PALEO RECEPT: POLNJENE PEČENE HRUŠKE

ponedeljek, 23. oktober 2017

Sladica, za katero potrebujemo le eno sestavino, ki je enostavna in hitra za pripravo, končni rezultat pa se kar stopi v ustih, so pečene hruške. Uporabimo lahko tako hruške, ki še medenijo (ki so še pretrde, da bi jih jedli surove), kot tudi hruške, ki so že zrele (te imajo več sladkorja). Priprava je preprosta - hruške olupimo, razpolovimo, izdolbemo sredico in postavimo v pečico, kjer jih na 130 - 140 stopinj Celzija pečemo približno pol ure. 

Če hruške napolnimo še s kremo, dobimo perfektno jesensko sladico. Meni sta najbolj všeč kostanjeva in bučna krema, ki lepo dopolnita medeni okus hruške. Vanilijeva krema je bolj nevtralna, za tiste, ki niso veliki ljubitelji jesenskih okusov (kostanja, buč, cimeta). Poleg pečenih hrušk, ki so še malo tople, se odlično prileže tudi bučni sladoled, katerega recept najdete tu!.

Dobro je, da kremo pripravimo vnaprej, da se ohladi in strdi, hruške pa lahko damo v pečico kakšno uro pred postrežbo, da so ob postrežbi še nekoliko tople. So pa okusne tudi hladne, tako da jih lahko pripravimo tudi vnaprej. 

Pri pripravi krem sem uporabila kokosovo mleko, sladkala pa sem jih minimalno (saj so že hruške dovolj sladke), z medom oziroma kokosovim sladkorjem. Tako je sladica primerna za paleo jedce ter za ljudi, ki se izogibajo mlečnim izdelkom. Kokosovo mleko lahko seveda nadomestite s smetano oziroma kravjim mlekom, med oziroma kokosov sladkor pa z navadnim sladkorjem.


Priprava hrušk:
Za 5 oseb potrebujemo 5 hrušk.
Pečico vključimo na 130 - 140 stopinj Celzija. Hruške olupimo, razpolovimo ter izdolbemo sredico (to je najlažje s čajno žličko). Pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Hruške naložimo na pekač in jih postavimo v pečico za približno 30 minut (če so hruške že zrele in mehke, se jih lahko peče tudi manj časa).

Priprava kreme
Preden spečemo hruške, pripravimo kremo (vsaj eno uro pred potrežbo, da se krema ohladi in strdi). K hruškam se najbolj priležejo kostanjeva, bučna ali vanilijeva krema, lahko pa namesto kreme zraven postrežemo bučni sladoled, vanilijev ali paleo sladoled. Kremo pripravimo po spodnjem postopku. Ko je ohlajena, jo z dresirno vrečko in poljubnim nastavkom napolnimo v izdolben del hruške. Hruške okrasimo s stepenim kokosovim mlekom ali stepeno smetano.

a. Priprava kostanjeve kreme:
Potrebujemo:
- 200 g kostanjevega pireja (več o pripravi tu!)
- 130 g mandljevega (ali riževega) mleka 
- 30 g kokovega sladkorja ali 3 žlice medu
- 4 želatine v listih
- 150 ml kokosovega mleka

V hladni vodi namočimo liste želatine (pustimo stati 5 minut). Medtem v posodo stresemo kostanjev pire, dolijemo mandljevo mleko in posodo postavimo na ogenj ter kuhamo približno 5 minut. Dodamo še kokosovo mleko ter ožete liste želatine. Dobro premešamo, da se želatina raztopi in dobro vmeša v kremo. Kremo nekoliko ohladimo, potem pa ji dodamo še med (če uporabimo kokosov sladkor, ga lahko vmešamo že prej). Postavimo v hladilnik, da se krema ohladi in strdi.

b. Priprava bučne kreme:
Potrebujemo:
- 250 ml kokosovega mleka
- 150 g bučnega pireja (več o pripravi tu!)
- 2 žlici medu
- 4 želatine v listih
- pol žličke vanilijevega ekstrakta
- cimet, piment v prahu (po okusu)

V hladni vodi namočimo liste želatine (pustimo stati 5 minut). V posodi zmešamo kokosovo mleko, bučni pire, cimet in piment. Postavimo na ogenj in kuhamo tako dolgo, da se zmes dobro segreje (ne rabi zavreti). Dodamo ožete liste želatine, dobro premešamo in odstavimo z ognja. Kremi dodamo še vanilijev ekstrakt in med (ko krema ni več zelo vroča). Kremo postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi.

c. Priprava vanilijeve kreme:
Potrebujemo:
- 250 g kokosovega mleka
- 3 rumenjake
- 50 g tapiokine moke
- 3 žlice kokosovega sladkorja (ali medu)
- 35 g kokosovega olja
- limonin sok
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta (lahko tudi vanilijo v prahu)

V posodi zmešamo kokosovo mleko, jajčne rumenjake, kokosov sladkor (ali med), tapioko, kokosovo olje in limonin sok. Posodo postavimo na štedilnik in kuhamo na zmernem olju. Posodo odstavimo s štedilnika tik preden zmes zavre oziroma, ko postane zmes gosta. Kremo odstavimo iz ognja in primešamo vanilijev ekstrakt. Nato jo postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Priprava krem s smetano ali mlekom
Če želite, lahko za pripravo krem uporabite tudi kravje mleko oziroma smetano. Recept za kostanjevo kremo in postopek priprave najdete v objavi Kostanjeva torta (uporabite polovično maso z 200 g kostanja), bučno in vanilijevo kremo lahko pripravite po zgornjem postopku, pri čemer namesto kokosovega mleka uporabite smetano (za vanilijevo kremo pa mleko), vanilijevo kremo pa lahko pripravite tudi iz vanilijevega pudinga  (vaniljev puding skuhate iz 1 vrečke pudinga, 250 g mleka in 50 g sladkorja, ko je puding skuhan pa mu vmešate še 70 g masla).



 Prijetno sladkanje,

Objavi Komentar
Objavite komentar