BREZGLUTENSKI ŠPAGETI CARBONARA

ponedeljek, 2. marec 2020
Špageti Carbonara, za katere potrebujemo le štiri sestavine - (brezglutenske) špagete, slanino, poper in jajca - so odlična izbira takrat, ko nimamo veliko časa (ali energije) za pripravo obroka. Špageti Carbonara so pripravljeni v dobrih desetih minutah, končni rezultat pa so božanske kremaste testenine. Sama sem najbolj navdušena nad dejstvom, da za pripravo ne potrebujemo smetane, saj kremasto omako dobimo tako, da po zaključku kuhanja špagetom primešamo jajca. Tako dobimo odlično jed brez glutena in brez mlečnih izdelkov.


Za osebe potrebujemo:

- 200 g brezglutenskih špagetov
- 200 g (hamburške) slanine
- 1 jajce
- 20 g parmezana
- poper
- 1 strok česna (poljubno)


Postopek priprave:
1. Na štedilnik pristavimo posodo z vodo, ki jo osolimo. Ko voda zavre, vanjo stresemo špagete. Ogenj zmanjšamo in špagete kuhamo tako dolgo, kot je navedeno na embalaži (običajno 8 - 10 minut).
2. V vmesnem času, ko se špageti kuhajo, slanino nasekljamo na majhne kocke.
3. V ponev damo nekaj žlic olivnega olja. V hladno ponev dodamo slanino, ki jo potrosimo s poprom (po okusu) in na zmernem ognju slanino popečemo. Za aromo lahko dodamo tudi strok česna, ki ga ne rabimo olupiti, ampak ga z nožem malo stremo in celega dodamo v ponev.
4. V ločeni posodi razžvrkljamo jajca, ki jim, če uživamo mlečne izdelke, primešamo še nariban parmezan.
5. Ko so špageti skuhani, slanina pa popečena, česen vzamemo iz ponve. Špagete odcedimo, pri tem pa ne odcedimo vse vode, ampak je nekaj prihranimo (nekaj žlic vode).
6. Špagete z vodo zlijemo v ponev s slanino in ponev odstavimo z ognja. Ko se slanina in špageti nehajo kuhati (ko nehajo cvrčati), jim vmešamo še jajca. Pri tem je bistveno, da jajc ne vmešamo prezgodaj, saj bodo jajca v tem primeru zakrknila, mi pa želimo kremasto omako.
8. Špagete serviramo na krožnik. Po želji jih lahko potrosimo še s poprom in parmezanom.

Za boljšo predstavo, kako pripraviti špagete Carbonara, si lahko ogledate video Jamieja Oliverja: KLIK! 


Dober tek,

Objavi Komentar
Objavite komentar