KAKO ORGANIZIRATI POTOVANJE & ROADTRIP (ZA ZAČETNIKE)

sreda, 9. oktober 2013
Danes bi nekaj besed posvetila organizaciji krajših potovanj in roadtripov. Zdi se mi namreč, da se marsikdo ustraši planiranja potovanja in se zato raje zateče k turističnim organizacijam, ki pa so precej dražje, poleg tega pa takšna potovanja niso prilagojena posamezniku, tako da moraš slediti (ponavadi natrpanim) urnikom, ki jih pripravi organizator. Če si potovanje organiziraš sam, pa imaš veliko več svobode:  ogledaš si  stvari, ki ustrezajo tebi in tvoji družbi, če najdeš kakšen kotiček, ki je prijeten in zanimiv, se tam zadržiš dlje časa, skratka tudi za spontanost je nekaj prostora.

Je pa res, da je potrebno več samoiniciative, pred odhodom pa ni dovolj, da samo spakiraš potovalko. Predpriprave so namreč najpomembnejše in že preden se odpraviš na pot, moraš imeti vsaj okviren plan, kaj boš počel. Ampak meni je to všeč: listanje turističnih vodičev, branje potopisov na internetu, blogerskih objav, skratka to raziskovanje mest in krajev, v katere se odpravljaš. Pa tudi na samem potovanju potem odnesem več, saj imam že prej nekaj informacij.
Če se torej že doma dobro pripraviš in organiziraš, s tem prihraniš čas in energijo, pa tudi možnost, da bo šlo kaj narobe, je manjša. Sicer se rado kaj zakomplicira, saj vsega ne moreš predvideti že vnaprej, ampak to je ponavadi samo bonus, ker si te prigode najbolj zapomniš in lahko nastanejo zanimive anekdote, ki jih pripoveduješ še leta.

Mimogrede, sama sem zaenkrat potovala samo po Evropi, tako da so ta "navodila" temu prilagojena.

Destinacija
Ideja o tem, kam se nameravam odpraviti, se ponavadi oblikuje več mesecev, ko pa imam dovolj denarja, jo začnem realizirati.  Najbolj idealna lokacija  za vse tiste, ki organizirajo potovanje prvič, je London, saj je turistično zelo razvit in je organizacija zelo enostavna.

Mapa
Takoj, ko začnem z organizacijo, si priskrbim mapo, kamor bom shranjevala vse v zvezi s potovanjem: letalske karte, rezervacije za hostel, zemljevide, zavarovanje, skratka vse, kar bom potrebovala na potovanju.

Letalski prevoznik in datum


Datum izberem na podlagi cen letov in izbire hostla (več o tem spodaj).
Cene letov se namreč lahko zelo razlikujejo. Nizkocenovna prevoznika, ki letita iz Ljubljane sta Easyjet in Wizzair. Ryanair leti iz otoka Krk na Hrvaškem (vendar imajo lahko letala spomladi in jeseni zaradi vetra težave s pristajanjem in vzletom - zamude), iz Pule,  Celovca (ti so nam najbližji – odvisno v katerem delu Slovenije živite). Vsi ti nizkocenovni prevozniki letijo v London in pogosto je ceneje, da letimo v London iz Ljubljane in si potem rezerviramo let iz Londona na želeno destinacijo, kot da iščemo direktni let in moramo plačati še prevoz do nekega oddaljenega letališča. Dobri internetni strani, ki zbirata ponudbe nizkocenovnih letov sta Izlet na dlani in STA Ljubljana (več o tem: KLIK!).

Do letališča se lahko odpravite v lastni režiji, lahko pa si rezervirate prevoz z GoOpti, VamoTamo...
Če greste do letališča z avtom, ga lahko pustite na parkirišču na letališču. Nekateri nizkocenovni letalski prevozniki (npr. Wizzair) ponujajo cenejše cene parkirišč na letališču.

Če ne želite iti z letalom, pa iščete poceni prevoz, ga morda najdete na prevoz.org, kjer ponujajo tudi mednarodne prevoze, tako da se splača pogledati tudi tja.



