ČOKOLADNE SKODELICE S SLADOLEDOM IN JAGODAMI

ponedeljek, 17. februar 2020
Če iščete nežno in lahko sladico, s katero boste naredili vtis na goste, izdelava pa je v bistvu hitra in enostavna, vam predlagamo čokoladne skodelice, ki so narejene s pomočjo balonov in napolnjene z vanilijevim sladoledom, jagodno omako, maceriranimi jagodami in svežim sadjem. 


Pred časom sem na Instagramu naletela na video tutorial izdelave čokoladnih skodelic s pomočjo balonov. Izdelava se je zdela zelo enostavna, zato sem bila zelo razočarana, ko ob prvem poskusu skodelice niso uspele. Čokolada se je namreč prijela na balone in ko sem balone počila, so skodelice kolapsirale. Razlog za neuspeh je bila uporaba navadnih balonov, pa tudi čokolado sem verjetno preveč segrela, saj ni imela lepega leska. Nato sem se opremila z vodnimi balončki, ki so perfektne velikosti za skodelice. Prav tako je pomembno, da so baloni napeti (torej popolnoma napihnjeni), zato veliki baloni, napolnjeni samo napol, ne delujejo. Druga bistvena stvar, da skodelice uspejo, pa je čokolada. Najbolje je uporabiti kvalitetno čokolado v kapljicah, ki se lepo stopi pri nizkih temperaturah, je viskozna in zelo enostavna za uporabo, saj jo stopimo kar v mikrovalovni pečici. Jaz običajno uporabljam belgijsko čokolado Callebaut, ki jo kupim v trgovinah s pekarsko in slaščičarsko opremo, sem pa sedaj opazila, da jo prodajajo tudi v Hoferju, pod imenom BAM*.


Za čokoladnih skodelic potrebujemo:

Čokoladne skodelice:
- 8 vodnih balončkov
- 200 g mlečne čokolade v kaplicah (npr. Callebaut)

Jagodna omaka
- 250 g zamrznjenih jagod
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 1 žlico limoninega soka
- 1 žlico pomarančnega likerja (poljubno)

Macerirane jagode
- 250 g jagod
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 žlico pomarančnega likerja Cointreau
- 1 žlico limoninega soka

Sladoled
- 1 liter vanilijevega sladoleda (ali sladoleda po lastni izbiri)


Priprava čokoladnih skodelic:
1. Pripravimo vodne balončke. Vodne balončke napihnemo in zavežemo, operemo z detergentom za umivanje posode pod mlačno vodo in jih obrišemo s kuhinjsko krpo.
2. Pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. 
3. Segrejemo čokolado: čokolado stresemo v manjšo posodico (naj bo nekoliko večja kot balončki, da bo balone enostavno potopiti v čokolado), ki jo postavimo v mikrovalovno pečico. Mikrovalovno pečico vključimo za 15 sekund, jo ugasnemo, premešamo čokoladne kapljice in postopek v 15 sekundnih intervalih ponavljamo toliko časa, dokler se vse čokoladne kapljice ne stopijo. Sama se tega postopka striktno držim in ne pustim posode s čokolado v mikrovalovni pečici več kot 15 sekund. Tako poskrbim, da se čokolada ne segreje preveč.
Opomba 1: Če mikrovalovne pečice nimate, lahko čokolado stopite nad vodno paro.  
Opomba 2: Tudi če delamo majhno količino čokoladnih skodelic je pomembno, da je v skodelici čokolada vsaj do polovice posodice. Če je čokolade premalo, balonov namreč ne moremo potopiti v čokolado.
4. S čajno žličko zajamemo čokolado in na peki papirju naredimo "podstavek" za skodelico (glej video: KLIK!). Nato balon potopimo v čokolado in ga zatem položimo na čokoladni "podstavek".
Opomba: Robovi skodelice so lahko ravni - to dosežemo tako, da balon potopimo naravnost v čokolado (glej video: KLIK!) ali pa ovalni (takšni kot na fotografiji zgoraj) - to dosežemo tako, da skodelico malo nagnemo, nato pa balon postrani namočimo trikrat v čokolado (glej video: KLIK!). Na ta način lažje porabimo vso čokolado v posodi.
5. Pekač z baloni postavimo v hladilnik za 15 - 20 minut, da se čokolada strdi. V primeru, da se nam ne mudi, pa se lahko čokolada strdi na pultu (ta način je boljši, saj se nam ob postrežbi na čokoladnih skodelicah ne nabere kondenz).

Priprava jagodne omake:
1. Zamrznjene jagode stresemo v posodo, ki jim dodamo sladkor, pomarančni liker in limonin sok. 
2. Posodo postavimo na štedilnik in jagode na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhamo 20 - 30 minut, da se jagode dobro pokuhajo in se ustvari gosta omaka.
3. Ko se omaka ohladi, jo z blenderjem zmiksamo. 
4. Jagodno omako damo v dresirno vrečko.

Priprava maceriranih jagod:
1. Jagode operemo in jih narežemo na majhne kocke. 
2. Dodamo jim kristalni sladkor, pomarančni liker in limonin sok, dobro premešamo in jih postavimo v hladilnik, da se sladkor stopi (da ne čutimo več zrnc sladkorja). 
Opomba: Če pomarančnega likerja nimate, ga lahko nadomestite z limoninim sokom. Je pa alkohol dober konzervans, zato ga je smiselno dodati predvsem takrat, ko jagode ne bodo takoj porabljene. Namesto pomarančnega likerja se lahko uporabi tudi kakšno drugo alkoholno pijačo, npr. vodko, saj nima okusa, ali pa beli rum, ki se tudi lepo poda k jagodam.

Priprava čokoladnih skodelic s sladoledom in jagodami:
1. Vanilijev sladoled vzamemo iz zamrzovalnika, da se nekoliko omehča. Žlico za sladoled namočimo v vročo vodo, z njo zajamemo sladoled in ga damo v posodico. V eno posodico gresta približno dve kepici sladoleda.
Opomba: namesto sladoleda lahko uporabimo tudi smetano ali kakšno drugo kremo.
2. Dresirni vrečki odrežemo konico, da naredimo majhno odprtino. Omako z dresirno vrečko nanesemo na sladoled.
3. Nato dodamo macerirane jagode tam, kjer ni sladoleda. 
4. Dodamo še poljubno ostalo sadje (npr. borovnice, maline ipd.) in postrežemo.



Veliko užitkov pri ustvarjanju in sladkanju,
* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar