SLIVOV KOLAČ (PALEO, LCHF)

ponedeljek, 9. april 2018
Narobe obrnjen kolač (tarte tatin) je sicer ponavadi jabolčni, vendar je odličen tudi z drugim sadjem (slive, breskve, ananas, jagodičevje). Najraje ga pripravim kar v ponvi, v kateri na maslu podušim sadje, nato pa nanj zlijem testo in ko je pečeno, ga s pomočjo krožnika obrnem na glavo, tako da je sadje zgoraj.


Potrebujemo:
5 velikih jajc
400 g sadja 
60 g masla
30 g kokosove moke
žličko kvalitetnega vanilijevega ekstrakta
3+1 zvrhane žlice sladila (kokosov sladkor, med ali eritritol)
ščepec soli

1. Najprej pripravimo sadje. Če je potrebno, ga olupimo in izkoščičimo. Jaz sem uporabila zamrznjene polovice sliv. Jabolka ali breskve narežemo na krhlje. Tako očiščenega in pripravljenega sadja naj bo 400 g.
2. Maslo stopimo v ponvi.
3. Dodamo tri žlice izbranega sladila (npr. kokosovega sladkorja ali eritritola za LCHF) in sadje.
4. Če je sadje zamrznjeno, ga v ponvi kuhamo tako dolgo, da se odmrzne. Nato ga kuhamo približno 5 minut, toliko da odda malo soka, vendar še obdrži obliko. Enako velja, če uporabimo sveže sadje.  Odstavimo, da se ohladi.
5. Pečico vključimo na 180 °C.
6. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg in že med stepanjem dodamo 1 žlico sladila.
7. V sneg presejemo kokosovo moko, dodamo še ščepec soli in vanilijev ekstrakt ter rumenjake. Vse navedeno rahlo, z žlico, vmešamo v beljake. Zato, da beljaki čimbolj obdržijo rahlost, z mešanjem končamo čimprej, četudi se sem in tja vidi sneg.
8. Sadje enakomerno razporedimo po ponvi in nanj nadevamo beljakovo zmes, poravnamo in pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da biskvit rahlo porjavi.
9. Ko se kolač ohladi, nanj položimo krožnik in ga obrnemo na glavo, da je sadje zgoraj.
10. Lahko postrežemo z žlico skute ali kisle smetane. Še boljše je naslednji dan, ko se testo prepoji s sokom sadja.


1 komentar on "SLIVOV KOLAČ (PALEO, LCHF)"
  1. Moje mnenje je, da je eritritol ena izmed odličnoh snovi, s katero lahko hrano osladkaš, vendar z njo ne dobiš niti ene kalorije! Pohvale izumitelju!

    OdgovoriIzbriši