No, tu je potrebno omeniti še to, da je v ceno leta ponavadi všteta le osebna prtljaga, če pa želite s sabo vzeti večji kovček, je potrebno še doplačilo. Aha, pa še to: osebna prtljaga, ki jo lahko vzamete na letalo, ne sme preseči predpisanih dimenzij, lahko je omejena tudi teža prtljage, poleg tega pa imate lahko v prtljagi predpisano količino tekočin, ki jih morate zapakirati v prozorno vrečko (voda, jogurti, pudingi, želeji, tekočine za leče. Vse ta pravila se lahko med letalskimi prevozniki razlikujejo, tako da morate podrobno prebrati  Baggage policy, ker so doplačila izjemno visoka. Jaz ponavadi v nahrbtnik, ki ga vzamem na letalo, spakiram obleke, kakšne revije in vodiče in pa nekaj hrane.

Za nakup vozovnic preko spleta potrebujete kreditno kartico, nekaj dni pred letom pa ne pozabite, da morate opraviti še spletni check – in (natisniti  vozovnice).



Ker se letališča med sabo zelo razlikujejo in nikoli ne veš, kako hitro boš oddal prtljago in šel skozi security check, si jaz vedno planiram, da bom na letališču tri ure pred zaprtjem vrat za vzlet. Ponavadi lahko dve uri prej oddaš prtljago, potem pa se takoj odpraviš na security check, kjer pa je lahko vrsta zelo dolga (npr. če imajo en security check za vse lete) in ti lahko vzame več kot eno uro časa. Eno dodatno uro pa si vzamem za rezervo (zastoji na cesti, lahko se izgubiš...).
Priporočam vam tudi, da doplačate tistih nekaj evrov za riziko odpovodi.

Letališča so ponavadi kar oddaljena od željene destinacije, tako da morate še z vlakom ali avtobusom do centra mesta. Jaz tega načeloma ne rezerviram, ker so prevozi z letališč dobro organizirani, tako da stopim do informacij in se pozanimam o odhodih avtobusov ali pa kar povprašam voznike avtobusov. Se pa splača, da kupite povratno karto, ker je kar cenejša, poprosite pa jih še za vozni red, da si potem lahko organizirate pot nazaj, sicer boste imeli nekaj težav, posebej, če imate zgoden let domov.

Izbira hostla
Hostli so relativno poceni izbira prenočevanja. Seveda pa si lahko zagotovite prenočišče tudi preko cauch surfinga, kjer domačini ponudijo prenočišče, deluje pa po principu jaz tebi – ti meni. Sama grem sicer raje v hostel, je pa kar nekaj prijateljev dobilo prenočišče preko cauch surfinga in vsi so bili zadovoljni. Se pa tudi ogromno prihrani, saj je cauch surfing zastonj. Edini strošek je ponavadi javni prevoz, saj gostitelji ponavadi ne živijo v centru mesta. 



Če se odločimo za hostel se, preden rezerviramo let,  splača pogledati tudi cene hostlov in potem glede na ceno leta in hostla določiti datum odhoda. Hostle iščem na strani hostelworld, izbiram pa jih glede na overall rating, glede na to, kako so jih ocenili obiskovalci. Pogledam vse fotografije in videe in se potem na podlagi lokacije in  cene odločim za hostel,  vedno pa tudi pogledam kašni so tuši, kako je ocenjena čistoča in kakšna je kuhinja.  Ugotovila sem, da so to pomembnejši kriteriji. 
Druga alternativa hostlu je Airbnb, ki se ga sama relativno pogosto poslužujem, predvsem v mestih, kjer so cene hostlov visoke. Airbnb je spletna stran, kjer posamezniki ponujajo svoja stanovanja v najem. Tako lahko za ceno postelje v hostlu, kjer si sobo deliš še z nekaj neznanci, preko AirBnb najameš celotno stanovanje, le dobro je potrebno pregledati ponudbo. Ko narediš ožji izbor stanovanj, se splača lastniku poslati sporočilo, saj se lahko včasih dogovoriš še za nekoliko nižjo ceno.
Če se odpravljate v države z višjim življenjskim standardom, boste za hrano porabili veliko denarja, zato se splača iti kar tam v trgovino in kupiti sestavine, ter si kakšen obrok skuhati.  Restavracije so drage, cene v trgovinah pa so ponavadi nižje. Kuhinja je tudi prostor, kjer se zadržujejo ostali in imaš možnost spoznati zanimive ljudi.

