DOMAČ SLADOLED Z NUTELLO (BREZ STROJČKA)

ponedeljek, 23. julij 2018
Vsi, ki vam je v zamrzovalniku ravnokar zmanjkalo sladoleda, imate težave z laktozo ali glutenom (in je zato vaša izbira sladoledov omejena) ali pa le želite pripraviti domač sladoled, pa doma nimate strojčka za sladoled, berite dalje:). Z vami delimo nadvse enostaven in okusen recept za kremast sladoled iz le treh sestavin - smetane, nutelle in karameliziranih oreščkov.

P.S.: Ekipa RetroSpektive se z današnjo objavo odpravlja na dopust. Vračamo se septembra;).


Za kepic sladoleda potrebujemo:

- 200 ml smetane za stepanje (jaz sem uporabila smetano brez laktoze)
- 80 g nutelle
- 3 žlice mleka oziroma smetane za stepanje
- 2 žlici karameliziranih mandljev in lešnikov ali krokant (sama sem kupila Tablier Blanc Pralin v Leclercu)
- (poljubno) za okrasitev: temna čokolada, karamelizirani mandlji in lešniki

Postopek priprave sladoleda:
1. Sladko smetano zlijemo v visoko posodo in jo z električnim mešalnikom mešamo tako dolgo, da smetana postane rahlo stepena (ne sme biti preveč stepena, saj moramo vanjo vmešati še nutello).
2. Nutelli dodamo mleko in dobro premešamo, da so mleko inkorporira v nutello. Na ta način nutello lažje vmešamo v smetano.
3. Nutello dodamo smetani in dobro premešamo z električnim mešalnikom. Poskusimo, kakšna je krema. Če nutelle ni dovolj, je po okusu dodamo še malo. Nato z žlico vmešamo še karamelizirane mandlje in lešnike ali krokant.
4. Masa za sladoled je pripravljena. Posodo s sladoledom postavimo v zamrzovalnik.
5. Sladoled v prvih štirih urah večkrat premešamo. Jaz sem ga na začetku mešala na vsake pol ure (trikrat), potem pa na vsako uro (dvakrat). Premešala sem ga na hitro, toliko da sem sladoled na stranicah, ki je bil že bolj zamrznjen, vmešala v preostali sladoled. Nisem pa se zelo striktno držala ure, to sem naredila, ko sem se spomnila oziroma sem imela čas:). 
6. Ko je sladoled zamrznjen, ga lahko postrežemo: sladoled 5 do 10 minut pred postrežbo vzamemo iz zamrzovalnika. Sladoled je najlažje postreči tako, da žlico za sladoled namočimo v vročo vodo. Tako gre sladoled lažje iz žlice. 7. Po želji lahko sladoledu dodamo še stopljeno čokolado (nekaj koščkov čokolade stopimo nad soparo oz. v mikrovalovni pečici, nato jo z žlico nanesemo na sladoled) in potrosimo karamelizirane oreščke.


Sladke & nepozabne počitnice vam želim, 



1 komentar on "DOMAČ SLADOLED Z NUTELLO (BREZ STROJČKA)"