse sestavine, dovolj je je za dvakrat. Ploščat kruh je po videzu resda bolj podoben palačinki, po okusu pa kruhu, saj je zunaj hrustljav in znotraj žvečljiv. Posebno pa mi je pri srcu zato, ker ne vsebuje jajc, pa tudi zato, ker lahko mandljevo moko v receptu nadomestimo z mletimi bučnimi semeni (tako dobimo kruh, ki je brez jajc in brez oreškov ter seveda brez glutena).

Sestavine za kruh z mandljevo moko:
50 g mandljeve moke
250 ml kokosovega mleka (ali mandljevega mleka, lahko pa tudi pol kokosovega, pol vode)
ščepec ali dva soli
2 žlici arrowroota (poljubno, ni nujno)
maščoba za peko

Sestavine za paleo ploščati kruh z moko iz bučnih semen:
1 dl mletih bučnih semen
1 dl arrowroot škroba
1 dl kokosovega ali mandljevega mleka
1 dl vode
ščepec ali dva soli
maščoba za peko

Paleo naan z moko iz bučnih semen.

Masa:
Pri pripravi sestavin niti ni potrebno tehtati, jaz jih zamešam "na približno", in sicer vzamem skodelico za čaj in sestavine odmerim tako, da za kruh z mandljevo moko vzamem pol skodelice mandljeve moke, pol skodelice tapiokine moke, pol skodelice vode in pol skodelice kokosovega mleka, dodam 2 žlici arrowroot škroba (če ga imam, sicer ga izpustim), sol, vse dobro premešam in spečem (navodila za peko so spodaj). Pri kruhu iz bučnih semen pa naredim enako, tako da vse sestavine (razen soli, te je za dva ščepca) odmerim v enakih delih s kozarcem ali skodelico. Kadar maso pripravim vnaprej, jo shranim v hladilniku, zaradi česar se zgosti, saj je kokosovo mleko pri nižjih temperaturah bolj gosto. V teh primerih jo lahko razredčimo. Masa naj bo tako gosta kot je gosta masa za palačinke, raje bolj kot premalo (za video prikaz kliknite tu). Mleta bučna semena prodajajo v Hoferju (na embalaži piše, da lahko vsebuje sledove glutena) in Lidlu. Glede shranjevanja mase v hladilniku je zgoščevanje odvisno tudi od znamke uporabljenega kokosovega mleka. Jaz uporabljam Aroy D (iz Kitajskega vrta), poskusila pa sem tudi že s tistim, ki ga kupim v DM in je v pločevinki (prodajajo sicer dva, jaz kupim tistega, ki je nekaj centov dražji in ne vsebuje nepotrebnih dodatkov). V primeru uporabe tega kokosovega mleka pa se v hladilniku maščoba strdi, tako da masa sploh ni več tekoča. Jaz jo pogrejem v mikrovalovni pečici, da se zopet utekočini, lahko pa posodo tudi postavite v vročo vodo.

Peka:
Za peko uporabim neoprijemljivo ponev (kot za palačinke), ki jo namastim s priljubljeno maščobo (npr. s svinjsko mastjo). Ponev dobro segrejem, vlijem polovico mase ter ogenj zmanjšam na minimum, ponev pa pokrijem. Ko se spodnja stran dovolj zapeče (toliko, da se masa več ne razliva in se "palačinko" lahko brez problemov obrne), kruh s pomočjo lopatke obrnem na drugo stran in spet pokrijem. Po nekaj minutah (npr., dveh, odvisno od štedilnika) ga spet obrnem in nato še enkrat. Ko je kruh pečen (peka traja 5 minut ali več in zahteva nekaj potrpežljivosti ter vaje), ogenj povečam na maksimum in kruh z obeh strani zapečem, tako da je hrustljav.

Najraje ga pripravim sproti, tako da jem toplega. Če ga vzamem s sabo, ga, preden ga zapakiram (v alufolijo ipd.) ohladim, sicer ni več tako hrustljav. Kruh sem poskusila speči v pečici, vendar ni uspel tako dobro kot v ponvi. Tudi v ponvi mi prvič ni uspel, saj je bilo potrebno nekaj vaje, da sem ugotovila, na kateri stopnji moči štedilnik optimalno segreva (pomembno je, da se najprej peče počasi, šele ko je pečen, ga zapečem).

