PRAZNIČNI DIY: VOŠČILNICE

ponedeljek, 26. december 2016
Vsako leto se nam zgodi, da voščilnice izdelujemo in pošiljamo zadnji trenutek, saj dnevi v decembru, zaradi vseh prijetnih obveznosti, čisto prehitro minevajo. Letos smo ideje začeli iskati že v oktobru:) in se odločili, da bomo pošiljali dve vrsti voščilnic: bolj kreativnim dušam voščilnico v obliki pobarvanke, ki smo ji priložili barvico (glede na to, da so trenutno pobarvanke za odrasle zelo in), ostalim pa bolj tradicionalno voščilnico, na katero smo s pomočjo akrilnih barv in s ploščatim čopičem naslikali smrekico (ki smo jo uporabili za motiv že lani in predlani). Morda je letos za pošiljanje voščilnic že pozno, bo prišla ideja prav pa drugo leto:).


Za izdelavo voščilnic s smrekico potrebujemo ploščati čopič velikosti 8 (mi smo kupili tiste, ki so bili med cenejšimi), akrilne barve ali tempera barvice (z Lumpi temperami se je prav lepo slikalo:)) v zeleni in beli barvi (lahko tudi v drugih barvah, mi smo delali tudi modre smrekice), fotokarton (lahko bel, mi smo uporabili svetlo sive, saj so smrekice na sivi barvi prišle bolj do izraza), barvni biserni papir (v zeleni in modri barvi), navaden papir (kamor napišemo voščilo), škarje in obojestranski selotejp.
Biserni papir potrebujemo v velikosti A5, fotokarton in navaden papir pa v velikosti 8,6 cm x 12,9 cm.


Za risanje smrekic sem si pomagala s tutorialom na strani Your decorative painting resource, Evergreen tree using a flat brush. Pri slikanju smrekice je pomembno, da barva ni preveč gosta (če uporabljamo akrilne barve, jih je dobro razredčiti z vodo) in da pomočimo le eno stran čopiča (npr. le levo stran) v barvo, sicer bo barve preveč in ne bomo mogli doseči željenega učinka. Na začetku je potrebno malo vaje, da dobimo občutek za čopič, potem pa so smrekice hitro naslikane.
Postopek risanja smrekice je sledeč: Levo konico čopiča pomočimo v zeleno barvo in naredimo črto na sredi lista (fotokartona), ki bo predstavljala deblo smrekice. Nato postavimo konico čopiča na vrh črte, da ustvarimo vrh smreke. Nato čopič od zgoraj proti spodnjemu delu črte vlečemo horizontalno tako, da so potegi s čopičem vsakič daljši. Če nam barve zmanjka, čopič pomočimo v barvo in nadaljujemo s slikanjem. Pustimo, da se zelena barva posuši in ko je posušena, nanesemo sem in tja še belo barvo, ki predstavlja sneg. Pomagamo si s slikami v tutorialu.
Ko je smrekica narisana in barva posušena, pod smrekico napišemo Srečno 2017 (ali kakšno bolj izvirno besedilo:)), nato pa fotokarton s smrekico z obojestranskim lepilnim trakom prilepimo na biserni papir velikosti A5, ki smo ga prej prepognili. Na navaden list napišemo voščilo, ki ga z obojestranskim selotejpom prilepimo v voščilnico. Ideje, kaj napisati v voščilnico najdete v naši stari objavi: KLIK!


Za izdelavo voščilnic "pobarvank" na spletu najdemo brezplače božične motive (mi smo uporabili motiv adventnega venčka in motiv božičnih okraskov). Za izdelavo voščilnic potrebujemo biserni papir poljubne barve, navaden papir in bel tonpapir, 130 g (za tisk motivov), barvice (s katerimi bomo pobarvali del voščilnice) ter barvico poljubne barve, ki jo priložimo k voščilnici (sama sem kupila barvice v zeleni barvi, ki sem ji prežagala, da sem iz ene dobila dve:)). Biserni papir potrebujemo v velikosti A5, tonpapir in navaden papir (kamor napišemo voščilo) pa v velikosti 8,6 cm x 12,9 cm.


Na tonpapir natisnemo poljuben motiv (ki naj bo malo manjši kot velikost papirja), tonpapir izrežemo v  zgoraj priporočeni velikosti in ga prilepimo na izrezan biserni papir, ki smo ga prej prepognili. Nato se odločimo, kateri del pobarvanke bo pobarval prejemnik - lahko pustimo celoten motiv nepobarvan, lahko pa dele pobarvamo sami in prejemnik pobarva le del pobarvanke s priloženo barvico. Napišemo še voščilo na navaden papir in ga prilepimo v pobarvanko. Če se lotimo barvanja pobarvanke, nam to lahko vzame kar nekaj dela, je pa zabavno in pomirjajoče.
Predlogo z dvema različnima motivoma in napisom najdete tu: KLIK!

Ustvarjalno izdelovanje voščilnic vam želim,


Objavi Komentar
Objavite komentar