PUSTNI KROFI BREZ GLUTENA IN JAJC

sreda, 10. februar 2016
Na pustni vikend je pri nas doma dišalo po krofih. Pekli smo tako krofe iz navadne moke, kot krofe iz brezglutenske moke. Medtem ko se je testo iz pšenične moke dvigovalo in lepo naraslo, testo iz brezglutenske moke ni in ni hotelo narasti. Tako so nastali mini krofi, ki po teksturi sicer niso bili tako rahli kot navadni krofi, so pa bili zelo dober približek le tem. Kljub temu, da niso vzhajali tako kot bi morali, so bili napolnjeni z marmelado, s hrustljavo skorjico in mehko sredico, odlični. Tudi vizualno so bili simpatični. Sredica je bila lepe rumene barve, kljub temu, da nismo uporabili jajc, saj smo po Špelinem predlogu za barvilo uporabili kurkumo. 

Edina napaka, ki smo jo naredili je bila ta, da smo vse krofe ocvrli naenkrat. Brezglutenski krofi namreč hitro postanejo preveč kompaktni in izgubijo mehkobo, zato priporočam, da se krofe cvre sproti, le toliko, kot se jih bo pojedlo. Mi smo sicer naše krofe reševali tako, da smo jih za pol minute postavili v mikrovalovno pečico, kjer so se nekoliko omehčali, a vseeno niso bili tako odlični kot takoj po cvrtju.


Za 10 mini krofov (premera 4-5 cm) potrebujemo:
- 200 g brezglutenske moke Schär Bread-Mix
- 20 g arrowroota ali gustina
- 1/2 kvasa
- 2 dcl mleka
- 0,25 dcl kokosovega olja
- pol žličke limonine lupinice
- 2 žlici sladkorja
- pol žlice ruma
- ščepec soli
- noževa konica kurkume (za barvo)
- 500 g kokosove masti za cvrtje
- 1 žlica mletega sladkorja za posip


V 1 dcl mlačnega mleka, ki mu dodamo žličko sladkorja, nadrobimo kvas. Mleko s kvasom pustimo stati dobrih 10 minut, da kvas naraste. Medtem v večjo posodo stresemo suhe sestavine: moko, arrowroot, sladkor, kurkumo, sol in naribano lupinico bio limone. Nato zlijemo v posodo tekoče sestavine: mleko z vzhajanim kvasom, preostanek mleka (ki naj bo mlačen), kokosovo olje in rum. Maso dobro premešamo z žlico (z rokami je maso težko pregnesti, ker je preveč tekoča), jo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati 45 minut. Nato maso razvaljamo na 2-3 cm debelo. Če se nam masa prijema na valjar, jo dodatno pomokamo. S kozarcem premera 4 cm (ki ga prej dobro pomokamo) maso nato razrežemo v kroge, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 30 minut.
Medtem v posodi stopimo kokosovo mast. Olje je pripravljeno za peko takrat, ko okoli zobotrebca, ki smo ga prej pomočili v vodo, zacvrči. Krofe položimo v vroče olje tako, da jih obrnemo na glavo (vzhajani del pomočimo v olje). Posodo pokrijemo in krofe cvremo 4 minute na zmernem ognju. Nato jih obrnemo in jih v odkriti posodi cvremo še 3 - 4 minute. 
Še vroče napolnimo z marmelado. Ko se ohladijo, jih potresemo z mletim sladkorjem in postrežemo.

Med brskanjem po internetu o razlogih, zakaj testo ni dovolj vzhajalo, sem našla recept za krofe, ki s sličicami lepo opiše celoten postopek peke krofov: Pustni krofi, Življenje brez glutena
Objavi Komentar
Objavite komentar