BREZGLUTENSKA LAZANJA (BREZ MLEČNIH IZDELKOV)

ponedeljek, 16. marec 2020
Lazanja je ena izmed tistih jedi, ki jo imamo vsi radi. Kombinacija testenin, bolognese omake, bešamela in sira... mmm, božansko. Včasih je bila to ena izmed mojih najljubših jedi, potem pa je več let nisem jedla, saj brezglutenskih testenin za pripravo lazanje takrat še niso prodajali v slovenskih trgovinah, poleg tega pa lazanja vsebuje veliko mlečnih izdelkov. 

Tokrat sem jo pripravila v brezglutenski različici, ki prav tako ne vsebuje mlečnih izdelkov - pa tega sploh ni opaziti. Če doma nimate brezglutenskih testenin, nič zato - specite brezglutenske palačinke (malo debelejše) in jih uporabite namesto testenin. Tako namreč pripravljajo lazanjo Primorci, ki lazanji pravijo tudi pastičo. Za bešamel, ki je ključen, če pripravljamo lazanjo brez sira, uporabimo rastlinsko mleko (sama sem uporabila sojino mleko), brezglutensko moko in gustin. Sama v bešamel včasih dodam še parmezan, ki da bešamelu piko na i. Meni namreč parmezan ustreza, kljub temu, da je mlečni izdelek, saj ne vsebuje praktično nič laktoze. Seveda pa recept prilagodite sebi in vaši prehrani. Tudi če parmezana ne boste uporabili, bo lazanja ravno tako okusna. 



Za pekač velikosti cm x cm potrebujemo:

Bolognese omaka:
- 1 čebula
- 2 velika korena
- 1 strok česna
- 500 g mletega mesa (govejega ali mešanega)
- 300 g paradižnikove mezge
- 300 ml jušne osnove (lahko tudi voda + jušna kocka brez glutena)
- sol, poper, rožmarin

Bešamel
- 800 ml rastlinskega mleka (jaz sem uporabila sojinega - barista)
- 20 g gheeja oz. masla (če se izogibate vsem mlečnim izdelkom, ga ne uporabite)
- 20 g brezglutenske moke (jaz sem uporabila mešanico za kruh)
- 20 g gustina (brez glutena)
- 60 g parmezana (če se izogibate vsem mlečnim izdelkom, ga ne uporabite)
- poper, muškatni orešček, sol

Testenine:
- 250 brezglutenskih listov za lazanjo (ali brezglutenskih palačink)

Postopek priprave:

Bolognese omaka:
1. Čebulo očistimo, operemo in jo nasekljamo na majhne koščke.
2. Korenje zmiksamo v blenderju. Lahko ga tudi narežemo na majhne koščke.
3. V posodo zlijemo nekaj žlic olivnega olja, ki ga segrejemo na zmernem ognju in dodamo čebulo in korenje. Dodamo tudi poper in rožmarin.
Opomba: Sama sem uporabila posušen rožmarin, pri čemer sem ga uporabila zelo malo - z rožmarinom je potrebno biti pazljiv, saj ima rožmarin zelo izrazit okus in ga je hitro preveč.
4. Medtem, ko se čebula in korenje pražita, nasekljamo še česen in ga dodamo čebuli in korenju.
5. Ko se čebula popraži (po približno petih minutah na zmernem ognju), dodamo meso. Ogenj nekoliko povečamo in meso pražimo tako dolgo, da voda iz mesa povre in da se meso lepo zapeče (približno 5-10 min).
6. Nato dodamo paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter sol (po okusu). Kuhamo tako dolgo, da se omaka zgosti, da ni več tekoča (vsaj 15 minut). Vsakih nekaj minut omako premešamo, da se ne prime na dno posode.

Bešamel:
1. V vmesnem času, ko se omaka kuha, pripravimo bešamel: brezglutensko moko in gustin zmešamo skupaj. Dodamo približno 200 ml mleka in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes (podobno kot pri pudingu).
2. Če uporabimo ghee oz. maslo, ga na zmernem ognju segrejemo, nato primešamo preostanek mleka, kamor vmešamo mešanico gustina, moke in mleka.
Opomba: Če nastanejo grudice, vse skupaj precedimo skozi cedilo.
3. Zmes moke, gustina in mleka kuhamo na zmernem ognju in stalno mešamo. Po nekaj minutah kuhanja se začne bešamel gostiti.
Opomba: Zelo pomembno je, da kuhamo počasi ob stalnem mešanju (sicer se nam bo bešamel prehitro zgostil in se nam bo prijel na dno).
4. Kuhamo približno 10 minut. Če uporabimo parmezan, ga primešamo bešamelu na koncu.
5. Ko je bešamel kuhan, ga odstavimo iz štedilnika. Primešamo mu sol, poper in muškatni orešček.
Opomba: Če bešamela ne uporabimo takoj, ga vsakih nekaj minut premešamo, da se na bešamelu ne naredi skorjica.

Sestavljanje lazanje:
1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.
2. Pripravimo pekač.
3. Skuhamo testenine v osoljeni vreli vodi (če je to potrebno) - po navodilih iz embalaže.
Opomba: Pri brezglutenskih testeninah moramo med kuhanjem stalno mešati, sicer se listi sprimejo med seboj. Poleg tega je pomembno, da testenine skuhamo na koncu, saj se nam sicer med čakanjem listi zlepijo skupaj (stestirano :)).
Opomba: Če testenin nimamo, lahko spečemo brezglutenske palačinke že prej. Pomembno je, da palačinke niso preveč tanke (palačinke naj bodo približno takšne debeline kot listi za lazanjo).
4. Začnemo s sestavljanjem lazanje: na dno damo plast bolognese omake in nekaj žlic bešamela. Omako prekrijemo s testeninami (oz. palačinkami). Nadaljujemo - plast bolognese omake - nekaj žlic bešamela - testenine - dokler nam ne zmanjka testenin in bolognese omake. Lazanjo na vrhu prelijemo z bešamel omako (bešamel omake ostane kar veliko).
5. Če uživamo parmezan, lahko po bešamelu naribamo še malo parmezana. Sicer postavimo pekač v pečico.
6. Pečemo 35 - 40 min, da se na vrhu lazanje naredi skorjica.
7. Lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati še pol ure, da se okusi prepletejo. Če nismo zelo lačni - sicer jo kar takoj razrežemo in uživamo v božanskih okusih :).


Veliko užitkov pri kuhanju,


Objavi Komentar
Objavite komentar