PALEO NJOKI (dva recepta; brez jajc)

sreda, 8. oktober 2014


Prednost navadnih in paleo njokov je v tem, da so izredno hitro kuhani. Njoke damo kuhat v vrelo osoljeno vodo in ko priplavajo na vrh, so kuhani. Kuhanje traja le nekaj minut, testo pa lahko pripravimo že dan poprej. Zato so njoki idealni za hitra kosila, nekaj, kar v paleo svetu ni ravno pravilo, saj je ravno kuhanje tisto, ki ga težko umestimo v hitri vsakdanjik. Za osnovo vzamemo škrobno zelenjavo (sladki ali beli krompir, bučo ali drugo gomoljno zelenjavo), kateri običajno dodamo jajca in moko (npr. tapiokino, ki jim da značilni, žvečljivi okus). Najtežje je najti pravo razmerje med količino zelenjave in moke, saj je moke hitro preveč in so njoki preveč žvečljivi, če pa je damo premalo, se njoki razkuhajo in razpadejo. Glede uporabljene zelenjave imam jaz najraje kombinacijo buče in krompirja. Za današnja recepta pa tudi nismo uporabili jajc, saj so ta kar preveč pogosta sestavina paleo receptov, če upoštevamo dejstvo, da je med paleovci veliko takih, ki jajc ne smejo jesti. Ponujamo vam dva recepta; prvi je paleo, drugi pa je pogojno paleo in je za tiste, ki jeste bel krompir. Najlažje je njoke namreč pripraviti s kombinacijo navadnega krompirja in krompirjevega škroba (tega lahko kupite npr. v Kitajskem vrtu, porabi pa se ga zelo malo). Že zaradi lepe rumenkaste barve jaz dodam tudi kuhano bučo. Zdi se mi, da je z dodatkom buče tudi okus boljši. Glede tega, katero bučo uporabiti, imam jaz najraje zimske buče, ki so bolj blagega okusa (npr. masleno).

Vsekakor so njoki prostor za eksperimentiranje. Ko naredim maso, dam kuhat le nekaj "preizkusnih" njokov in jih nato poizkusim (ali so dovolj slani, dovolj/premalo žvečljivi, ali obdržijo obliko, ali se razkuhajo) in nato, če so preveč žvečljivi, dodam še malo buče oz. krompirja, če se razkuhajo pa dodam tapiokino moko ter seveda sol, če niso dovolj slani.

PALEO NJOKI
Potrebujemo:
175 g kuhane zimske buče
60 g fino mlete kokosove moke
150 g kuhanega (sladkega) krompirja
60 g tapiokine moke
sol

Postopek priprave je enostaven. Krompir in bučo skuhamo ter pretlačimo (jaz ju kar spasiram s paličnim mešalnikom), nato solimo in dodamo tapiokino moko ter fino mleto kokosovo moko, ki jo lahko kupite v trgovinah z zdravo prehrano in ni ista kot običajna kokosovova moka. Vse sestavine dobro premešamo, nato pa oblikujemo njoke. Tradicionalno to lahko storite tako, da naredite daljši svaljek, ki ga nato narežete na manjše koščke, meni ljubši način oblikovanja pa je tak, da s čajno žličko zajamem nekaj mase, ki jo nato povaljam med dlanmi in oblikujem kroglice. Kot sem že napisala zgoraj, pa preden vse kroglice oblikujem, naredim nekaj pozikusnih, ki jih skuham, da ugotovim, ali je potrebno še kaj dodati. Ponavadi maso hranim v hladilniku in jo uporabim naslednji dan. Kot je tudi že omenjeno, damo njoke kuhat v vrelo slano vodo in jih kuhamo dokler ne priplavajo na površje.

NJOKI S KROMPIRJEM
760 g gomoljne zelenjave in buč (npr. 2/3 krompirja, 1/3 zimskih buč)
100 g krompirjevega škroba
sol

Mase je kar precej, saj jo je možno nekaj dni hraniti v hladilniku ali zamrzniti, tako da jo lahko poljubno zmanjšate (npr. prepolovite sestavine). Krompir in bučo skuhamo v slani vodi, pretlačimo kot za pire krompir (ali spasiramo) in dodamo krompirjev škrob ter sol (jaz si malo zelenjave prihranim, za vsak slučaj, če bi bili njoki preveč žvečjivi, če npr. dodam preveč škroba, da jo na koncu po potrebi dodam). Dobro premešamo, nato pa njoke oblikujemo na poljuben način (tako kot je opisano v zgornjem receptu) in najprej skuhamo nekaj preizkusnih njokov.

Namesto buč in krompirja lahko uporabimo tudi pire krompir, ki ostane pri kosilu in mu dodamo krompirjev škrob ali mešanico tapiokine in kokosove moke (lahko pa tudi jajce). Tako bomo zavrgli manj hrane, pa tudi postopek priprave je še hitrejši in preprostejši.
Objavi Komentar
Objavite komentar