METIN DŽEM S CITRUSI IN JABOLKI

četrtek, 8. oktober 2015

Čeprav je šele oktober, sem že razmišljala o novoletnih darilih. Razmišljam, da bi letos podarjala metin džem in domače piškote (npr. domačega prijatelja, ta recept mi je všeč) ter kakšno domačo mešanico čaja (všeč mi je chai, ker je bolj ekostičen). Deževni dnevi so ravno pravšnji za kuhanje džemov in marmelad iz sestavin z jesenskega vrta, saj so jabolka že dozorela, meta pa tudi še raste na vrtu.

Sestavine za metin džem:
  • 1800 g zelenih jabolk - zlati delišes ali granny smith  (če merimo olupljene in naribane, naj jih bo 1300 g do 1400 g)
  • 500 g želirnega sladkorja (uporabila sem tega)
  • dodatni sladkor po okusu (poskusite s 50 g do 100 g)
  • 200 ml do 250 ml soka ožetih limon in limet (4 limete, 2 do 3 limone, odvisno od velikosti)
  • 24 g metinih listov in nekaj dodatnih listov (približno 5 g)
  • 2 dl vode
  • 50 g do 100 g kandirane lupine citrusov (pomaranče, limone ali limete), nadomestimo jo lahko z naribano lupino eko citrusov
  • žlička metine arome


Iz navedenih količin dobimo približno 3 l džema, tako da potrebujete še steklene kozarce za vlaganje in pokrovčke ter posodo prostornine 3 l. Priporočam uporabo multipraktika, potrebujete pa še palični mešalnik ali blender.

Pravijo, da za uspeh pri vlaganju ter pri pripravi marmelad in džemov nikoli ne smemo uporabiti starih pokrovčkov. Če že uporabimo stare kozarce, naj bi bili vsaj pokrovčki novi. Ker sem potrebovala manjše kozarčke, saj so taki za darila naprimernejši, tega pravila nisem upoštevala, posledično pa sem največ časa potrebovala ravno za pripravo kozarcev. Želela sem namreč odstraniti vse nalepke in ostanke lepila, kar pa je počasno opravilo. Potem, ko sem nalepke zmočila in jih odstranila, sem ostanke lepila odstranjevala z vato, na katero sem dala aceton za odstranjevanja laka za nohte. Nato sem vse kozarce in pokrovčke oprala v pomivalnem stroju, vendar mi ni uspelo popolnoma odstraniti ostankov lepila. Glede na zamudnost tega opravila je morda res najenostavneje, da kozarček in pokrove kupimo.

jabolka pred pasiranjem

Sicer je kuhanje metinega džema zelo hitro in traja približno 20 minut. Preden s kuhanjem začnemo, vse pripravimo. Z rastline osmukamo metine liste in jih temeljito operemo z vodo. Nato jih osušimo na kuhinjski krpi. 24 g metinih listov prelijemo z 2 dl vrele vode in pokrijemo ter pustimo, da se ohladi. Nato olupimo in naribamo jabolka. Jaz sem jih naribala s pomočjo multipraktika (najbolj drobno kolikor je možno). Tako sem naribala večino jabolk, nekaj pa sem jih narazala na krhlje, ker mi je všeč, da v džemu ostanejo koščki jabolk. Nato ožamemo limete in limone. Uporabila sem veliko več limon kot je zapisano zgoraj, in sicer sem uporabila sok desetih limon in dveh limet (skupaj 500 ml soka). Glede na to, da že želirni sladkor vsebuje citronsko kislino, je bil rezultat precej kisel in sem morala dodati še 140 g sladkorja, vendar je džem za moj okus še vedno prekisel, sok pa je tudi razredčil džem, ki zato ni dovolj gost. Priporočam, da torej uporabite 200 do 250 ml soka limet in limon. Če je možno, uporabite več limet kot limon, lahko pa uporabite samo limone ali samo limete. Ko limone in limete ožamemo, odstranimo peške, pulpo pa dodamo soku in je ne zavržemo, saj pravijo, da vsebuje veliko pektina in bo učvrstila džem. 

kandirana pomarančna lupina

Pečico vključim na 100°C, jabolka damo v posodo z debelim dnom oziroma v neoprijemljivo posodo. Prilijemo jim sok limet in limon ter kuhamo 8 minut (naj vre), da se jabolka zmehčajo. Kozarci so v pečici že 10 minut, zato pečico izključimo, kozarce in pokrovčke pa pustimo v pečici, saj bomo polnili še vroče. Nato plin zmanjšamo, jabolka pa spasiramo s paličnim mešalnikom. Jaz sem večje koščke spasirala le delno, tako da se v džemu vidijo koščki jabolk. Na nizkem ognju kuhamo še 15 minut. Medtem, ko se jabolka kuhajo, kandirano lupino narežemo na čim manjše koščke. V primeru, da kandirane lupine nimamo, lahko uporabimo naribano lupino ene limone. Lupino uporabimo samo, če gre za eko limone oziroma če smo prepričani, da je lupina užitna. Na drobno narežemo še liste mete. Po 15 minutah kuhanja jabolkom prilijemo še precejen metin čaj (brez listov), želirni sladkor, dodamo na drobno narezano oziroma naribano lupino citrusov in narezane metine liste, premešamo in kuhamo 3 minute. Za barvo in okus na žličko nakapamo metino aromo (napolnimo pol žličke) in jo dodamo džemu ter dobro premešamo. V primeru, da te arome ne želite uporabiti, priporočam, da uporabite več metinih listov in 3 dl vode, vendar džem ne bo zelen, bo pa imel okus po meti. 

Džem poizkusimo in presodimo ali je potrebno dodati sladkor in metino aromo. Če sladkor in metino aromo dodamo, džem dobro premešamo in poizkusimo. Plin ugasnemo in iz pečice vzamemo kozarce ter pokrovčke. S pomočjo manjše zajemalke vse kozarčke napolnimo z džemom. Z robov očitstimo morebitne ostanke džema in dobro zapremo s pokrovčki. Vse kozarčke obrnemo na glavo in jih tako pustimo 15 minut. V tem času bomo videli, ali dobro tesnijo. Po 15 minutah jih prestavimo na mesto, kjer se bodo počasi ohlajali, pokrijemo jih z odejo in pustimo da se ohladijo.

Džem lahko uporabljamo kot sestavino drugih jedi, predvsem sladic. Dobro se ujame s čokolado, sladko in kislo smetano. Uporabimo ga lahko pri roladah in kremah za pecivo. Npr. pri kakavovi peni (recept brez glutena, jaz bi izpustila piškote). Recept je prirejen po receptu s coolinarike.
Objavi Komentar
Objavite komentar