PALEO POTICA

sreda, 30. marec 2016
Za velikonočne praznike nisem imela namena peči ničesar sladkega. Ko pa je v soboto zjutraj pri nas doma zadišalo po sveže pečeni potici, si nisem mogla pomagati, da ne bi začela brskati za paleo recepti za potico. Spomnila sem se na Špelin recept za paleo jabolčni zavitek, po katerem sem naredila testo, za nadev pa sem kot glavni sestavini uporabila mlete lešnike in čokolado.  

Potica je bila božanska, s hrustljavo skorjico in sočno lešnikovo-čokoladno sredico. Ker vsebuje veliko oreščkov, je sicer potrebno biti pri uživanju zmeren. Če želimo zmanjšati količino oreškov, se lahko odločimo za kakšen drug nadev, npr. kokosov, rozinov ali pehtranov nadev.  


Testo:
- 200 g mandljeve moke (najbolje blanširane)
- 10 dateljnov (50 g)
- 2 žlici gheeja (ali kokosovega olja)
- 1 jajce
- ščepec soli

Nadev:
- 1 dcl sladke smetane (ali kokosovega mleka)
- 200 g mletih lešnikov (ali orehov)
- 25 g grobo mlete kokosove moke (npr. take: klik)
- 50 g čokolade (vsaj 70%)
- 2 -3 žlice medu
- 3 žlice rozin
- 1 žlica ruma
- 1 jajce
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Postopek priprave: 

Pred pripravo testa dateljne prelijemo z vročo vodo. V vodi jih pustimo vsaj pol ure, če imamo možnost, jih namočimo v vodo že večer prej. Prav tako pred pripravo testa namočimo rozine v rum. Ko se dateljni razmehčajo, vodo odlijemo in jim dodamo 50 g mandljeve moke ter kokosovo olje, zmes pa zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo zmesi preostalo mandljevo moko ter eno jajce, ki ga prej razžvrkljamo in vse skupaj dobro premešamo. Testo postavimo v hladilnik za pol ure, vmes pa pripravimo nadev.

Za nadev v posodo nalijemo sladko smetano in jo postavimo na štedilnik. Sladko smetano segrejemo in preden zavre, posodo odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koščke čokolade, med, vanilijev ekstrakt in mlete lešnike. Vmešamo tudi jajce, pri tem pa pazimo, da ni zmes preveč vroča (da jajce ne zakrkne).

Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Testo vzamemo iz hladilnika in ga postavimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Na testo položimo še en peki papir (da se testo ne prijema na valjar) in testo razvaljamo tako, da je čim tanjše. Testo potrosimo s kokosom, nanesemo nadev (tudi ob robovih) ter namočene rozine. Testo na tesno zvijemo, del, kjer se testo stika, položimo na peki papir, s tem preprečimo, da bi se potica med peko razprla. Pekač postavimo v pečico in pečemo 15 - 20 minut, da testo postane zlato rumene barve.

Potico postavimo iz pečice in pustimo, da se dobro ohladi, šele potem jo razrežemo (sicer se testo drobi).
Objavi Komentar
Objavite komentar