PALEO SESTAVINA: 100 % KREMNI KOKOS

petek, 31. maj 2013

Kremni kokos? Ja, naslov je bolj ali manj ponesrečen prevod tega, čemur v angleščini pravijo Coconut Cream Concentrate, pravijo pa mu tudi Creamed Coconut (temu izrazu pa naš prevod že bolje ustreza). Jaz bi ga najraje poimenovala kokosovo maslo, vendar pa bi verjetno hitro prišlo do zamenjave s kokosovo mastjo. Kremni kokos je kokosovo meso v koncentrirani obliki in ne vsebuje nobenih dodatkov (niti vode), v čemer je njegova prednost. Kokosovo mleko, ki ga dobite v pločevinki, ponavadi vsebuje "le" 60% kokosa, ostalo pa je voda, ki jo drago plačamo:) Prav tako so mleku v pločevinkah včasih dodani tudi zgoščevalci: ksantan gumi, stabilizatorji: natrijeva karboksimetil celuloza in emulgatorji: mono in digliceridi maščobnih kislin, katerim se raje izogibajte.

Kremni kokos dobijo tako, da kokosovo meso posušijo in drobno zmeljejo, ne vsebuje pa nobenih dodatkov oz. konzervansov. Poleg tega vsebuje kokosova vlakna (vlaknine!), ki jih pri proizvodnji iz kokosovega mleka žal odstranijo. Prva dobra novica je tudi, da je kokos na seznamu živil, pri katerih ni potrebno tehtati med nakupom bio ali običajnega izdelka (pri kokosovem mleku pa le poglejte sestavine na pločevinki).


Druga dobra novica pa je, da ga imajo pri sosedovih - v Mercatorjih, na polici z azijsko hrano. Cena je sprejemljiva: za 200 g plačate 2 eur. Na Retrospektivi smo pri izbiri receptov vedno pozorni, da med sestavine vključimo le izdelke, ki so splošno dostopni, zato smo še bolj navdušeni, da ga bomo lahko uporabljali v receptih.

Uporablja se povsod, kjer bi uporabili kokosovo mleko, v juhah, smoothijih, piškotih, sladoledih, kot namaz na kruhu (na Elaninem ali bananinem) ali palačinkah, ali pa kar direkt - z žlico:)  V zaprti vrečki je dolgo uporaben (več kot eno leto) in ga imate lahko vedno na zalogi. Lahko ga zmešate z vodo, da dobite kokosovo mleko (najprej v razmerju 1:1, nato pa dodajajte vodo, dokler ne dobite želenega okusa). Kofetarji pa ga lahko, namesto smetane oz. mleka, dodate v kavico.

Kot vidite na fotografiji, kremni kokos dobite v škatlici, ki vsebuje kremni kokos v vrečki, na vrhu pa je strjeno kokosovo olje. Ko vrečko odprete, vam priporočam, da vsebino predenete v stekleno embalažo s pokrovom, da ga boste hranili v hladilniku. Na embalaži sicer piše, da ga je treba porabiti v 7 dneh od odprtja, vendar pa ga imate v hladilniku lahko precej dlje. Vsebuje namreč 70 % maščobe in ker ne vsebuje vode, se tudi ne pokvari hitro. Ker se maščoba loči od kokosa, je najbolje, da lonček za pol ure postavite v vrelo vodo, vmes pa nekajkrat premešate. Sicer se v hladilniku ponovno strdi, vendar pa se maščoba ne loči več in če ga boste dodajali toplim jedem, se bo stopil, sicer pa ga pred uporabo odmerite kolikor ga potrebujete in segrejte v mikrovalovki (če je ne uporabljate, pa po opisanem postopku - v vroči vodi). 

Kremni kokos bi sicer lahko naredili tudi sami, tako da bi kokosov čips zmleli v res dobrem blenderju, vendar pa se vam to, glede na ceno kokosovega čipsa, res ne splača.

4 komentarji on "PALEO SESTAVINA: 100 % KREMNI KOKOS"
  1. in jaz sem prinesla danes tole škatljico domov. valda bilo notri vse mehko glede na temperature. in potem se spravil preliti v stekleno posodo. in vmes malo probam. in je bilo kot rafaelo.mmm
    in potem še malo in še malo. še preden sem se zavedla, sem pojedla polovico mase! na kar sem ugotovila, da je imela tale moja malica cca 700 kalorij. ooo...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo,
    Kje se kupi 100% kremni kokos krema?

    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. "Druga dobra novica pa je, da ga imajo pri sosedovih - v Mercatorjih, na polici z azijsko hrano. Cena je sprejemljiva: za 200 g plačate 2 eur" sicer pa tudi v trgovinah z zdravo prehrano

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala!
    P.s. super blog! :)

    OdgovoriIzbriši