Prav vam bo prišla tudi ključavnica, saj dobiš v sobi omarico, ključavnice pa ni zraven in ker v omarici pustiš vse svoje imetje, ga tako zavaruješ.



Pri izbiri hostla sem pozorna tudi na to, ali ima zastonj internet. Če želite komunicirati z domačimi, uporabite Skype, da ne bo račun za mobitel previsok. 

Oglejte si tudi, kdaj je recepcija odprta, še posebej če imate pozen let in boste prišli do hostla v poznih večernih urah, da se ne bo zgodilo, da noči ne boste mogli preživeti v hostlu. Če vidite, da recepcija takrat ni odprta, vam pa je hostel zelo všeč, pošljite mejl in se pozanimajte, če vas lahko kdo vseeno počaka.

Potovalno zdravstveno zavarovanje
Čimprej si naročite kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja, da ne boste tako kot jaz, ki vedno zadnje dni hodim na ZZZS po potrdila, ker kartico pozabim naročiti. Lahko pa si uredite še potovalno zavarovanje, saj evropska kartica pokrije le nujno pomoč, vse ostalo pa moraš potem plačati sam. Ker je bolje plačati nekaj deset evrov prej, kot nekaj tisoč evrov potem, se mi zdi, da se splača dodatno zavarovati. Cene se razlikujejo od tega, koliko časa boste potovali in pri kateri zavarovalnici se boste zavarovali. Mi smo dali (ko smo šli poleti na roadtrip) za pet dni okoli 40 eur na osebo.

Zemljevidi
Jaz sem še oldskul in uporabljam zemljevide, čeprav je to verjetno v današnji dobi gps-ov čedalje večja redkost. Sicer je gps bolj enostaven, samo jaz še vedno bolj zaupam zemljevidu. Vedno se pozanimam, kje ustavljajo avtobusi, ki vozijo z letališč in si doma natisnem pot od avtobusne postaje do hostla (google maps, ViaMichelin) ali pa povprašam za zemljevid že na letališču ali poiščem bližnje turistične informacije. Ko pa sem enkrat v hostlu, si na recepciji  vzamem nekaj zastonj zemljevidov (vedno kakšnega izgubim ali pa strgam) in ga imam potem vedno pri roki.

Kreditne kartice
Na potovanje nikoli ne vzamem veliko gotovine, ampak vzamem debetno kartico, kamor nakažem denar, ki ga bom potrebovala za potovanje. Če nimate Vise (Eletron), MasterCarda in podobnih kartic, si poskusite to urediti pred potovanjem, saj je dvigovanje na bankomatih z našimi bančnimi karticami zelo drago, plačevanje v trgovinah z le-temi ponavadi niti ni možno. 
Večino plačil tako opravim kar s kartico, če pa dvigujem na bankomatu, pa je tudi provizija precej nižja. Malo se pozanimajte pri bankah, kje ponujajo brezplačne debetne kartice (za študente vem, da se da dobiti brezplačno Viso Eletron pri Abanki, sicer pa tudi pri Banki Koper, NKBM). Pa poglejte si, kakšen imate mesečni in dnevni limit in si ga po možnosti povišajte, če se vam zdi, da bo premajhen, da se vam ne bo zgodilo, da boste kje na blagajni, pa ne boste mogli izvesti plačila (govorim iz lastnih izkušenj:) ).

