DOKUMENTARNI FILM: 20 FEET FROM STARDOM

ponedeljek, 12. oktober 2015

Po ogledu dokumentarca Roger Waters - The Wall, koncerta, ki sem si ga ogledal v kinu 29. septembra letos, pa tudi v živo pred dvema letoma, sem se spomnil na dokumentarec 20 Feet from Stardom. Koncert The Wall me vedno znova navduši, vendar ga sede, s kokicami v rokah doživiš drugače. Postaneš pa pozoren tudi na druge stvari - tokrat me je, poleg izjemnega instrumentalnega ustvarjanja, navdušil tudi zvok back vokalistov, ki je zelo mogočen. Ravno zato sem se spomnil na dokumentarec 20 Feet from Stardom, ki je izšel leta 2013. 

20 Feet from Stardom je izjemen, z oskarjem nagrajen dokumentarec, katerega je režirala Morgan Neville. Pripoveduje o najboljših svetovnih back vokalistih in o njihovi zgodovini. Vsi poznamo imena kot so Rolling Stones, Jo Cocker, Sting, Bruce Spreengsteen, Tina Turner; ne poznamo pa imen Merry Clayton, Lisa Fischer, Darlene Love, Tata Vega, Claudia Lennear, Jo Lawry, imena back vokalistov, ki so pravzaprav zasluženi, da so pesmi omenjenih izvajalcev postali največji svetovni hiti.

Začetki dokumentarne zgodbe segajo v šestdeseta leta, ko se je glasba začela močno razvijati. Novonastala glasba je bila predvsem glasba belcev in ta glasba ni imela veliko energije. Tako so rockovske zvezde potrebovale novo energijo, nov način petja, večje vokalne zmožnosti - celo večje, kot so jih imeli sami. V svoje bende so zato povabili back vokaliste, predvsem temnopolte vokaliste, z neverjetnimi vokalnimi zmožnostmi, ki so jih povečini pridobili v zborih v cerkvi, kjer so jih je že od malega učili peti. Nastala je prva trojica črnskih back vokalistov - The Blossoms z Darlene Love na čelu. Ko jih je glasbeni svet slišal, so vsi želeli zvok The Blossoms in tako se je, po zaslugi Darlene Love, na glasbenem trgu pojavilo veliko zanimanje za črnske back vokaliste. Back vokalisti so, v ozadju najslavnejših bendov, v zadnjih petdesetih letih pustili velik pečat v glasbi, a so ostali neprepoznavni, svet jim ni prepisoval velikih zaslug, glasbena industrija pa jim prav tako ni bila naklonjena.  

Dokumentarec skozi oči back vokalistov pripoveduje o njihovih življenjskih zgodbah, dosežkih in padcih v glasbeni karieri. Pripoveduje tudi o tem, da največji svetovni hiti in bendi ne bi obstajali brez njihove glasbene nadarjenosti.
Vsekakor vredno ogleda.
 
Objavi Komentar
Objavite komentar