PALEO: ENERGIJSKE PLOŠČICE IZ OREŠČKOV

torek, 3. november 2015
Spet je tu november in čas za Paleovember. To je idealen mesec, da se vsi tisti, ki v zadnjih mesecih nismo bili najbolj dosledni kar se tiče paleo prehranjevanja, ponovno bolj premišljeno prehranjujemo, prav tako pa je Paleovember idealen, da se vsi, ki se spogledujete z idejo, da bi spremenili način prehranjevanja, preizkusite kot paleojedec in ugotovite, če vam ustreza ali ne.

Če s paleo načinom prehranjevanja šele začenjate, je nekaj predlogov, kako naj bo ta prehod čimbolj enostaven, zbranih v objavah: Nasveti za začetnike, Paleovember za začetnike

Na našem blogu se je nabralo tudi že kar nekaj receptov, ki smo jih zbrali v objavi: Seznam paleo receptov


Danes objavljamo recept za energijske ploščice iz mandljev in indijskih oreščkov. Ker je šele začetek Paleovembra, sedaj najbolj hrepenimo po čem sladkem. Te energijske ploščice so več kot primerne, da tem hrepenenjem zadostimo. Ker pa so iz oreščkov, ki so težki za prebavo, pa je morda na mestu opozorilo, da moramo biti previdni, da jih ne pojemo preveč, saj nam je sicer lahko slabo. Kar je sicer težko, ker so ploščice res okusne:).

Potrebujemo: 
- 150 g indijskih oreščkov
- 100 g mandljev
- 50 g grobo mlete kokosove moke (npr. take)
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 žličke mlete pomarančne lupinice (ali 1 žlička sveže)
- pol žličke soli
- 0,25 žličke ingvarja
- 7 - 9 žlic medu


Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Peki papir položimo na 16 cm x 16 cm velik pekač. Oreščke narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo vse sestavine, razen medu. Dodamo med, premešamo z vilico, dokler ni med enakomerno razporejen. Maso stresemo na pekač in jo z oljnatimi rokami oblikujemo v pravokotnik. Pečemo 15 - 20 minut. 
Maso vzamemo iz pečice in jo, ko se nekoliko ohladi, pritisnemo z rokami (jo potlačimo), da postane bolj kompaktna. Pomagamo si lahko s peki papirjem, da se nam zmes ne prime na roke. Po približno 30 minutah maso zvrnemo "na glavo". Ko se ohladi, jo razrežemo na manjše ploščice, ki jih zavijemo v peki papir, ki ga fiksiramo z vrvico. 
Objavi Komentar
Objavite komentar