JUŠNI CMOČKI BREZ GLUTENA

ponedeljek, 30. april 2018
Nedelje ni brez goveje juhe. In goveje juhe ni brez zakuhe:). No ja, odkar ne jem glutena, juho resda največkrat jem kar čisto ali skupaj s korenjem, ki se je kuhal v juhi. Včasih pa pogrešam zakuho, ne toliko rezancev, kot pogrešam jušne cmočke. 

Pri nas doma cmočke ponavadi naredimo z jajci, maslom, kislo smetano, ščepcem soli in pšeničnim zdrobom. Ker sem želela narediti brezglutensko različico jušnih cmočkov, sem sprva pšenični zdrob nadomestila z belo polento brez glutena, vendar se je zmes preveč drobila in ni lepo obstala skupaj. Prvič, ko sem jih pripravljala, sem uporabila navadno polento in cmočke skuhala v vodi. Ko sem jih stresla na cedilo, je od cmočkov ostala le ena velika kepa, saj so bili cmočki preveč napojeni z vodo in niso obdržali oblike:). Poskusila sem več sestavin (odvisno od tega, kar sem imela doma) in ugotovila, da so cmočki najboljši z jajcem, maslom, belo polento brez glutena in moko brez glutena.  Lahko dodamo še kislo smetano, sama se mlečnim izdelkom izogibam, zato jo izpustim. Če nimamo bele polente, jo lahko zamenjamo z navadno, rumeno polento, lahko jih naredimo tudi samo z rumenjaki, vendar je v tem primeru potrebno uporabiti več masla, ali pa (še bolje) dodati kislo smetano, saj je sicer masa preveč suha. 


Potrebujemo (za 2 osebi):
- 20 g masla
- 1 jajce
- 30 g bele polente brez glutena (3 žlice)
- 20 g brezglutenske moke (2 žlici)
- (poljubno) 1 žlica kisle smetane
- ščepec soli

Priprava:
1. Maslo rahlo segrejemo v mikrovalovni pečici.
2. Ko maslo ni več vroče, vmešamo eno jajce (pazimo, da maslo ni prevroče, sicer bo jajce zakrknilo).
3. Dodamo sol, belo polento in brezglutensko moko in dobro premešamo. Dobimo gosto maso. Če je pregosta (je ni mogoče enostavno premešati), dodamo še malo masla ali žlico kisle smetane, če je preredka, dodamo več moke.
4. Juho segrejemo. Ko juha zavre, žličko pomočimo v juho, da se segreje, nato z žličko zajamemo maso in jo dajemo v juho. Žličko rahlo stresemo, da se masa odlepi od žličke.
(Če nismo prepričani, če je masa dovolj gosta, slana ipd. skuhamo 1 ali 2 cmočka, da jo preizkusimo.)
5. Ko cmočki priplavajo na površje juhe, jih kuhamo še približno 3 minute.


Prijetno in okusno nedeljsko kosilo:) in dober tek,



Objavi Komentar
Objavite komentar