LOMOGRAFIJA

ponedeljek, 10. december 2012
Doborodošli v prvi objavi :)


Upam da si boste tole prebrali, saj se bo v tej objavi skrival smisel, zakaj je ta zavihek sploh nastal.

Naj vam najprej pojasnim, kaj beseda lomografija sploh pomeni: Lomografija je gibanje o slikanju, ki temelji na reku "Ne misli pritisni!", slikanje pa je možno le z lomo fotoaparatom.


LOMO LC-A (prvi lomo fotoaprat(vsi delujejo še vedno na isti princip)): Je kompakten fotoaparat ruske izdelave, majhen, črn, natančen, brez avtofokusa, z odličnim objektivom Minotar-1 in avtomatiko pri dolgih osvetlitvenih časih.  Prvega so izdelali na začetku osemdesetih let v tovarni Leningradske Optiko Mekhanichesko. Vsak mesec so izdelali 10.000 LC-A-jev, aparat pa je veljal za najbolje prodajanega za železno zaveso.


Naj vam na kratko povem zgodbico, kako je prišlo do gibanja lomografija.


Avstrijca Matthias Fiegl in Wolfgang Stranzinger, prijatelja in sostanovalca, sta v začetku devetdesetih let poskrbela za oživitev lomo fotoaparata. Vse se je začelo, ko je šel Matthias na potovanje v Prago, kjer je kupil svoj prvi lomo fotoaparat. Z njim je posnel celotno potovanje. Ko se je vrnil nazaj na Dunaj, je razvil fotografije in fotografije so bile odlične. Tako je to postal pripomoček, ki je Matthiasa in Wolfganga od tedaj naprej spremljal na vseh žurkah in potovanjih in tako se je kmalu razvil lomografski moto »Ne misli, pritisni!«. Beseda o lomo fotografijah se je razširila in kmalu zatem je hotel imeti vsak svojega. Imela sta faks, ki je stalno mlel, saj so ljudje naročali lomo fotoaprate prek telefonov, znancev, ...

Tako je lomografija postala globalno fotografsko gibanje s spletnim zbirališčem na www.lomography.com. Na svetu je več kot 500.000 privržencev tega gibanja, 200.000 jih redno prejema mesečni bilten. Na domači strani hranijo milijon in pol (po kategorijah razvrščenih) fotografij. Imajo 12.693 domovanj ali spletnih albumov. Na dan naložijo 3000 fotografij, vsako leto priredijo okoli sto dogodkov, razstav, natečajev. Tako je lomo postal svetovno znan. Nastalo je tudi zlato pravilo. Lomografi sledijo desetim zapovedim. V bistvu pa nobeni, v tem je ves čar. Kot že rečeno - ko pritisnejo, ne mislijo. Fotoaparat imajo vedno s seboj. Uporabljajo jih vedno, podnevi in ponoči. Lomografija je del njihovega življenja. In kar je najpomembneje: na pravila se požvižgajo. Fotografiranje z njim je drugačno, sploh ni videti kot fotkanje. Nekako bolj sproščen si, tudi ljudje so bolj naravni.

Digitalna fotografija zna biti zakomplicirana. Med lomografi ne boste zardevali. Zadostuje, da ste lastnik malega črnega fotoaparata in da veliko fotkate, poleg tega morate obljubiti, da se ne boste dotaknili Photoshopa. "Ne mislite ..." Pozabite na kadre, pravilno osvetlitev, ekspozicijo. Naj vas ne begajo odrezane glave, speštane face, stresene luči ali neke čudne packe. Ne mislite ... Vse se sme. Pritisnite! 

10 ZLATIH PRAVIL: 
  • Fotoaparat vzemi s seboj, kamorkoli že greš
  • Uporabljaj ga kadarkoli, ponevi in ponoči
  • Lomografija je del tvojega življenja
  • Poskusi z nenavadnimi načini fotografiranja
  • Objektu fotografiranja se približj čim bližje
  • Ne razmišljaj
  • Bodi hiter
  • Ni ti potrebno vedeti kaj boš posnel
  • Ni ti kaj si posnel
  • Naj te pravila ne skrbijo – pozabi jih!

Naj še povem, da sam uporabljam: 

SMENA 8M



   BEIRETTE VSN



Objavi Komentar
Objavite komentar