IZABELIN & HRUŠKOV DŽEM

ponedeljek, 19. oktober 2015
Recept za metin džem s citrusi in jabolki: KLIK!
Recept za paleo jabolčno marmelado: KLIK!

Danes objavljamo dva recepta za džem, ki smo ju kuhali to jesen - džem iz domačih hrušk in bolj "eksotičen" džem iz grozdja izabela z jabolki.

Marmelada iz domačega sadja je njami na svežem kruhu z maslom, v palačinkah, v roladah ...  mmm.... Lahko jo podarimo tudi v dar - kozarček okrasimo s koščkom blaga, ki ga ovijemo z vrvico, dodamo kartonček z informacijami o marmeladi, lahko tudi z lepimi mislimi - in tako dobimo simpatično DIY darilo.

Doma pravimo vsem namazom iz sadja kar marmelada - pa tudi, če je ta po definiciji džem. Beseda marmelada nam je namreč bolj domača, na besedo džem se nismo še najbolj navadili. Pa vi?


1. Pred kuhanjem džema

Preden začnemo s kuhanjem marmelade ali džema, dobro operemo steklene kozarce in jih steraliziramo - kozarce naložimo v pečico, pečico pa vključimo na 100 - 110 stopinj.

2. Kuhanje džema


Za izabelin džem potrebujemo:
- 3 kg jagod grozdja izabela
- 2 kg jabolk
- 1 kg želirnega sladkorja
- 30 g želina (po potrebi)

Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Iz grozdja potrgamo jagode in jih damo v šestlitrsko posodo z neprijemljivim dnom. Grozdje kuhamo približno 10 minut na zmernem ognju, tako da rahlo vre. Med kuhanjem grozdje večkrat pretlačimo s tlačilko za krompir, da se hitreje pokuha. Nato ga precedimo na cedilu, da odstranimo pečke - pri tem si pomagamo s tlačilko. Posodo postavimo nazaj na ogenj in grozdju dodamo jabolka. Kuhamo približno 10 minut, jabolka pa medtem večkrat pretlačimo s tlačilko, da se hitreje zmehčajo. Ko koščkov jabolk ni več videti, dodamo želirni sladkor in kuhamo še 10 minut.

Iz navedenih količin dobimo približno 3 litre džema.


Za hruškov džem potrebujemo:
- 5 kg olupljenih hrušk
- sok 3 limon
- 1 kg želirnega sladkorja
- 30 g želina (po potrebi)

Hruške olupimo in narežemo na krhlje ter jih damo v šestlitrsko posodo. Ožamemo limone, limonin sok dodamo hruškam in kuhamo približno 20 minut na zmernem ognju (da rahlo vre). Pri tem  pazimo, da se nam hruške ne prilepijo na dno posode. Če imamo s tem težave, dodamo 1 dcl vode. Med kuhanjem hruške večkrat pretlačimo s tlačilko za krompir. Koliko bomo hruške pretlačili, je odvisno od naših želja - če želimo večje koščke, hruške pretlačimo malo manj, če želimo kašo, jih pretlačimo bolj. Pred koncem kuhanja (ko so hruške dobro zmehčane) dodamo želirni sladkor  in kuhamo še 10 minut.

Iz navedenih količin dobimo približno 4 litre džema.


3. Če je džem preveč tekoč

Ko je džem kuhan, preverimo, če je dovolj gost - žlico džema damo na krožnik, da se čimprej ohladi - če s konsistenco ohlajenega džema nismo zadovoljni in se nam zdi preveč redek, dodamo želin in džem še enkrat pokuhamo - pri tem sledimo navodilom na vrečki želina.  

4. Po kuhanju džema


Kozarce vzamemo iz pečice in jih še vroče napolnimo z vročim džemom. Kozarce zapremo z zamaškom in jih obrnemo na pokrovček ("na glavo") za 2 minuti. Kozarce postavimo na pult in pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Objavi Komentar
Objavite komentar