PALEO TORTA (brez oreščkov)

četrtek, 20. november 2014

Paleo torta mora biti nekaj posebnega, mora biti tako dobra, da bi jo jedli tudi tisti, ki niso navajeni paleo okusov. Današnji recept je namenoma preprost, kar se tiče raznolikosti in eksotičnosti sestavin. Bučna semena lahko kupite v čisto običajnih trgovinah, zmeljete jih lahko tudi sami, kokosovo mleko pa tudi lahko kupite že povsod. Jaz sem izbrala okus pomaranče, vi pa lahko izberete katerikoli okus. Za navdih so vam lahko čokolade, ki jih je možno kupiti z različnimi okusi in če vam je všeč čokolada z določenim okusom, bo taka kombinacija dobra tudi pri torti. Pazite le, da če uporabljate sveže naribano lupino, uporabite bio oz. užitno lupino. Ideje za okuse so npr.: s čilijem, z limeto, s cimetom, z limono, uporabite pa lahko čokolado z večjim ali manjšim deležem kakava. Če vam je všeč kombinacija s solnim cvetom, si lahko privoščite tudi to.


Za biskvit potrebujemo:
200 g (mletih) bučnih semen
1 poravnano žličko vinskega kamna oz. pecilnega praška
3 majhna ali 2 veliki jajci
50 g kokosovega sladkorja (ali 1 žlica medu)
obroč oz. pekač premera 18 cm

Za kremo potrebujemo:
0,5 l kokosovega mleka
želatino v količini za 0,5 l  tekočine (jaz sem uporabila mleto želatino, 1 zvrhano čajno žličko)
1 bio pomarančo (ali čokolado z okusom pomaranče/limete, vendar okus ne bo tako intenziven)
2 žlici kokosovega sladkorja (ali med, količino dodajte po okusu)
125 g temne čokolade 

Za biskvit zmešamo bučna semena in vinski kamen oz. pecilni. Ločimo rumenjake od beljakov in rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem oz. medom ter primešamo bučna semena. Jaz sem uporabila kokosov sladkor in sem stepala nekaj minut, tako da je masa penasto narasla Beljake stepemo posebej in najprej tretjino vmešamo v bučno zmes, nato postopoma in na rahlo dodamo še preostali sneg. Prelijemo v pekač, prekrit s peki paprijem in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 20 do 30 minut. Po tem postopku sem delala sama, razmišljala pa sem, da bi morda lahko vse sestavine zmešala naenkrat (brez ločevanja beljakov in rumenjakov), zato ker je bučna zmes tako težka, da sneg iz beljakov ne pripomore dosti k rahlosti biskvita. Je pa res, da sem nato biskvit dvakrat prerezala in ne vem, ali bi, če beljakov ne bi stepla v sneg, ravno tako narasel. Če bo kdo poskusil narediti brez snega in bo preprosto vse skupaj zmešal, naj sporoči, kako se je obneslo. Mleta bučna semena lahko kupimo v Lidlu ali Hoferju (na embalaži od teh piše, da lahko vsebujejo sledove glutena).

Ko se biskvit ohladi, ga dvakrat prerežemo tako, da dobimo tri plasti.


Za kremo nalomimo čokolado in jo stopimo. To lahko storimo v mikrovalovni pečici ali pa skoraj do vretja segrejemo 2 dl kokosovega mleka in vanj pretresemo nalomljeno čokolado. Nekaj minut jo pustimo, da se začne topiti, nato pa mešamo, dokler ni čokolada popolnoma stopljena. Čokoladi primešamo preostalo kokosovo mleko in ohladimo. (Če bomo uporabili želatino, ki jo je potrebno stopiti (npr. tisto v prahu), nekaj žlic mleka prihranimo.) Bio pomarančo operemo, lupinico drobno naribamo in dobljeno količino razdelimo na dva dela. Ko se zmes ohladi, vanjo vmešamo polovico naribane lupinice. Namesto sveže pomarančne lupine lahko uporabimo posušeno (pomarančno, limonino ali limetino) lupinico. Želatino pripravimo po navodilih, ki so napisana na embalaži. Če boste npr. uporabili mleto želatino, ki je v prahu, jo posipate po hladni vodi in pustite, da nabrekne. Če ste želatino navajeni pripravljati s pomočjo mikrovalovne pečice, želatino preprosto prelijete z nekaj žlicami kokosovega mleka in kot običajno segrejete v mikrovalovni pečici. Če tega še niste počeli, pa na štedilniku segrejete kokosovo mleko (ne sme zavreti, mora pa biti vroče) in primešajte želatino ter mešajte tako dolgo, da se želatina popolnoma stopi. V primeru, da se ne stopi čisto do konca in sem in tja še opazite kakšno grudico, jo lahko tudi preprosto prelijete čez cedilo. Želatino primešamo ohlajeni čokoladni zmesi in jo postavimo v hladilnik. Vsake pol ure kremo premešamo in ko se zgosti toliko, da je podobna stepeni smetani, je pripravljena za uporabo (jaz sem jo v hladilniku pustila 2 uri pred uporabo, na koncu pa sem jo stepla z ročnim mešalnikom). Uporabila sem kokosovo mleko znamke Aroy D in ta kokosov sladkor. Pred uporabo kremo poizkusimo in v primeru, da ni dovolj sladka, še dodatno sladkamo.

Sestavljanje torte:
Spodnjo plast torte prestavimo na pladenj na katerem bomo torto postregli. Prvo plast tanko premažemo s kremo, kar ponovimo še pri drugi plasti, s preostankom kreme pa torto bogato obmažemo in posujemo s preostankom naribane čokolade. Torta je najboljša neposredno iz hladilnika, vsaj meni je všeč še hladna. V primeru, da obmazovanja torte niste vešči oz. za to nimate volje, je najbolj preprost način sestavljanja tak, da potem, ko kremi dodate želatino nič ne čakate, da se začne strjevati, ampak biskvit enkrat ali dvakrat prerežete (odvisno kako vam uspe), postavite nazaj v obroč, v katerem se je biskvit pekel, prvo plast prelijete s tretjino kreme, kremo prelijete še po drugi plasti in po tretji, postavite v hladilnik, počakate, da se krema strdi in razrežete.
2 komentarja on "PALEO TORTA (brez oreščkov)"