BREZGLUTENSKE MIŠKE Z MARMELADO (BREZ MLEČNIH IZDELKOV)

ponedeljek, 24. februar 2020
Pust niso samo pustne maske, ampak so tudi pustne dobrote. In kljub temu, da se za pusta zadnja leta ne našemimo več, ta praznik nikoli ne gre mimo nas. Pri mami v kuhinji vsako leto zadiši po svežih krofih, takšnih pravih, glutenskih :). In ker jih s Špelo ne moreva uživati, sva v zadnjih letih stestirali že mnogo receptov za krofe in ostale pustne sladice. Moj najljubši recept so zagotovo brezglutenske miške, saj so enostavne za pripravo, poleg tega pa ostanejo sočne in mehke še dolgo po tem, ko smo jih spekli. V prvotnem receptu, ki je že objavljen na blogu, je ena ključnih sestavin jogurt in ker se poleg glutena izogibam tudi mlečnim izdelkom, sem ga letos nadomestila s sojinim jogurtom. Miške so odlično uspele, poleg tega pa je bila masa idealna za oblikovanje z rokami, tako da sem jih oblikovala v manjše kroglice. Ker sem jih napolnila še z marmelado, ki da miškam dodatno sočnost, so nastali mini krofki, kjer v enem grižljaju dobimo vse, kar imamo pri krofih najraje - kombinacijo puhastega testa in sladke marmelade.      



Za približno mišk potrebujemo:

- 190 g brezglutenske moke za kruh (npr. Schär MIx B)
- 180 g (sojinega / kokosovega / navadnega) jogurta
- 1 jajce
- 2 žlici sladkorja
- ščepec soli
- 0.5 vrečke pecilnega praška (brez glutena)
- 1 žlico ruma
- 1 manjše jabolko
- maščobo za cvrtje (jaz sem uporabila kokosovo mast in olje za cvrtje)
- 200 g marmelade (jaz sem uporabila marelično)

Postopek priprave brezglutenskih mišk:
1. Jabolko olupimo in drobno naribamo.
2. Naribanemu jabolku dodamo jogurt, razžvrkljano jajce, sladkor, sol in rum.
3. Posebej zmešamo moko in pecilni prašek. Moko postopoma dodajamo k mokrim sestavinam (najbolje je, da jo presejemo skozi cedilo). Mešamo z žlico, da dobimo homogeno maso. 
4. Testo pustimo počivati dobre pol ure. 
5. V posodi z debelim dnom na srednjem ognju segrejemo maščobo, ki je primerna za cvrtje, ki pa ne sme biti prevroča, maščobe pa mora biti dovolj, toliko da bodo miške v njej plavale. 
6. Pripravimo krožnik, ki ga obložimo s papirnatimi brisačami ali prtički, na katere bomo ocvrte miške odlagali. 
7. V olje potopimo konček zobotrebca ali kuhalnice in ko se olje začne peniti, je primerne temperature za cvrtje mišk. Ogenj zmanjšamo in vzdržujemo enakomerno temperaturo. 
8. Roke naoljimo z oljem. Z žličko, ki jo lahko predhodno namočimo v segreto olje, zajamemo manjši kupček testa, ga v rokah oblikujemo v manjšo kroglico in jo položimo v segreto olje. Če je masa preveč mokra in se prijema na roke, si lahko pomagamo z dvema žličkama. Z eno zajamemo testo, z drugo žličko pa testo potisnemo v olje. 
9. Miške se najprej potopijo, nato pa priplavajo na površje. Praviloma bi se morale miške same obrniti, ko so na eni strani pečene. Če se ne, jih obrnemo po približno treh minutah oziroma ko se nam zdi, da so dovolj zapečene. Cvremo približno 5 minut. 
10. Pečene miške še vroče napolnimo z marmelado. Ko se nekoliko ohladijo, jih potresemo še s sladkorjem v prahu. Če nam marmelada ni všeč, jih lahko prelijemo z nutello ali medom.


Veliko užitkov pri pripravi in sladkanju,


Objavi Komentar
Objavite komentar