BRESKOVA TORTA BREZ GLUTENA IN BREZ MLEČNIH IZDELKOV

ponedeljek, 9. marec 2020

V naši družini imamo kar nekaj prehranskih omejitev in zato je potrebno ob praznovanjih skrbno izbrati recepte - takšne, ki po eni strani ne vsebujejo glutena in mlečnih izdelkov, da tisti s prehranskimi omejitvami niso prikrajšani, po drugi strani pa da so sladice ravno tako okusne, da tisti, ki so vajeni mlečnih izdelkov in pšenične moke, razlike ne opazijo. To postane precejšen izziv, pa ne toliko zaradi glutena, ki ga je v biskvitu enostavno nadomestiti, kot zaradi mlečnih izdelkov. 

Tokrat sem se odločila za lahko in osvežilno jogurtovo tortico z breskvami, ki je zadostila vsem zgornjim kriterijem. Za jogurtovo kremo sem uporabila kokosov jogurt, ki je kremast in ki nima izrazitega okusa, predvsem potem, ko mu dodamo limonin sok in sladkor. Breskova krema vsebuje koščke breskev in vanilijev puding, ki v tortico vnese vanilijevo aromo. Poleg odličnega okusa pa je tortica tudi enostavna za pripravo in z njo ni veliko dela. Vseeno pa je najbolje, da jo pripravimo dan pred postrežbo, da se ohladi, krema strdi in da se okusi lepo povežejo med sabo.  


Za torto premera cm potrebujemo:

Biskvit:
- 3 jajca
- 50 g sladkorja
- 70 g brezglutenske moke za peciva (jaz uporabljam moko Schär Mix C)
- 30 g mandljeve moke

Breskova krema
- 300 g breskev iz kompota
- 180 ml tekočine breskovega kompota
- 3 žlice sladkorja
- 120 ml vode
- 60 g vanilijevega pudinga

Jogurtova krema
- 700 ml kokosovega jogurta (jaz uporabljam ...)
- 1 limona (sok)
- 60 g sladkorja v prahu
- 30 g vanilijevega sladkorja
- 7 listov želatine

Priprava biskvita: 
1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo pekač z obročem za torto. Na dno damo peki papir, ki ga naoljimo. Prav tako z oljem premažemo tudi obroč. 
2. Stehtamo in pripravimo vse sestavine. 
3. Ločimo beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom rahlo premešamo, toliko da nastanejo mehurčki, nato primešamo sladkor. Stepamo, da dobimo čvrst sneg. 
4. Snegu narahlo primešamo rumenjake. 
5. Moki primešamo mandljevo moko in mešanico nato narahlo umešamo v maso. Najbolje je, da uporabimo sito, da se v masi ne pojavijo kepice. Moko postopoma ročno vmešamo med beljake in rumenjake. Sama uporabim žično stepalo, saj se na ta način moko najlepše in najbolj rahlo vmeša med beljake.  
6. Maso zlijemo v pekač za torto. 
7. Pekač damo v pečico in biskvit pečemo 7 - 10 minut (do zlato rumene barve). 
8. Ko je biskvit pečen, odstranimo obroč in ga damo hladiti. 
9. Ohlajen biskvit postavimo na okrasni krožnik in ga ponovno damo v obroč za torte. 

Opomba: če želite, da je torta veganska, uporabite ta recept za biskvit: KLIK! 

Priprava breskove kreme: 
1. Breskve iz kompota narežemo na majhne koščke. 
2. Narezane breskve damo v posodo. Dodamo sladkor in tekočino kompota in zavremo. 
3. V vmesnem času v ločeni posodi vanilijev puding gladko razmešamo s hladno vodo. 
4. Ko breskve s tekočino zavrejo, zmanjšamo ogenj in primešamo vanilijev puding. Na nizkem ognju puding kuhamo 3 minute (da se škrob skuha) in z električnim mešalcem breskovo kremo ves čas mešamo. 
5. Breskovo kremo nanesemo na biskvit torte. Kremo poravnamo in jo damo v hladilnik, da se shladi.

Priprava jogurtove kreme: 
1. Ko je breskova krema ohlajena, pričnemo s pripravo jogurtove kreme. 
2. Liste želatine namočimo v hladno vodo za 5 - 10 min (liste posamično polagamo v vodo, saj se bodo v nasprotnem primeru zlepili med sabo). 
3. Kokosov jogurt, limonin sok, vanilijev sladkor in sladkor v prahu damo v posodo in dobro premešamo. Kremo poskusimo in če se nam zdi premalo sladka, primešamo še kakšno žlico sladkorja v prahu (po okusu). 
4. V ločeno posodo damo nekaj jogurtove kreme (npr. 1 dcl). Liste želatine ožamemo, kolikor je mogoče in jih položimo v jogurtovo kremo. Posodo postavimo v mikrovalovno pečico za približno 30 sekund. Premešamo in če se želatina še ni v celoti raztopila, posodo ponovno postavimo v mikrovalovno pečico (s 15 sekundnimi intervali), dokler ni želatina popolnoma raztopljena. Če nimamo mikrovalovne pečice, jogurtovo kremo segrejemo na štedilniku. Preden zavre, jo odstavimo in primešamo liste želatine.
5. Jogurtovo kremo z želatino vmešamo v preostalo jogurtovo kremo. Uporabimo električni mešalnik, da se želatina enakomerno porazdeli po celotni kremi. 
6. Z jogurtovo kremo prelijemo breskovo kremo. Kremo poravnamo in jo damo v hladilnik, da se strdi.
Opomba 1: če želimo, da se biskvit torte ne bo videl, ko bomo odstranili pekač,  pri peki biskvita izberemo pekač z manjšim premerom (npr. če je pekač premera 24 cm, izberemo pekač premera 22 cm) ali pa obroč (če imamo raztegljivega) ob nanosu kreme razširimo za 0,5 cm na vsaki strani (ali pa uporabimo večji obroč). 
Opomba 2: Torta je precej nizka. Če želimo višjo torto, jogurtovo kremo podvojimo. 
7. Pred postrežbo jogurtovo torto okrasimo. Jaz sem uporabila sveže nektarine, borovnice in maline ter kupljene španske vetrce. Pri okrasitvi torte mi je pomagala moja triletna nečakinja, ki je torto bogato okrasila :).


Veliko sladkanja,


Objavi Komentar
Objavite komentar