Ustvarimo HYGGE

ponedeljek, 12. december 2016

V jesenskih in zimskih mesecih, ko se narava umiri in z njo mi, ko uživamo v praznikih, se družimo, in sproščamo, ustvarjamo udobje, toplino in varnost. Danska beseda hygge predstavlja vse našteto in pravijo, da so tudi zaradi hygge, po mednarodnih raziskavah, Danci uvrščeni v sam vrh najbolj srečnih narodov. Navedeno sem prebrala v knjigi The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well. In kaj zanimivega sem še prebrala v tej knjigi?

Za hygge ni potrebno nikamor odpotovati in ni pomembno, kakšno je vreme, saj je lahko deževno in megleno. Bistveno za hygge je, da iz tistega, česar imamo na pretek, naredimo največ - to je iz vsakdanjika. Hygge je čas, ko ne počnemo nič. In kaj potrebujemo za hygge? Verjetno imamo že vse doma, npr.:

Svetloba: v zimskem času se hitro stemni, zato poskrbimo za vire tople svetlobe, ki ustvarja prijetnejše vzdušje kot bela hladna svetloba, zakurimo v kaminu če ga imamo, prižgimo sveče in raje več namiznih lučk kot eno glavno luč.


Priboljški: čokolada, torta, posebno hygge je, če jo spečemo sami.


Topli napitki: kava, čaj, kuhano vino, vroča čokolada.


Skupno kuhanje za skupen obrok (npr. z otroki ali s prijatelji), lahko tudi vkuhavamo za ozimnico in si jo nato razdelimo.


Kadar imamo več časa, lahko kuhamo jedi, ki bodo več ur brbotale na štedilniku.


Knjige, berimo knjige in izključimo telefon.
Ohranimo staro pohištvo, ki ima zgodovino.
V domu in pri oblekah uporabljajmo naravne materiali kot so volna, bombaž, krzno, usnje in les, ki so bolj udobni kot steklo in kovina.


Ovijmo se v tople in udobne odeje in se naslonimo na mehke blazine.
Oblecimo topla oblačila: volnene nogavice in pletene puloverje.


Druženje v manjših skupinicah, v katerih nihče ne prevlada in se nihče ne počuti izključenega, kjer ni prostora za hvalisanje in izstopanje posameznikov, kjer se ustvarja intimnost; gostje lahko pomagajo pri kuhanju, po okusnem obroku pa se lahko igramo različne namizne igre kot npr. monopoli.


Pozimi sankanje na bližnjem hribu, v toplejših mesecih zakurimo ogenj, v katerem spečemo krompir ali koruzo.
Poleti kino na prostem ali piknik s hrano z žara.


In kakšen je hygge dom? Najprej pomislim na kočo, v kateri je živela Kate Winslet v filmu The Holiday. Vendar ni potrebno prenavljati doma, dovolj je da ustvarimo udoben hygge kotiček, npr. kavč obložimo z blazinami in odejami. V tem kotičku lahko beremo in pijemo topel čaj, pišemo dnevnik in se sproščamo.


Kako lahko ustvarimo hygge božič? Na adventnem koledarju vsak dan odpremo eno okence in se pripravljamo na božič. Dom okrasimo z božičnimi okraski. Pripravimo okusno in bogato božično večerjo ali kosilo. In kar je najpomembnejše, preživimo ga z našimi najbližjimi.



Objavi Komentar
Objavite komentar