DIY PROJEKT: LOVILEC SANJ

četrtek, 2. maj 2013

Danes sem se lotila indijansko obarvanega diy projekta: izdelave lovilca sanj. Zakaj ime lovilec sanj? Indijanska legenda pripoveduje  o šamanu, ki je bil okužen z nočnimi morami, slabimi sanjami in vizijami. Zato je nekega dne odšel v gozd, da bi se pozdravil. Poiskal si je prostor za prenočitev in na bližnje drevo obesil zdravilno kolo, da je viselo nad njegovo glavo. Kolo je našel pajek in ponoči spletel mrežo, ki je pokrila celotno kolo, le na sredini je ostala luknja. Lovilca sanj pa verjetno ne bi bilo, če ne bi tisto noč sova preletela kolesa in se ne bi njeno pero ujelo v center mreže in tam obviselo. Zjutraj se je šaman zbudil spočit in ozdravljen. Tako je bil šaman prepričan, da je pajkova mreža ujela slabe sanje, skozi odprtino na sredi pa je kolo spustilo le lepe sanje in vizije, pero pa je omogočilo, da so te sanje prišle do spečega. 
Tako so Indijanci začeli izdelovati lovilce sanj, ki so jih obesili nad posteljo, vsak človek pa je imel svojega (ker vsak človek razmišlja drugače, ima tudi drugačne sanje, zato se lovilca sanj ne izposoja).

Pomen lovilca sanj mi je sicer zelo zanimiv, sama pa sem se lotila izdelave predvsem zato, ker so mi lovilci sanj lepi:). In ker še nimam svojega. In ker se mi zdi, da bo lepo popestril mojo sobo. In ker je to en res fajn in lušen diy projekt. Jaz sem se izdelave lotila na domačem vrtu, postopek pa sem tudi poslikala, če bo koga zamikalo, da bi si tudi sam izdelal svojega.

Za izdelavo lovilca sanj potrebujemo en večji obroč (kupila sem ga v Prometeju), manjše obročke (uporabila sem kar tiste obročke, ki so na plastenkah), blago, perje (ena vrečka stane okoli 1 eur), perle in pa vrvico za prepletanje (jaz sem uporabila volneno vrvico).
Obroče sem najprej oblekla v blago, nato sem po navodilih spletla mrežo, na obroče pritrdila več vrvic, ki sem jih okrasila s perlami in perjem, naredila obešanko za lovilec sanj in skozi odprtino v mreži speljala daljšo vrvico, ki sem ji na koncu pritrdila manjši obroček in perje. No, podrobnejša navodila sem napisala kar na slikice:)






Objavi Komentar
Objavite komentar