NARAVNO PRŠILO PROTI KOMARJEM IN KLOPOM

ponedeljek, 2. julij 2018

V poletnih dneh preživljamo veliko časa v naravi. Zaradi vročine se zadržujemo predvsem na travnikih in robovih gozdov, saj nam ti nudijo tisto pravo senco, ki nas hladi in omogoča naše preživetje (: V preteklem mesecu sem ob sprehodih na sebi našla že kar nekaj klopov, prav tako pa so si me privoščili tudi komarji. Na kožo ne želim nanašati umetnih pripravkov, katerih sestavin ne poznam in le te ne prihajajo iz narave. Ob iskanju naravnega pršila proti komarjem in klopom sem na spletu naletela na recept, katerega sem preizkusila in ga danes delim z vami. Prav presrečna sem bila, ko sem ugotovila, da me skoraj vse sestavine za pršilo čakajo na vrtu, samo pravilno jih morem zmešati skupaj. 


Za pripravo naravnega pršila proti komarjem in klopom potrebujemo:
  • 10 cvetov sivke
  • 6 vejic melise
  • 2 vejici rožmarina
  • Pol limone
  • Eterična olja cca. 5kapljic (sivka,citrusi...)
  • 4dcl vode
Navodila za pripravo:
Sprehodiš se skozi vrt in tam nabereš sivko, meliso in rožmarin. Na krhlje narežeš pol limone in daš vse sestavine v lonec. Vsebino preliješ z 4dcl vode in mešanico zavreš. Po parih minutah vretja ugasneš plin, lonec pokriješ z pokrovom in pustiš 24ur, da zelišča in limona v vodo spustijo svoje učinkovine in arome. Naslednji dan vsebino lonca precediš skozi cedilo ter dodaš 5 kapljic eteričnega olja. Sama sem dodala eterično olje limonske trave in sivke. Raztopino sem razdelila na dva dela, pri katerem sem polovico pršila pustila brez eteričnih olj, saj ga bom uporabljala za zaščito pri dojenčku. Vsebino nato preliješ v steklene posodice s pršilko in jih do uporabe hraniš v hladilniku.


Pršila zaradi deževnih dni še nismo v polnosti sprobali, držimo pa pesti, da bo le ta dovolj, da nas ubrani pred srbenjem (:.

P.S. Naravno pršilo nama je v boju proti komarjem zelo dobro služilo. Tisti del, kateremu zaradi uporabe na dojenčku nisem dodala eteričnih olj, pa mi je v hladilniku splesnel.
Objavi Komentar
Objavite komentar