Free tour


SANDEMANs New Europe Tour

Če boste obiskali kakšno evropsko mesto, se v prvih dneh udeležite free toura, zastonj ogleda mesta, kjer se sprehodite do največjih znamenitosti. No, ogled v bistvu ni čisto zastonj, saj vodniku na koncu daš prostovoljni prispevek. Ti ogledi so res super, saj so vodniki mladi in zagnani, vedno zabavni, mesto pa predstavijo na zanimiv, inovativen način, saj vedno najdejo kakšne anekdote, s katerimi popestrijo ogled. Na takšen ogled se splača iti čimprej, saj tako dobro spoznaš mesto, poleg tega pa ti tudi svetujejo, kaj se splača pogledati. Vedno nudijo tudi kakšne plačljive oglede, ki niso dragi, so pa zanimivi. 
Ponavadi ni potrebna predhodna rezervacija, lahko pa se prijavite za ogled tudi v večini hostlov, pa potem pride vodič po tebe kar v hostel. Preden greste na potovanje, si tako poglejte, če je v mestu možen brezplačni ogled in kje je zbirno mesto, sicer pa lahko izkoristite tudi internet v hostlu za vse željene informacije.

Hrana


Tipična švedska jed: Söttbulle (mesne kroglice) s pire krompirjem in brusničnim džemom

Vsaj enkrat si privoščite tipično jed ali pijačo, da mesto in državo v kateri ste, tudi okusite.

Sprašujte
Če potrebujete kakšne dodatne informacije ali pa kakšen nasvet, povprašajte zaposlene na recepciji hostla, ali pa se ustavite na turističnih informacijah. Vedno se splača spraševati domačine, saj ti dajo kakšno informacijo, ki se je ne najde v turističnih vodičih.

Javni prevoz


Praga

Najbolj se splača, če imaš hostel v centru mesta in imaš vse na dosegu rok, oziroma nog, torej, da ti javnega prevoza niti ni treba uporabiti.  Dobra alternativa pešačenja je kolesarjenje,  kolesa pa si ponavadi lahko izposodite v hostlu. Sicer pa vprašajte v hostlu, kje kupiti vozovnice. 


slovenska reklama na podzemni v centru Londona

Če se boste z javnim prevozom vozili vsak dan, se v nekaterih mestih lahko kupi turistično tedensko vozovnico ali pa dnevno vozovnico, ki se finančno bolj splača.

Če zamudite let
Ker ne poznate mesta in prometa, se lahko zgodi, da ne ocenite dobro, kdaj morate iz hostla, da boste pravočasno na letališču. Če se vam zgodi, da ni avtobusa ali pa se zgodi kakšna druga nevšečnost in ugotovite, da boste letalo zamudili, se vseeno odpravite na letališče. Tam vam bodo, če boste prišli dovolj zgodaj, ponudili vstopnice za naslednji let po znižanih cenah oziroma boste morali nekaj doplačati, da vam spremenijo datum odhoda. Zgodi se vam lahko tudi, da ne boste prišli dovolj hitro skozi security check in bodo vrata za let že zaprta. Odpravite se do okenca letalskega prevoznika, razložite situacijo in doplačajte tistih nekaj deset evrov za novo vozovnico. Na večjih letališčih se namreč skorajda vedno zgodi, da nekaj potnikov zamudi let.  

Dnevnik in fotografiranje
Fotografirajte, da se bodo spomini obdržali dlje časa. Posebej zanimivo je fotografiranje na film z lomo fotoaparatom, saj vedno dvakrat premisliš, kaj boš fotografiral, saj je vsaka fotka dragocena. Poleg tega imaš potem, ko daš fotografije razviti, vsaj nekaj fotk v fizični obliki.
Ugotovila sem, da se med potovanjem ali pa potem, ko pridete domov, splača zapisati nekaj misli o potovanju, o tistih malenkostih, ki so potovanje popestrile. Na ogledih, pa tudi drugod, slišite in opazite veliko zanimivosti, ki pa jih skozi čas, tudi če dobro dokumentirate potovanje s fotografijami, pozabite. Ponavadi je sicer tako, da se takrat nikomur ne da pisati še dnevnika in je vsem to odveč, ko pa čez leta najde te zapise, pa so vsi navdušeni, saj ponovno slišijo stvari, ki so jih že zdavnaj pozabili.

Roadtrip z avtom


Pula - Jack Johnson koncert roadtrip

Če planirate roadtrip z avtom, je vse skupaj malo drugače. 
Roadtrip je bolj spontan, saj vam prej ni treba rezervirati ničesar, še posebej, če greste kampirati. Je pa res, da ste, če kampirate, bolj odvisni od vremena in da imate nekaj dni pred roadtripom kar nekaj dela. 