Glede na to, da v prvem receptu arrowroot lahko izpustite, predvidevam, da se vas bo večina odločila za prvi recept. Pogovarjala sem se že s trgovci, ki prodajajo zdravo prehrano in v eni od trgovin so mi povedali, da bodo arrowroot začeli prodajati, vendar ga zaenkrat še niso. Več o arrowroot škrobu tu, meni se zdi zelo uporaben. Kruh imam raje pri slanih jedeh, za sladke (npr. za marmelado) pa mi je boljši bananin kruh.

PIŠČANČJI CURRY Z BUČO

Če buč ne pridelate sami, jih (z izjemo muškatne, ki jo po kosih prodajajo tudi pozimi), v trgovinah težko dobite. V jesenskih mesecih pa prodajajo različne sorte buč (maslene, ki jih vidite na spodnji fotografiji, sem videla tudi v Lidlu), tako v trgovinah kot na tržnici. 


Moji najljubši sorti sta maslena buča in autumn crown (bučka, ki je na fotografiji zgoraj in je drugačne oblike kot ostale) saj so blagega okusa, primerni sta za sladke in slane jedi. Buče z izrazitejšim okusom (kot npr. priljubljeni hokaido) mi niso tako všeč.

Začimbo curry radi uporabljamo (recept za piščanca s karijem smo objavili tu). Curry je pravzaprav mešanica koriandra, kurkume, grškega sena, črnega popra, kumine, kumina (kumin je nekaj drugega kot kumina), pimenta, ingverja, ter paprike (pekoče in sladke), prodajajo ga kot pasto ali v prahu.

Sestavine za piščančji curry z bučami:

1 manjša buča
500 g piščančjega mesa (prsi ali izkoščičena stegna), lahko tudi drugo meso 
maščoba za peko
žlica mešanice začimb curry (po okusu, odvisno od mešanice, nekatere so bolj izrazite kot druge)
sol (po okusu)
1 dl kokosovega mleka (odvisno od količine buče, če je buče več, dodamo več mleka)

Bučo olupimo, odstranimo semena, narežemo na kocke in skuhamo na pari ali v vodi (jaz jo skuham kar v mikrovalovni pečici) in pretlačimo (lahko z vilicami). Piščančje meso narežemo na kocke, popečemo v namaščeni ponvi in ko je meso pečeno, ga solimo, dodamo curry, bučni pire in zalijemo s kokosovim mlekom. Nato pokuhamo, da se jed zgosti (nekaj minut). Dlje kuhamo, bolj se zgosti (zato kuhamo kratek čas). Če buče skuhamo vnaprej, je recept primeren za hitro pripravo, saj je piščančje meso hitro pečeno, ostale sestavine pa le primešamo in kuhamo, da se pogrejejo. Zraven lahko postrežemo cvetačni riž ali pa ploščat kruh. Jed je primerna tudi za s sabo, saj je hladna ravno tako odlična.
4 komentarji on "PALEO PLOŠČAT KRUH IN PIŠČANČJI KARI Z BUČO "
 1. Točno tak recept sem iskala :) Kombinacijo buče in piščanca. Preizkusim ta vikend ;) Lahko namesto kokosovega mleka uporabim mandljevo?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lahko... če uporabljate mlečne izdelke pa lahko tudi smetano.

   Izbriši
 2. Tapiokina moka in paleo prehrana? Da ali ne?

  OdgovoriIzbriši
 3. Načeloma da. Zato, ker je lahko prebavljiva in hipoalergenska (ne-alergenska), kar je za veliko 100% paleo živil težko trditi. Tako da je za tiste, ki se za paleo odločajo zaradi raznoraznih zdravstvenih težav, ki so povezane z močnimi reakcijami na ostalo hrano (predvsem FODMAPs med katere spada tudi precej zelenjave), ok. Uvršča se v t.i. sivo cono palea (to pa vedno pomeni, da je stvar osebne odločitve). Po mojem mnenju torej da, za tiste, ki hujšajo pa velja podobno kot za krompir tudi za tapioko: ne.

  OdgovoriIzbriši