KOKOSOVE KOCKE brez glutena

četrtek, 10. julij 2014

Današnje pecivo mi je všeč, ker me spominja na kokosove kocke, ki sem jih včasih neštetokrat naredila, njihova posebnost pa je bila v tem, da je bil biskvit izjemno navlažen z mlekom, prekrivala pa ga je krema iz kisle smetane in kokosa, sledil je še čokoladni preliv. Recept zanj mi je še v osnovni šoli dala sošolka in ker sem pecivo velikokrat pripravila, sem ga tudi večkrat predala naprej. Spodnji recept pa je poseben v tem, da so uporabljene sestavine, ki ne vsebujejo glutena, pa tudi v tem, da ga je zelo preprosto pripraviti, saj so tudi količine zapisane v žlicah, tako da ne potrebujete niti tehtnice.

Potrebujemo:


  • za biskvit:

  •  3 manjša jajca ali 2 veliki
    4 žlice mletega sladkorja (70 g)
    0,5 dl kokosovega olja (40 g)
    0,5 dl kateregakoli mleka (kravjega, kokosovega, mandljevega, kozjega...)
    1 žlička vanilijevega ekstrakta
    1 žlica ruma
    5 žlic (100 g) brezglutenske moke (npr. Schär za peko slaščic)
      
    za preliv:

     2 dl mleka, kateremu primešamo 2 žlici ruma

     za kremo: 

     0,5 l kateregakoli mleka
    2 vanilijeva pudinga
    100 g sladkorja (5 zvrhanih žlic)
    150 g masla (dobra polovica masla)
    50 g kokosove moke (5 zvrhanih žlic)

    Beljake in rumenjake ločimo. Rumenjakom dodamo sladkor v prahu in z ročnim mešalnikom mešamo, da masa penasto naraste in zbledi. Nato dodamo tekoče kokosovo olje in vanilij, mleko ter 1 žlico ruma. Premešamo in dodamo brezglutensko moko. Premešamo z ročnim mešalnikom in mešamo tako dolgo, da so vse sestavine inkorporirane. Posebej stepemo beljake in ko dobimo sneg, nanj zlijemo rumenjakovo zmes ter ročno rahlo premešamo. Prelijemo v pekač velikosti 32x20 cm, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pečemo 20 minut na 200°C. Kremo lahko pripravimo, medtem ko se pecivo peče, saj se kremo lahko prelije čez topel biskvit in ni potrebno čakati, da se ohladi.


    (Če imate raztegljiv obroč kot ga vidite na zgornji fotografiji, vam priporočam, da ga uporabite, tako se pecivo najlažje reže pa tudi krema se najbolje razporedi, saj se med peko testo skrči in če boste uporabili pekač, v katerem ste pecivo pekli ter čezenj prelili kremo, bo nekaj kreme steklo ob straneh. V primeru, da boste obroč uporabili, poseben pekač (tak, ki ga boste lahko postavili v hladilnik, se pravi naj ne bo prevelik) obložite s peki papirjem in ko bo pecivo pečeno, pecivu odstranite peki papir, s katerim se je pecivo peklo in ga preložite na pekač, katerega boste prestavili v hladilnik.)

    Če obroča nimamo, pa ne bo nič narobe, le težje bomo pecivo zrezali oz. bo več ostanka. Ko je pecivo pečeno, še toplega prelijemo s katerimkoli mlekom, kateremu dodamo žlico ali dve ali tri ali... ruma:) Namesto ruma lahko uporabimo malibu. Pecivo lahko takoj, ko ga prelijemo z mlekom, prelijemo s kremo. Če bomo pri kremi uporabili kokosovo mleko, lahko za 50 g zmanjšamo količino masla. Kremo pripravimo tako, da najprej pripravimo maslo, ki ga razrežemo na kocke in ga na pol stopimo (tako, da so še vidni koščki masla, lahko pa ga tudi popolnoma stopimo, kar lahko naredimo s pomočjo mikrovalovke ali pa na štedilniku). Nato skuhamo puding (puding, mleko, sladkor) po navodilih iz vrečke. Pazimo, da kupimo puding brez glutena. Med kuhanjem v puding dodamo kokosovo moko, da se bo pokuhala skupaj s pudingom. Ko je puding kuhan, mu takoj primešamo zmehčano maslo. Pri mešanju uporabimo ročni mešalnik. Kremo nato prelijemo čez biskvit in jo poravnamo. Preden pecivo razrežemo in postrežemo, ga ohladimo v hladilniku, saj je boljši, če je ohlajen, posebno v vročih dneh. Biskvit lahko spečemo v okroglem pekaču in naredimo torto, ki jo okrasimo s stepeno sladko smetano in olupljenimi mandlji.
    Objavi Komentar
    Objavite komentar