Lahko se odločite tudi za hostel, vendar upoštevajte, da v centru mesta, kjer se ponavadi nahajajo hostli, ni možnosti brezplačnega (in varnega) parkiranja.

Če nameravate kampirati, lahko najbolj ustrezen kamp izberete s pomočjo strani sl.camping.info/. Večino kampov se da prej rezervirati. To se splača predvsem poleti, ko so kampi zelo zasedeni. No, ko smo šli mi poleti na roadtrip, nismo ničesar rezervirali, ker do zadnjega dne nismo točno vedeli, kdaj bomo šli in smo imeli srečo, da smo bili lahko v želenem kampu, saj so imeli še dan pred našim prihodom vse zasedeno. 
Tako je potrebno imeti še nekaj alternativnih možnosti. Predhodno si zabeležite telefonske številke različnih kampov in vsaj uro pred prihodom v kamp preverite, če imajo še kakšno prosto mesto.

Pot si načrtujete z ViaMichelin, ki  vam tudi preračuna, koliko stroškov boste imeli s cestninami in približno koliko goriva boste porabili. Mi nismo uporabljali gpsa, natisnili smo si navodila za pot in nam je uspelo v prvem poizkusu priti na cilj, tako da gps ni pogoj za potovanja. 


cena diesla v Italiji letos poleti

Pomembno je tudi, da si ogledate cene goriv, saj se cene goriv v različnih državah zelo razlikujejo. Malo načrtujete, v kateri državi boste natočili gorivo, ker boste lahko tako prihranili kar nekaj denarja. 

Fajn je tudi, da imate skupni fond: najbolje je, da pred potovanjem preračunate koliko denarja boste približno porabili za gorivo, za cestnine, za prenočišča, pa tudi za vstopnine, hrano in javni prevoz, potem pa ta denar naložite na debetno kartico in z njo plačujete. Ko smo bili v Franciji, se nam je zgodilo, da ponekod niti nismo mogli plačevati z gotovino: vozovnice za vlak, pa gorivo na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ko bi imeli brez kartice kar velike težave. Tudi cestnine smo plačevali s kartico, ker je bilo hitreje in enostavneje. 
No, nam je uspelo stroške zelo natančno poračunati: od 1000 eur, ki smo jih naložili (vsak je dal 200 eur), nam je ostalo 20 eur in ker smo (skorajda) vse plačali iz skupnega fonda, je bilo to tudi vse, kar smo zapravili. Tako smo se izognili stalnemu preračunavanju, kdo je komu koliko dolžan, večjim količinam denarja v denarnici in zbiranju računov, čeprav slednje kar priporočam, ker na bankomatu stanja ne moreš preveriti in kmalu se zgodi, da nimaš pojma, koliko denarja še sploh imaš.

Če imate še kakšno mesto v avtu prosto, lahko ponudite prevoz na prevoz.org in si tako pokrijete del stroškov.

Kar pa se tiče samega načrtovanja ogledov in postojank, svetujem, da upoštevate pravilo manj je več. Za roadtrip si izberite le nekaj mest, da se boste čim manjkrat selili in da boste več dni na enem mestu, ker boste sicer ves čas v avtu, mest in krajev pa si ne boste mogli kvalitetno ogledati.

Uživajte
In pa še zadnje priporočilo: ne obremenjujte se, če ne bo šlo vse po planih, ko boste enkrat na želeni lokaciji se sprostite in uživajte, saj ste na dopustu:).
3 komentarji on "KAKO ORGANIZIRATI POTOVANJE & ROADTRIP (ZA ZAČETNIKE)"
  1. Hvala za obsežne in uporabne informacije. Meni je po novem za iskanje nizkocenovcev všeč tudi stran letipoceni.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Super članek. Dodal bi samo še eno novejšo internetno stran, ki tudi zbira ponudbe nizkocenovnih letov: www.letipoceni.com Če bo komu v pomoč morda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimiv članek. KAr se tiče zavarovanja pa lahko rečem, da se najbolj splača vzeti kar celoletno zavarovanje. Daš 50 EUR in si celo leto krit.

    OdgovoriIzbriši